MOGU SAMO DA GA MRZE: Benitez doktor za evropska takmičenja! (VIDEO)

Poslednjih godina neretko potcenjivani španski stručnjak pokazao da su ga mnogi prerano otpisali i da je i dalje majstor za kupove

  • 1

Navijači Čelsija sa velikim ogorčenjem prihvatili su odluku vlasnika kluba Romana Abramoviča da smeni Roberta Di Matea, menadžera sa kojim je osvojena Liga šampiona prošle godine, i na njegovo mesto postavi Rafu Beniteza, nekada šefa struke velikog rivala Liverpula koji je dvaput u Evropi bio  fatalan upravo za klub sa Stamford Bridža.

Teško da je ijedan menadžer u više od 100 godina istorije Čelsija bio omraženiji od trofejnog Španca, koji je možda ipak "kupio" simpatizere osvajanjem Lige Evrope posle pobede nad Benfikom 2:1 u finalu u Amsterdam areni.

Benitez je od slabe poslednje sezone sa Liverpulom, kada je usledio otkaz u junu 2010, imao dosta problema. Preuzeo je Inter po odlasku Žoze Murinja, koji je osvojio triplu krunu (Ligu šampiona, Seriju A i Kup Italije) i postavio pred sebe nemoguć zadatak, da pokuša da ponovi nešto slično. Uspeo je da se okiti titulom na SP za klubove, ali to nije sprečilo gazdu masima Moratija da ga otera.

U retrospektivi to je bio loš potez italijanskog biznismena jer su svi treneri koji su dovedeni posle Beniteza bili nesumnjivo slabiji i Inter se survao u osrednjost. Gubatak ugleda Španac je mogao da kompenzuje lepim otpremninama, otprilike sedam-osam miliona funti ukupno.

Dva otkaza u razmaku od pola godine podgrejala su sumnje da je Benitezovo vreme već prošlo, iako je on imao impresivnu zbirku trofeja.

Valensiji je 2002. doneo titulu u Primeri posle 31 godine, dve sezone kasnije to je ponovio, osvojivši usput i Kup UEFA. Onda je prešao u Luverpul i u prvoj sezoni, 2005, trijumfovao u Ligi šampiona sa ekipom koja po talentu nije uopšte spadala među favorite. Fanatičnom borbenošću Liverpul je nadmašio tri objektivno jača rivala, Juventus u četvrtfinalu, Čelsi u polufinalu, sumnjivim golom Luisa Garsije, da bi u finalu u Istanbulu fudbalski svet video jednu od najboljih utakmica svih vremena i "vaskrs" Liverpula protiv Milana od 0:3 do 3:3 i konačni trijumf na penale, 3:2.

Za šest sezona na "Enfildu" Benitez nije uspeo da donese titulu koja se čeka od 1990, ali dve godine posle čuda u Istanbulu Liverpul je opet preko Čelsija trasirao put u finala Lige šampiona gde se opet suočio sa Milanom. U režiji Kake i Filipa Inzagija Milan je pobedio 2:1 i revanširao se za nezaboravan poraz.

Benitez je u međuvremenu osvojio FA kup i uz Superkup Evrope, čime je potvrdio da mu više leže nokaut takmičenja, za koja je pravi "doktor".

Pobedom sa Čelsijem u Ligi Evrope to je još jednom dokazao i postao je tek drugi trener koji je osvajao evropske trofeje sa tri različita kluba. Pre njega to je uspeo Nemac Udo Latek koji je sa Bajernom 1974. osvojio Kup šampiona, sa Borusijom Menhengladbah Kup UEFA 1979. i sa Barselonom Kup pobednika kupova 1982.

Iako ima svojih mana, među kojima je i tvrdoglavost, Benitez je možda i najveći majstor među aktuelnim trenerima da nađe slabu tačku rivala i iskoristi je. Kada su u pitanju ligaška takmičenja i kontinuitet u pobedama neophodan za prvo mesto na tabeli, tu već nije tako dobar. Poslednji uspeh sa Čelsijem sve koji su Španca potcenjivali prethodnih godina nateraće da dobro razmisle.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    16. maj 2013 | 18:38

    Nevolim ga ALI , ima ali. Baneta da urami. Di Mateo je bio simpatičniji . Ali ovaj je napravio posao .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA