Funkcioner Zvezde sa Ćalasanom deli milione evra od transfera Žigića!?

Menadžer bivšeg napadača "crveno-belih" Milan Ćalasan pod sumnjivim okolnostima došao do polovine udela u narednom transferu, tvrdi da se ne seća ko je iz Zvezde potpisao ugovor po kojem je klub sa Marakane izgubio tri miliona evra

  • 2

FK Crvena zvezda mora da isplati 2,5 miliona evra Milanu Ćalasanu, menadžeru Nikole Žigića, po  presudi Sportskog suda u Lozani, iako je Ćalasan pod veoma sumnjivim okolnostima došao do udela od 50 odsto u transferu visokog napadača.

Presuda bi mogla da ima bolne posledice po crveno-bele koji su u ugromnim dugovima i teško je videti gde bi mogli da nađu tako veliki  novac, a posledice neplaćanja obaveze prema  Ćalasanu u dogledno vreme mogle bi da budu veoma teške.

Portal Mozzartsport istražio je pozadinu ovog slučaja i zaključio da je pronašao model po kojem je godinama upropaštavan najtrofejniji srpski fudbalski klub.

KO JE PRISTAO DA ĆALASANU DA 50 ODSTO OD NAREDNOG TRANSFERA?

Žigić je došao na Marakanu 2002. kao stoprocentno Zvezdin igrač, a onda bio pozajmljivan Kolubari i Spartaku iz Subotice. U klub ga je vratio Slavoljub Muslin i od tog trenutka kreće Žigićeva afirmacija.

Kada je pokazao šta ume, Žigić je od Zvezde dobio ponudu da produži ugovor, ali je na pregovore došao njegov menadžer Milan Ćalasan. Tadašnji (i sadašnji) predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić dogovorio je s Ćalasanom da Žigić produži ugovor do leta 2007. godine, ali su detalji tog ugovora neverovatni: Zvezda je pristala na Ćalasanov uslov "pola-pola", odnosno da od eventualnog Žigićevog transfera novac bude podeljen na ravne časti: 50 odsto Zvezdi, 50 odsto menadžeru.

Ovde se postavlja sasvim logično pitanje: zašto su crveno-beli pistali na to kad je Žigić već bio njihov igrač i već je dao tri gola u evropskoj utakmici?! Takođe, vrlo je zanimljivo da je u tom ugovora dogovorena nadležnost suda u Lozani, a ne beogradskog.

Kada je došlo vreme za transfer 2006. Žigić je prodat Rasingu za sedam miliona evra, što znači da je Milan Ćalasan dobio zagarantovanu proviziju (650.000 evra), plus 50 odsto (oko tri miliona evra), dakle zaradio je više od Zvezde?!

Klub s Marakane, koji je u vreme transfera vodio Dragan Stojković Piksi, odmah je dobio pet miliona evra od Španaca, a preostalih dva trebalo je da bude plaćano u ratama. Rukovodstvo je dobijeni novac potrošilo na "tekuće obaveze", a Ćalasan tada nije dobio ništa.

KREDIT KOJI SE I DALJE OTPLAĆUJE

Na ime preostalih dva miliona evra klub je nedugo posle transfera uzeo kredit od Banke Inteza u iznosu od milion i po evra, a kao garancija dati su čekovi Rasinga. Međutim, pošto je klub iz Santandera ubrzo proglasio stečaj (model po kojem se mnogi klubovi u toj zemlji izvlače iz krize jer mogu da igraju domaća takmičenja, ne i evropska), njegovi čekovi nisu prolazili u banci, pa je Zvezdi uvedena blokada računa upavo u iznosu od 1,5 miliona evra, što je zateklo Vladana Lukića prilikom peuzimanja predsedničke funkcije 2009. godine.

Zvezda od tada isplaćuje kredit, i još ga nije u potpunosti otplatila, a samo na kamatama gubi 350.000 evra!

Nije sada teško zaključiti da svega toga ne bi bilo da je Piksi, kada je dobio novac od Španaca, isplatio Ćalasanu pocenat koji mu je obećan na osnovu ugovora s napravljenog u vreme kada je Džajić bio predsednik. Očigledno je da je menadžeru ispaćen samo jedan deo, pošto je u Lozani tužio Zvezdu za nešto više od dva miliona evra, a ne tri, na koliko je imao pravo.

AFERA SATELIT I KO IMA PRAVO NA 50 ODSTO

Da se pretpostaviti da su čelnici crveno-belih namerno zaobišli Ćalasana, koji je u to vreme imao većih muka: naime, on je 2005. otišao iz Srbije u koju se više nije vraćao. Zašto? Učešće u aferi "Satelit" - krajem 2010. godine Srbija je nagodbom izraelskom preduzeću "Imidžsat internešnal" Srbija isplatila 27,85 miliona evra, kao poravnanje za ugovor o zakupu satelita koji je potpisao ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić. Odlukom Arbitražnog suda u Londonu, Srbija dugovala više od 40 miliona evra.

Daviniću je suđeno, ali Svetozar Marović, tada predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, i Milan Ćalasan, koji je Izraelce doveo u Srbiju, izbegli su odgovornost.

Spor sa Zvezdom na Sportskom sudu trajao je dugo jer je Ćalasan pokušao da uzme više novca, tražeći nadoknadu štete, pa su Zvezdini advokati više puta uspevali da ospore taj zahtev.

Foto: MNpress

U izjavi Našim novinama, Ćalasan je pomenuo da se sastao u avgustu 2011. godine u francuskom gradu Ren s Vladanom Lukićem, tada predsednikom Crvene zvezde. Tada je Zvezda igrala utakmicu u tom gradu, a on je došao iz Pariza.

Lukić je na pregovorima tražio da oprosti pola potraživanja prema klubu, a da se ostatak isplati u pet godišnjih rata na šta mu je Ćalasan odgovorio da to nije problem jer "pola nije njegovo, ali s tim mora da se složi onaj čije je". To praktično znači da procenat od Žigićevog transfera čeka još neko. Ko? To znaju Ćalasan i taj "neko", a nama ostaje da logički zaključimo da mu je upavo taj "neko" omogućio da potpiše ugovor štetan po Zvezdu kako bi i za sebe izvukao dobit.

ĆALASAN: NE SEĆAM SE  KO JE POTPISAO UGOVOR

Ćalasan je, međutim u izjavi za Informer izjavio da Žigić nikad nije bio 100 odsto Zvezdin.

- Kad sam doveo Nikolu u Zvezdu imao sam ekonomska prava nad njim. To je model po kojem funcionišu mnogi fudbaleri i nije ništa neobično. Uredno sam ih otkupio od fudbalskog kluba AIK iz Bačke Topole u kojem je on tada igrao - tvrdi Ćalasan i odbijanje da otkrije ko mu je u Zvezdi omogućio 50 procenata od narednog transfera.

- Ugovor sam sklopio sa Zvezdom, nevažno ko ga je u ime kluba potpisao. Čak se ne sećam ko je to potpisao.

(Telegraf.rs / Izvor Mozzartsport, Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA