BELOŠEVIĆ: Srpskom sudiji je najteže kod kuće! Veliki je pritisak!

- Potpisujem da imamo najbolje sudije u Evropi. Ovde uvek pomisliš da od prethodne nema gore, ali... Prevariš se. Menadžeri, uprave, igrači... Puno je zlih misli

  • 4

Srbija je i u ovogodišnjem finalu Evrolige imala svog predstavnika. Ne jednog, već dvojicu. Jedan je bio Milan Tomić, član stručnog štaba novog-starog šampiona Olimpijakosa, a drugi Ilija Belošević, jedan od najboljih sudija Starog kontinenta, koji je i polufinale i finale najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja odsvirao bez greške.

Još nešto, Ilija Belošević je "svirao" šesti fajnal-for, a to nijednom sudiji nije pošlo za rukom...

- Ja radim svoj posao i mislim da sam u Londonu pokazao kakav sam sudija. Imam iskustvo, a reči hvale i konstatacije da sam oba meča odsudio vrhunski stižu i dalje. Ovo je moj šesti fajnal-for! Niko nije sudio toliko, a do penzije imam još devet godina - kaže za Telegraf  sudija Belošević i dodaje:

- Prema našim kodeksima, sudija u Evropi može da sudi do 50 godine. Eto, ja ću, ako sve bude kako treba, 25 godina da sudim. Toliko će moja karijera trajati i smatram da je to mnogo vremena i sasvim dovoljno da se sudija razvije i stekne iskustvo kako bi posao radio najbolje što može.

Iz ovih reči možemo da zaključimo da ste vi onda došli do zenita karijere? Ima li Ilija Belošević još prostora za napredak ili, možda, učenje?

- Dugo sam u košarci. Dugo, ali opet postoje situacije koje nisi sretao. U Srbiji je nama, sudijama, realno, najteže da sudimo. Ne samo meni, već svim kolegama. Mnogo je pritiska. U inostranstvu je lakše. Ovde uvek pomisliš da od prethodne nema gore, ali... Prevariš se. Menadžeri, uprave, igrači... Puno je zlih misli, ružnog ponašanja... Eto, ja sam u finalu Evrolige odsvirao dve tehničke greške.

Ovo sada zvuči kao da u Srbiji ne biste to uradili?!

- Ko god da tako nešto svira kod nas odmah bi rekli da postoji nekakva pozadina!

Zašto se sudijama ne veruje?

- Potpisujem da imamo najbolje sudije u Evropi. Imamo i odličnu Sudijsku komisiju, ali opet ne valjamo. Ne znam... Imamo grupu sudija, mladih sudija, koji imaju još pet do deset godina do povlačenja. Iza njih je plejada mladih sudija od 25 do 30 godina. Njima treba podrška. Ukoliko je dobiju vladaće Evropom. Siguran sam.

Kako da se "školuju" kada kažete da je u Srbiji najteže suditi? Ustvari, da "obrnemo" stvari - ako zanat ispeku kod nas, sa svim "preprekama" koje ih čekaju, na i pored terena, u Evropi će im biti  milina...

- To je pitanje kojim bismo svi morali da se pozabavimo. I Savez. I klubovi. I Sudijska komisija. Pre svega, treba nam malo više poverenja - rekao je Ilija Belošević i završio rečima da dobro odrađen posao u Londonu posvećuje porodici i nedavno preminulom kolegi Senada Ramusoviću.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maestro

    13. maj 2013 | 22:48

    Može on kad hoće, niko ne kaže...

  • Navijac

    13. maj 2013 | 21:31

    Belosevicu, cestitam ti na izvanrednom sudjenju u Londonu, nemoj podleci pritiscima i nastavi tako.

  • Nikola

    13. maj 2013 | 23:47

    Bartolomeu i gospodi iz eurolige treba hitno poslati snimke sa suđenja Beloševića na utakmicama Partizana , tako dokumentovati priču pa da se oni sami uvere bez naših upustava i uvoda! Ja očekujem da i njihova reakcija bude korektna i hitna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA