SRPSKE HEROINE: Košarkašice u polufinalu Evropskog prvenstva!

Naše devojke savladale su Italiju u četvrtfinalu prvenstva Evrope sa 85:79, ostvarivši najveći uspeh otkako je Srbija samostalna država. Za finale će se boriti protiv Španije

  • 8

Košarkašice Srbije su u polufinalu Evropskog prvenstva! Naše heroine su u veoma neizvesnom meču uspele da savladaju Italiju rezultatom 85:79 (23:26, 15:16, 26:23, 21:14).

Naše devojke su uspele da ostvare najveći uspeh otkako je Srbija samostalna država i nalaze se među četiri najbolje evropske ekipe. Iako su favorizovane Italijanke gotovo celu utakmicu vodile, Srpkinje su se sve vreme držale i nisu posustajale ni u jednom trenutku, što se defininitivno isplatilo u finišu meča.

Na dva minuta do kraja, selektor Marina Maljković je tražila tajm-aut i govorila izabranicama da moraju da veruju.

Od tog trenutka je usledila serija 11:0, kojom su Italijanke nokautirane, a vremena za preokret nije bilo.

Najefikasnije u našim redovima bile su Jelena Milovanović sa 21 poenom, Milica Dabović sa 17, Jovana Rad sa 15 i Tamara Radočaj sa 14 poena. Na drugoj strani, najefikasnija je bila Sotana sa 22 poena i Res sa 10 poena.

Srpkinje će za prolaz u finale u petak igrati protiv Španije, koja je pobedila Češku rezultatom 75:58.

Prve su se oslobodile Italijanke, ali su naše devojke potom uhvatile priključak i do kraja prve četvrtine je viđena vrlo čvrsta košarka. Italijanke su bile preciznije u šutu, ali je Jovana Rad uspela da sa dve trojke Srbiji donese +4. U finišu su to protivnice istopile i završile uvodnu deonicu sa tri poena viška (26:23).

Italija nastavlja sa vrlo preciznim šutem i na lak način stiže do našeg koša. Povela je brzo sa osam razlike, a tada je Srbija postavila bolju odbranu. Grčevito su se borile naše košarkašice, počele manje da greše, pa je nagrada stigla u vidu dve trojke Jelene Milovanović, kojima je Srbija povela sa 36:35. Opet su Italijanke bolje bile u završnici i na odmor su otišle sa četiri poena viška (42:38).

Veći deo treće četvrtine Italijanke su preko Sotane, Res i Zanoni prosto terorisale naš koš. Pogađale su za tri poena baš onda kada bi Srpkinje mogle da priđu na koš razlike. Srećom, naše nisu klonule, grabile su u svakom napadu, iako je sudija nekoliko puta dosudio neke čudne odluke. Usledila je serija od pet vezanih poena, kada Tamara Radočaj sjajnom trojkom vraća optimizam da u odlučujućoj deonici Srpkinje mogu da se nadaju pobedi - na kraju treće deonice 65:64 za Italiju.

Igralo se koš za koš, rasla je neizvesnost, a Italijanke su ponovo imale slobodan put u prodoru, i pogađale su uz zvuk sirene. Dva minuta do kraja meča, opet su se protivnice odlepile na pet poena, ali je kapiten Milica Dabović sjajnom trojkom iz desnog ugla i potom sa penala donela izjednačenje za 79:79 u minutu do kraja. Konačno su Italijanke promašile, a potom faulirale Milovanevićevu, koja sa linije penala donosi vođstvo Srbiji! Ponovo se nisu snašle Italijanke, a Tamara Radočaj overava plasman za istorijski uspeh i polufinale kontinentalnog prvenstva posle 22 godine!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA