Intervju, TIPSA: Akademija ostvarenje dečačkih snova! (FOTO)

Srpski reprezentativac za naš portal govorio je o svojoj teniskoj akademiji, predstojećem Vimbldonu i meču sa Kanadom, kao i karijeri di-džeja, koju smo mu, istina, mi pripisali

  • 0

Srbija je bogatija za tenisku akademiju Janka Tipsarevića, koja je nedavno otvorena u sklopu Sportskog centra 11. april na Novom Beogradu. Janko je tako ispunio dečačku želju, a Telegraf je tim povodom kontaktirao sa igračem koji je dao još jedan veliki doprinos srpskom tenisu. U intervjuu za naš portal, Tipsarević je poručio deci koja planiraju da uđu u svet tenisa da i iz poraza moraju dosta da nauče.

Iskoristili smo priliku da sa Tipsarevićem razgovaramo i o predstojećem Vimbldonu, Dejvis kup meču sa Kanadom, najvećim iznenađenjima ove sezone, kao i karijeri di-džeja, koju smo mu, istina, mi pripisali.

Zašto si odlučio da osnuješ akademiju?

- Moj brat Veljko i ja smo svoje prve teniske korake napravili baš na ovim terenima gde je danas "Akademija Tipsarević". Tu smo provodili sve slobodno vreme, pre i posle škole, tokom raspusta i zaista smo se vezali za ovo mesto. Kao i svi klinci koji su voleli tenis želeli smo da igramo neprestano što naravno nije bilo moguće. Smatrali smo onako klinački da bi sve bilo drugačije da je klub naš.

- Dakle, ideja se rodila jako davno pa mi je samim tim još i draže da smo taj dečački san i realizovali dvadesetak godina kasnije. Takođe, nije nebitna ni činjenica da sam vezan za Beograd i Srbiju, da tu živim, tu mi je porodica, prijatelji. Smatrao sam da nema boljeg mesta za realizaciju ovog sna od onog koje najbolje poznajem.

Akademija je počela sa radom i tvoj doprinos srpskom tenisu je sada još veći . Šta je prvo što bi rekao deci koja su se odlučila da na tvojoj akademiji Tipsarević ozbiljno treniraju tenis?

- Da idu korak po korak, postepeno i ne žure. Najvažnije je savladati dobro tehniku, ništa bez dobro postavljenih osnovnih udaraca. Sa dobrom tehnikom, uz talenat, predispozicije i mnogo rada možete da napredujete kroz kategorije i daleko da dogurate. Klincima treba predočiti da se i iz poraza može mnogo naučiti, da su oni korisni, možda u tom uzrastu i više nego kasnije.

- Kategorije u kojima deca igraju imaju velike raspone. Nije isto kada igrate protiv vršnjaka ili nekog dve godine starijeg koji je i fizički i psihički zreliji i jači. Važno je i pripremiti ih na "dugo putovanje", jer da biste postali vrhunski teniser, tačnije vrhunski sportista potrebno je mnogo godina teškog rada, truda i odricanja.

- Često ni sam talenat nije presudan, bitniji je uložen rad, motivisanost i naravno želja i ljubav prema tenisu. Da biste uspeli tenis vam dugo, dugo godina mora biti najvažnija stvar na svetu.

Osim dnevnog programa, očekuješ li saradnju sa drugim domaćim ili stranim akademijama u vidu organizacija zajedničkih turnira, gostovanja trenera..?

- Iako je "Akademija Tipsarević" otvorena nedavno, početkom maja mi smo na razvoju naših programa radili unazad nekoliko godina studiozno i ozbiljno što takođe uključuje i ovo što spada u pitanje.

- Treba imati u vidu da je moj trener i menadžer Dirk Hortdorf jedan od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti i da već nekoliko godina zajednički razvijamo i mentorski program, odnosno svojevrsnu saradnju etabliranih ATP igrača sa mladim nadama, najboljim juniorima sveta. Lično sam mentor nekolicini talentovanih juniora između ostalih i našim mladim igračima (Nikola Milojević, Peđa Krstin, Dušan Lajović...) koji imaju veliki potencijal da budu jednog dana vrhunski teniseri.

Na Rolan Garosu si na terenu mnogo bolje delovao neko prethodnih meseci? Dobar nagoveštaj najpre za Vimbldon?

- Da, i mene raduje što se vidi pomak, i što forma koju pokazujem na treninzima počinje da se preslikava i na mečeve. Nestrpljiv sam, znam koliko mogu, znam da mi je mesto u Top 10 i da mi je potreban jedan dobro odigran veći turnir da se vratim. E sad, da li će to biti Vimbldon ili neki sledeći turnir, videćemo. Sezona je duga, ima još mnogo da se igra.

Protiv Verdaska na Rolan Garosu pokazao si da si ponovo spreman za maratonske mečeve. Hoće li to važiti i za travu?

- Vimbldon i Rolan Garos su dve potpuno različite priče. Na travi se drugačije igra, loptica drugačije odskače, servis ima ogroman značaj, voleji takođe. Ja sam fizički dobro pripremljen i uvek spreman za svaku dužinu mečeva što i moji protivnici vrlo dobro znaju.

A posle Vimbldona? Zasluženi odmor?

- Trenutno ne razmišljam o pravom odmoru, pogotovo sada kada sam otvorio i tenisku akademiju koja traži veliku posvećenost, temeljan pristup radu i maksimalnu ozbiljnost. Sigurno je da ćemo Biljana i ja negde skoknuti, ali zaista na kratko. Ovo je važna godina za mene u svakom pogledu.

Koji igrač je po tvom mišljenju najviše iznenadio pozitivno ili negativno u dosadašnjem delu sezone?

- Definitivno Tomi Has. Čovek nije igrao godinu i po dana, startovao je praktično sa nulte pozicije i trenutno je 11 i to u 35 godini. Neverovatan povratak.

Da li je za tebe opterećenje što trenutno nisi među 10 najboljih na svetu?

- Hahaha, mislim da je veće opterećenje kada si u prvih 10, pa ti ostalih 90 duva za vratom. Ovako kao 14. igrač planete imam "samo" njih 86-oricu iza sebe. Šalim se, četiri mesta razlike me nimalo ne opterećuje, naprotiv motiviše me da igram bolje i vratim se što pre u prvih 10.

Kako ti gledaš na to da je Rafael Nadal uspeo da po osmi put osvoji RG posle svega što mu se dešavalo u prethodnih godinu dana?

- Rafa je kralj šljake i veliki šampion. To sve govori. Nema tu mnogo mudrosti.

Koliko je izvesno da ćeš se vratiti u Dejvis kup reprezentaciju već u meču protiv Kanade?

- Pa ja nisam ni odlazio iz Dejvis kup reprezentacije, pa prema tome nemam šta da se vraćam. Imao sam par pehova sa povredom i zdravljem na početku ove godine pa po prvi put za četrnaest godina nisam nastupao u dresu Srbije što mi je jako teško palo. Momci su sjajno odigrali, svaka im čast i nadam se da ćemo svi biti zdravi i u punom sastavu za polufinale.

Da li Janko kao di-džej namerava da nastavi muzičku karijeru posle teniske?

- Dobri ste. Pripisaste mi i muzičku karijeru. Nisam ni znao da imam dve paralelne karijere. Muzikom se bavim u slobodno vreme kojeg je nažalost sve manje i manje i isključivo iz hobija. Ponekad kad mi se ukaže prilika pridružim se nekom di džeju kao Bob Sinkleru u Majamiju i to je to. Trenutno kao di-džej najviše nastupam kod kuće i time sam skroz zadovoljan.

Ako mi u redakciji budemo slavili titulu srpskih tenisera, hoće li Janko biti skup da kao specijalni gost pušta muziku? :-)

- Pošto ću i ja nadam se istovremeno slaviti tu istu titulu, ne verujem da mogu na 2 mesta istovremeno! :-)

Navijač si Majami Hita - hoće li po tvom mišljenju Lebron i ekipa odbraniti titulu?

- To bi i oni voleli da znaju. Nadam se, odlična su ekipa.

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA