ISTORIJA! Partizan 25, Zvezda 25! Kako je do ovoga došlo?

Partizan pobedom u Smederevu ispisao neke od najsvetlijih redova u istoriji kluba. Višedecenijska potera za komšijama iz Ljutice Bogdana dovela je do remija nekoliko meseci pre 78. rođendana tima iz Humske

  • 15

Posle ravno 57 godina, navijači Partizana su trijumfom njihovog kluba u Smederevu dočekali trenutak za koji su slepo verovali da će doći, jednako kao što su Zvezdini navijači imali računicu o nerealnosti da se komšije izjednače u broju šampionskih titula sa njihovom Zvezdom.

Neverovatnom serijom od šest uzastopnih titula, zvanično, 22. maja 2013. Partizan se posle 57. godina izjednačio po broju osvojenih titula sa Crvenom zvezdom. Oba kluba ih imaju po 25!

Generaciju koja će ostati upamćena kao jedna od najvećih zbog ostvarenog rezultata poslednja je u nizu uspešnih koja je ostvarila učinak neviđen u ovdašnjem fudbalu − šest pehara namenjenih najboljem timu zemlje. Ovaj poslednji će se posebno prepričavati, jer je doneo poravnanje u istorijskoj trci sa Zvezdom, bar po broju nacionalnih pehara.

Partizan je 1956. počeo da zaostaje sa komšijama i skoro šest decenija bez prekida im gledao u leđa.

Poslednja generacija koja je 1949. donela FK Partizan prednost u broju osvojenih titula nad Zvezdom (2:0) mogla je naslednicima da dozvoli šepurenje do 1953. godine, kada su komšije izjednačile, a tri godine kasnije Zvezda je prešla u vođstvo od 3:2.

Podsetimo, Partizan je po raspadu Jugoslavije zaostajao prilično za crveno-belima. Od te 1992. godine, zaključno sa poslednjom, Partizan je osvojio 13 titula, Zvezda 7, Obilić jednu.

Rapidno smanjenje Zvezdine prednosti u broju osvojenih titula počelo je 2007. godine. Pehar za peharom, krckala se prednost Zvezde, koja će već od naredne sezone morati da se pobrine da ne dođe do potpunog preokreta u nečemu što je do pre nekoliko sezona ličilo na naučnu fantastiku.

Trenutno, "večiti" imaju po 25 titula i time je naše državno prvenstvo postalo jedno od najzanimljivijih kada su nacionalni trofeji u pitanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Veljković

    22. maj 2013 | 19:52

    Što se mene tiče,"brojanje" tih titula ,ko ih koliko ima,odnosno njihova važnost i težina,prestalo je onog trenutka kad je prestala da postoji Jugoslavija!!Pa zar se usuđujete da te titule iz SFRJ "poravnavate" sa ovim u ovakvoj ligi??SMEŠNO!! Dakle,najpravilnije bi bilo reći: Zvezda je najtrofejniji tim u SFRJ,a Partizan posle rasturanja Juge,i njemu nema premca u ovakvoj ligi,tu je nedostižan baš kao i Zvezda u onoj velikoj jakoj i cenjenoj Ligi kakva je bila u SFRJ!

  • lipa

    22. maj 2013 | 19:55

    grobari vec 6 godina su drzavni projekat

  • Nenad

    22. maj 2013 | 21:02

    A ja imam tugu 6 godina dugu al bude mi lakse kad vidim vas na jugu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA