NBA Lin ludilo! (VIDEO)

Kako je košarkaš Njujork Niksa za samo deset dana uspeo da postane vlasnik najprodavanijeg NBA dresa u SAD

  • 1

Da vam je neko pre deset dana rekao da će najtraženiji NBA pojam na Guglu biti vezan ne za Kobija Brajanta ili Le Brona Džejmsa, već za Tajvanca koji kao da je pozajmio ime iz nekog porno filma, verovatno biste mu preporučili dobrog psihijatra.

Upravo toliko - deset dana - bilo je potrebno Džeremiju Linu da jednoj od najluđih NBA ekipa Njujork Niksima donese šest uzastopnih pobeda, prosečno beležeći 26,8 poena, 8,5 asistencija i 3,8 skokova.

Uspeo je da odmeni dva povređena superstara Karmela Entonija i Amarija Stodemajera, koji zajedno postižu 40 odsto poena ekipe i zarađuju po 18 miliona dolara godišnje, i da skor Niksa podigne s gubitničkih 8-15 na plejofovskih 14-15.

Uspeo je da postane vlasnik najprodavanijeg NBA dresa u Americi i prvi Azijat čije opreme više nema u prodavnicama nigde širom SAD. Zato što se toliko brzo prodaje da ne stignu ni da je odštampaju.

Uspeo je da Lejkersima "uvali" 38 poena, posle čega je Kobi Brajant ushićeno poručio: "Zaista, svaka mu čast! On je živi dokaz šta znače posvećenost i naporan rad. Džeremi je odličan primer za decu širom sveta".

Uspeo je da natera Kineze, Tajvance i Filipince da otkupe sve utakmice Niksa do kraja sezone, po prvi put u istoriji.

Uspeo je da postane omiljeni igrač najvećeg Niks fana, režisera Spajka Lija, ali i omiljeni igrač trenera Njujorka Majka D’Antonija, kome je spasao posao.

Uspeo je da bude proglašen za jednog od osam najuticajnijih Amerikanaca kineskog porekla na svetu u izboru prestižnog "Vivid" magazina.

Uspeo je da osvoji naslovne strane svih najvećih američkih medija, ne samo sportskih.

Konačno, uspeo je da pobegne s kauča svog brata u Njujorku i useli se u luksuzan stan u zgradi Donalda Trampa na Petoj aveniji, podigavši svoju platu s par desetina hiljada dolara stipendije na 762.195 "zelembaća" s likom Džoržda Vašingtona.

I sve to za samo deset dana i šest utakmica.

"Sve ovo je toliko neverovatno da zaista mislim da se radi o pravom čudu koje mogu samo Bogu da pripišem", skromno je rekao momak koji pripada evangelističkim hrišćanima.

Džeremi Lin rođen je 23. avgusta 1988, a visok je 191 centimetar. Njegovi roditelji Gie Ming i Širli, oboje visoki po 168 santimetara, emigrirali su u Ameriku s Tajvana, sredinom 70-ih. Naselili su se u kalifornijskom Palo Altu, gde i danas s žive s njegova dva brata, Džošom i Džozefom.

Zvanična biografija kaže da je studirao ekonomiju na Harvardu, koji je sve samo ne basket koledž. U najveći košarkaški spektakl na planeti došao je zaobilaznim putem. Nije izabran na NBA draftu 2010, pa je morao da se za ugovor s Golden Stejtom, svojom omiljenom franšizom, oznoji u Letnjoj ligi.

Ugovor je dobio, ali ne i šansu. Na 29 utakmica beležio je 2,6 poena, 1,4 asistencije i 1,2 skoku.

U Nikse je doveden 27. decembra prošle godine, pošto je otpušten iz Hjuston Roketsa. Došao je da pokrpi rupe kao peti plejmejker. Danas je prva napadačka opcija, ispred NBA legendi Berona Dejvisa i Majka Bibija, odnosno zapaženog rukija Imana Šamperta i solidnog beka Tonija Daglasa.

Njegov šou započeo je 4. februara, kada je komšijskim Netsima dao 25 poena. Juti je dva dana kasnije ubacio 28, a Vašingtonu 23. U medijsku orbitu lansira ga pomenuti duel s Brajantovim Lejkersima. Petu uzastopnu pobedu svom timu donosi protiv Minesote, kada je postigao 20 poena, a šestu sinoć, kada je trojkom sa zvukom sirene "sahranio" Toronto, postigavši 27 poena.

Ostalo je istorija.

"Lin for the win - again" (Lin za pobedu - opet) krasi naslovnu stranu zvaničnog NBA sajta. "Join the Lin-sanity" (Pridružite se Lin-ludilu) izaći će vam pre nego što uđete na oficijelnu veb prezentaciju Njujork Niksa.

Džeremi već ima svoju stranicu na Vikipediji, na srpskom jeziku, više od pola miliona prijatelja na Fejsbuku i skoro 305.000 onih koji ga prate na Tviteru.

Lin-ludilo čeka još samo na vas.

(S. M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bojan_djuric

    16. februar 2012 | 14:40

    @vjevrosimovic ne znam ko je pisao text http://t.co/58S3jyaF ali je ODLICAN! Pratio sam Lina na svim ovim mecevima i decko je neverovatan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA