PROFITIRALI: Britanija zaradila 10 milijardi funti od OI!

Privreda dobila podsticaj vredan 10 milijardi, a kada se odbiju troškovi organizacije Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu, čista dobit je oko milijardu funti

  • 0

Prošlogodišnje Olimpijske igre u Londonu dale su britanskoj privredi podsticaj vredan 9,9 milijardi funti (15 milijardi dolara), što je mnogo veća brojka u odnosu na troškove organizacije igara, saopštila je Vlada u Londonu.

Poslovni sekretar Vins Kejbl navodi da bi se deo datih investicija verovatno svakako dogodio, ali da su Olimpijske igre imale ključnu ulogu u privlačenju sredstava, prenosi agencija Frans pres.

Za organizaciju prošlogodišnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara potrošeno je nešto manje u odnosu na izdvojeni budžet od 8,92 milijarde funti.

Vlada je prošle godine u više navrata naglašavala ekonomski značaj igara, koji dolazi u vidu povećanja prodaje, privlačenja novih stranih investicija i potpisivanja novih ugovora, uključujući 120 miliona funti vredne sporazume koje su britanske kompanije potpisale za izgradnju kompleksa za Olimpijske igre u Riju 2016. i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014.

- Neke od investicija desile bi se svakako, ali Olimpijske igre bile su ključni okidač pri donošenju investicionih odluka - rekao je Kejbl, navodeći da je i sam bio skeptičan oko cene igara, pre nego što je potvrđeno da će biti održane u Britaniji, verujući da će doneti samo troškove, a ne i koristi.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA