Ko su naši klinci koji su postali vicešampioni sveta u košarci? (FOTO) (VIDEO)

Telegraf.rs vam predstavlja članove juniorske košarkaške reprezentacije Srbije koji su u Pragu stigli do finala U-19 prvenstva sveta

  • 3

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije napravila je podvig na U-19 prvenstvu sveta, doguravši do finala u kome je posle velike borbe izgubila od vršnjaka iz SAD. Igrači za koje mnogi nisu ni čuli postali su maltene preko noći heroji nacije, vrativši nadu da bi "zemlja košarke" mogla uskoro da iznova ponese taj nadimak sa pravom.

Ko su, uopšte, ti momci?

Od kada ih je selektor Dejan Mijatović okupio 13. maja na početku priprema, radili su u tišini. Medalja se kovala daleko od očiju javnosti, ne zato što su tako želeli, već zato što javnost za njih maltene nije ni znala. Tek poneko ime za koje se čulo i ranije, zbog nastupa u seniorskoj konkurenciji, i to je bilo to.

Sami su se potrudili da se to promeni, uz pomoć stručnog štaba U-19 reprezentacije u kome su, pored selektora Dejana Mijatovića, bili još i pomoćni treneri Đorđe Adžić, Marko Barać i Nikola Marković, kondicioni trener Mladen Mihajlović i fizioterapeut Marko Sokić.

Evo ko su novi junaci srpske košarke:

Stefan Pot (KK Vojvodina, plejmejker, rođen 15.07.1994. u Bijeljini)

Prosek na šampionatu: 5,5 poena, 5,4 skoka, 2,2 asistencije

Pot je maestralno počeo prvenstvo sveta, učestvujući u pobedi nad Brazilom sa devet poena, 13 skokova, pet asistencija i pet ukradenih lopti. Učinak kakav se ne viđa često. Kako je prvenstvo odmicalo, i dalje je dobijao oko 20-ak minuta šanse po utakmici, a koristio ih je uglavnom za razigravanja saigrača, kao i pomoć u reketu posle promašaja, izrastavši tako u trećeg skakača ekipe. U finalu je nekako ostao po strani, nije se upisao u strelce, promašio je sva tri šuta, te je ekipi pomogao sa dve asistencije i skokom, što je bilo daleko ispod njegovog praškog proseka. Ipak, svestranost koju je prikazao, bila je više nego dovoljna da privuče pažnju mnogih. Naročito stranih skauta.

Jovan Novak (Vršac, plejmejker, rođen 8.11.1994. u Vršcu)

Prosek na šampionatu: 8,7 poena, 3,2 skokova, 0,7 asistencija

Kada ste plej neke ekipe, onda se od vas očekuje da protiv najjačih pokažete najveću hladnokrvnost. Uradio je to Novak u prvom odmeravanju snaga sa Amerikancima na ovom prvenstvu, ubacivši im 13 poena u svojoj jedinoj "dvocifrenoj utakmici". Minutaža mu je posle samo pet minuta predaha u prvom meču protiv SAD opala, time i mogućnost da pokaže šta sve zna, ali su ga po trojkama zapamtili svi rivali, osim Rusa kojima nije uspeo da ubaci koš sa distance. Nosio je tim u finalu, pet trojki je dao Amerikancima, ukupno 21 poen, ali nije mogao sam. Nedostajala je brojnija podrška saigrača da ovaj Vrščanin izaste u istinskog heroja. Mada, heroji su već stasali, čim su stigli do finala prvenstva sveta.

Miloš Janković (Mladost Čačak, krilo, rođen 28.06.1994. u Čačku)

Prosek na šampionatu: poen i skok po meču

Selektor mu je ukazao samo skromna četiri minuta, podeljena u dve porcije, protiv Australije i Senegala u uvodnoj fazi šampionata.

Nikola Jokić (Mega Vizura, krilo, rođen 19.2.1995. u Somboru)

Prosek na šampionatu: 7,1 poen, 5 skokova, 1,5 asistencija

Iako godinu dana mlađi od velike većine učesnika prvenstva sveta, Jokić je sa pravom uvršten u nacionalni tim. Uostalom, proglašen je dva meseca ranije za MVP igrača Heba Juniorske lige Srbije, a to nije mala stvar. Nakon što nije zaigrao u prvom kolu, svoju šansu je prilično dobro koristio, a najbolje protiv Amerikanaca. Oba puta dao im je po deset poena. Izuzetno sigurne ruke, do finala je ubacivao čak 68% svojih šuteva unutar linije za tri poena, a i četvrti je skakač ekipe. U borbi za zlato dao je dve trojke, imao i tri skoka. Sve to, uz pomenuti dvocifreni kođgeterski učinak za samo 19 minuta na parketu.

Dušan Kutlešić (Sloboda, bek šuter, rođen 30.10.1994. u Užicu)

Prosek na šampionatu: 2 poena, 0,6 skokova, 0,5 asistencija

Poput Jokića, kao 18-godišnjak pozvan na prvenstvo sveta na kome mogu da igraju 19-godišnjaci. Uglavnom je dobijao dvocifreni broj minuta na početku takmičenja, ali činjenica da ga šut sa distance nije hteo kao što je inače slučaj, uslovila je da posle 1/9 za tri poena nakon četiri nastupa, uglavnom dobija šansu na kašičicu. Ipak, za nekog ko je mlađi od skoro svih konkurenata, prikupio je dragoceno iskustvo, što je možda i najvažnije pred nastavak karijere.

Vasilije Micić (Mega Vizura, plejmejker, rođen 13.1.1994. u Kraljevu)

Prosek na šampionatu: 12,9 poena, 3,8 skoka, 4,8 asistencija

Popularni "Vasa" zna kako se osvajaju medalje, činio je to sa mlađim selekcijama, a po medelju je pošao i u Prag na U-19 Mundobasket. U Češkoj je pokazao da "zna znanje", mada mu, još uvek mladom, gubljenje lopti ponekad zaseni košarkaške bravure kojima je sklon. Da ume da igra itekako dobro uverila se i Crvena zvezda u polufinalu srpske Superlige ovog leta, a i Amerikanci, kojima je u prvom okršaju na ovom prvenstvu ubacio 25 poena. Najbolji je asistent reprezentacije, a njen peti najbolji skakač. U finalu je za 31 minut ostvario čak deset uspešnih proigravanja saigrača, dovoljno za "dabl dabl" učinak uz 13 datih poena, a samo jedan promašaj iz igre. Na kraju je proglašen za najboljeg pleja prvenstva sveta, uvršten je u idealnu petorku kao jedini član naše reprezentacije među petoricom odabranih.

Luka Anđušić (Proleter Zrenjanin, bek šuter, rođen 3.9.1994. u Beogradu)

Prosek na šampionatu: 2 poena, po 0,8 poena i asistencija

Anđušić je jedan od članova "mlađe garde", a šansu je od selektora Mijatovića u Pragu dobijao uglavnom do okončanja druge faze. Voli da šutira sa distance, ali je posle 1/5 protiv Kine odigrao samo minut u preostala četiri meča do kraja takmičenja. Ipak, kako je reč o velikom talentu, koji je zajedno sa Mihajlom Andrićem, Milošem Jankovićem i Radetom Zaogrcem osvojio juniorsku titulu prvaka sveta u košarci "tri na tri", nema sumnje da će Luka tek pokazati šta zna.

Nikola Milutinov (Partizan, centar, rođen 30.12.1994. u Novom Sadu)

Prosek na šampionatu: 10,7 spoena, 5,9 skokova

Drugi skakač i treći strelac ekipe, Milutinov je prvenstvo počeo sa pet uzastopnih utakmica sa dvocifrenim brojem poena. Od tada je uglavnom imao ulogu koja se ne ogleda kroz brojke, jer se dominacija u reketu ne gradi samo skokovima i koševima, već i čuvanjem rivala, kao i izgradnjom pozicija za saigrače. Upravo je na taj način Milutinov i pogurao ekipu da dođe do borbe za zlato. U njoj je pomogao timu sa sedam poena i šest skokova, od kojih tri u napadu.

Nikola Janković (Spirou, Belgija, krilni centar, rođen 13.02.1994. u Čačku)

Prosek na šampionatu: 11,2 poena, 7,1 skok

Kao drugi strelac i najbolji skakač ekipe, Janković je u skoro svim utakmicama bio dominantna figura, osim u prvom okršaju sa Amerikancima kada je zbog brze igre rivala njegov učinak pod obručima sveden na po dva poena i skoka. Ipak, kada je bilo najteže, protiv Australije u polufinalu, sa 20 poena i 16 uhvaćenih lopti nakon promašaja naših i suparničkih košarkaša, bio je ključna figura, baš kao i u pet od preostalih sedam nastupa do finala. U borbi za zlato muku je mučio sa linije penala, pogodivši samo jednom od sedam pokušaja, pa su tako u senci tog drhtanja ruke "kad mu vreme nije" ostali njegovi poeni (devet) i skokovi (osam). Jedan od, svakako, lidera novog talasa srpske košarke.

Mihajlo Andrić (Partizan, krilo, rođen 4.1.1994. u Kragujevcu)

Prosek na šampionatu: 8 poena, 2,4 skoka, 0,7 asistencija

Posle dobrih igara u uvodnoj fazi prvenstva, Andrić je "nestao" u košgeterskom smislu, iako je prilično dobro vodio računa o protivničkim spoljnim linijama. To poentersko nestajanje naprasno je prekinuto u četvrtfinalu, kada je Hrvatima presudio sa 20 poena, pogodivši pritom i četiri trojke. U borbi za tron dao je jednu trojku iz pet pokušaja, a finale je završio sa šest poena i četiri skoka.

Ognjen Dobrić (Crvena zvezda Telekom, krilo, rođen 27.10.1994. u Kninu)

Prosek na šampionatu: po 0,7 poena i asistencija

Dobrić je kao nisko krilo odigrao samo 21 minut do finala, raposredivši ih na tri utakmice. Jedine poene dao je Kinezima, čekajući svoju šansu sa klupe, koja je bila prepuna sjajnih "čekača" koji su vrebali i - koristili ukazane prilike u Pragu.

Đoko Šalić (Spars 05, BiH, centar, rođen 18.9.1995 u Sokolcu)

Prosek na šampionatu: 3,4 poena, 2,3 skoka

Ovaj 210 cm visoki momak jedan je od najtalentovanijih visokih igrača koje Srbija ima. Ipak, kao godinu dana mlađi od većine saigrača i rivala, uglavnom je nastupao u dve uvodne faze prvenstva, do četvrtfinala. U Pragu nije imao "partiju iz snova", ali je svoje zadatke u reketu više nego korektno odrađivao, pokazujući da će Milutinov i Janković pod obručima dobiti dostojnog naslednika, ali i saigrača u sledećoj generaciji mlade reprezentacije Srbije. U finalu je dobio priliku kao starter, a meč je završio sa dva poena, pogodivši svoj jedini šut za četiri odigrana minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pedja

    9. jul 2013 | 09:45

    Samo da ih KSS ne rasturi,i dobri smo.

  • milan

    9. jul 2013 | 12:16

    Sve je to uredu ali Nikola Jankovic je rodjen u Vranju svoju karijer upoceu u kk Ekonomac da bi otiso kasnije u Fmp pa u belgiju

  • Žile

    9. jul 2013 | 10:49

    BIĆE SUPER DOK NE OSETE LOVU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA