Bekam je najveća sportska ličnost na svetu!

Predsednik FIFA Sep Blater, britanski premijer Dejvid Kameron i nekadašnji selektor Engleske Sven-Goran Erikson složni da je iskusni fudbaler ostavio dubok trag u svetskom fudbalu

  • 1
Dejvid Bekam Foto: Tanjug/AP

Još jedna fudbalska veličina Dejvid Bekam se povlači iz aktivne igračke karijere, a on je po mišljenju predsednika FIFA Sepa Blatera jedna najlegendarnijih ličnosti u svetskom fudbalu.

- To je kraj jednog poglavlja, neverovatna priča. Dejvid je odrastao sa ljubavlju prema fudbalu, a njegova dostignuća bez sumnje su inspirisala milione dečaka i devojčica. Šta god da odluči sada da radi, siguran sam da će prići sa velikom posvećenošću kakvu je prikazao poslednje 21 godine. Želim mu sve najbolje - poručio je Blater.

Bivši engleski selektor Sven-Goran Erikson naveo je da je Bekam bio izuzetan profesionalac u svemu što je radio.

- On je fantastičan fudbaler i čovek, verovatno najveća sportska ličnost u svetu. Ako govorimo o Dejvidu Bekamu, u celom svetu znaju ko je to. Ne znam da li postoji popularniji fudbaler od njega - kazao je Erikson.

- Sećam se, na svim utakmicama engleske reprezentacije, svim putovanjima, aerodromima, hotelima, svi govore o Bekamu. Rangirao sam ga veoma, veoma visoko, nikada nije bilo nikakve sumnje oko njegovog izbora u reprezentaciju - istakao je Erikson.

Britanski premijer Dejvid Kameron je preko portparola čestitao Bekamu na fantastičnoj karijeri.

- Ne samo da je bio veliki fudbaler, već i briljantan ambasador svoje zemlje. Setimo se samo koliko je uradio u pobedi Londona za organizatora Olimpijskih igara 2012 - poručio je Kameron.

Tridesetosmogodišnji Bekam je kao igrač Pari Sen Žermena potvrdio da se na kraju sezone oprašta od aktivnog bavljenja fudbalom, nakon što je zimus došao iz SAD u francuski klub i pomogao mu da osvojio titulu nacionalnog prvaka.

Karijeru je počeo u Mančester Junajtedu za kojeg je igrao od 1993. do 2003. godine i sa kojim je 10 trofeja, uključujući Ligu šampiona i šest titula prvaka Engleske.

Posle Junajteda put ga je vodio u madridski Real čiji član je bio četiri sezone, a od kraljevskog kluba sa 2007. godine oprostio titulom u Primeri. Kasnije je otišao u Los Anđeles Galaksi u kojem je za pet sezona zaradio 250 miliona dolara, a na terenu je vratio uloženo sa dva trofeja MLS kupa.

Engleski fudbaler je u dva navrata igrao i na tromesečnim pozajmicama u italijanskom Milanu.

Bekam je za selekciju Engleske debitovao 1996. godine, a ukupno je odigrao 115 mečeva i postigao 17 golova za selekciju "Gordog Albiona".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA