Kralj Džejms odbranio tron, Majami treći put šampion NBA!

Košarkaši Majamija su savladali San Antonio sa 95:88, i sa 4:3 u pobedama slavili u finalnoj seriji, osvojivši drugu titulu zaredom, treću ukupno * Lebron Džejms MVP finala

  • 0

Košarkaši Majami Hita odbranili su titulu šampiona NBA lige pobedom nad San Antonio Sparsima sa 95:88 na svom terenu u majstorici finala. Lebron Džejms potvrdio je status najboljeg igrača na svetu sjajnom partijom, postigavši 37 poena uz 12 skokova, četiri asisitencije i po dve osvojene i izgubljene lopte i, naravno, proglašen je za MVP finalne serije, čime je kompletirao najbolju sezonu u karijeri.

Meč je bio neizvestan do same završnice, nijedan tim nije uspeo da stvori prednost veću od sedam poena. Dva minuta pre kraja Sparsi su prišli na dva razlike trojkom Leonarda, 90:88, ali nisu više uspeli da ubace loptu u koš. Lebron Džejms "vezao" je četiri poena, Dvejn Vejd iskoristio je jedno slobodno bacanje, čime je postavljen konačan rezultat.

Džejms je seriju završio sa prosekom od 25 poena, 11 skokova i sedam asistencija i drugu godinu zaredom osvojio je titulu i proglašen za najboljeg igrača  u ligaškom delu  i finalnoj seriji, baš kao i legendarni Majkl Džordan početkom devedesetih, uz razliku što je Džordan bio i najbolji strelac Lige. Lebronovih 37 poena najviše je ikada u sedmoj utakmici finala, uz isti učinak Toma Hajnsona za Boston 1957. u utakmici koja je imala dva produžetka.

Veliku podršku Džejms je imao u Dvejnu Vejdu koji je doprineo sa 23 poena i 10 skokova, a oduševio je i Šejn Batije, koji je inače bio skoro neprimetan u finalu sve do meča odluke. Batije se pokazao kao džoker sa klupe postigavši 18 poena i to sve iz trojki (6-8).

Totalno je podbacio Kris Boš, koji je utakmicu završio bez poena, mada je šutirao pet puta. Neobično je da je Majami imao čak dvojicu startera koji se nisu upisali u strelce, i Majk Miler majstoricu je završio sa nulom uz identičan šuterski učinak kao Boš, 0-5. Bez poena meč je odigrao i Rej Alen, odlični šuter ovog puta nije potvrdio reputaciju, promašivši sva četiri pokušaja, a imao je i tri izgubljene lopte.

U timu San Antonija Tim Dankan zabeležio je 24 poena uz 12 skokova, Kahaj Leonard dodao je 19 uz 16 skokova, Manu Đinobili zabeležio je 18, a Toni Parker svega 10 poena, uz šut 3-12.

Zakazao je Deni Grin, igrač koji je blistao u prvih pet mečeva finala, a onda "zaribao" kada je bilo najvažnije. Grin je pogodio samo jedan šut iz 12 pokušaja i upisao je pet poena. Ako mu je neka uteha, rekorder je sa 27 trojki u finalnoj seriji.

Sparsima, koji su osvajali četiri titule šampiona, 1999, 2003, 2005, 2007, ovo je bio prvi put da izgube finale. Zanimljivo je da su poslednji put slavili baš protiv Lebrona Džejmsa, i to sa 4:0, u vreme dok je igrao u Klivlendu. Vremena su se očito promenila i došlo je vreme za naplatu dugova.

Tim iz San Antonija, uprkos porazu, može da bude i te kako zadovoljan sezonom, ali žal za propuštenom šansom neminovno će ostati, naročito kod mlađih igrača koji nisu učestvovali u prethodnim trijumfima. Utisak je da su Sparsi u prethodnom meču uprskali stvar kada su prokackali prednost u završnici, a onda izgubili u produžetku.

Ipak, četa Grega Popoviča ostaće zapamćena kao najbolji tim iz malog grada u istoriji NBA, a trener srpsko-hrvatskog porekla odavno je stekao status jednog od najvećih u svom poslu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mik

    21. jun 2013 | 09:21

    Baš mi krivo,navijao sam za SA svim srcem. Mislim da je ovoj garnituri igrača iz SA ovo bila poslednja prilika za novi prsten. Šteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA