NOLE HRVATIMA: Izdižem se iznad nacionalističkih žabokrečina!

- Za nekog u inostranstvu jako je teško razlikovati naš narod, granice, ko smo, šta smo. Zato nisam ni zamerio niti sam pokušavao da objasnim, jer i sam znam koliko mi truda treba da objasnim odakle dolazim i gde je taj brdoviti Balkan - rekao je najbolji teniser sveta "Jutarnjem listu" na opasku novinara o događaju iz Montreala 2007. godine

  • 14

Deo odmora koji je Novak Đoković proveo u Hrvatskoj nije promakao tamošnjim novinarima da iskoriste priliku za intervju sa najboljim teniserom sveta. Dok je krstario jadranskom obalom, Đoković je u razgovoru za "Jutarnji list" istakao da se nada da će i ove godinu pokušati da završi na prvom mestu ATP liste.

"Jutarnji" je konstatovao da se Novak "pre nekoliko godina (2007. godine, kada je osvojio Montreal) jednom izjavom izdigao iznad nacionalističke žabokrečine u kojoj na ovim prostorima mnogi žive decenijama". Usledilo je pitanje da li "izjava 'nema veze što ste me nazvali Hrvatom, to je ionako gotovo isto', pravilno interpretirana i stoji li iza nje i danas?

- I ovoga bih se puta izdigao iznad nacionalističkih žabokrečina, kako ste rekli. Za nekog u inostranstvu jako je teško razlikovati naš narod, granice, ko smo, šta smo. Zato nisam ni zamerio niti sam pokušavao da objasnim, jer i sam znam koliko mi truda treba da objasnim odakle dolazim i gde je taj brdoviti Balkan.

Na pitanje da li se oseća kao punopravni član istorijskog vrha svetskog tenisa u kom su Vilander, Edberg, Beker i Agasi, Nole je odgovorio:

- Svaka era u tenisu bila je drugačija na svoj način. To možda nekom zvuči kao kliše, ali stvarno je tako. Opet, kada pročitam imena koja ste naveli, osećam veliko divljenje prema svima njima. Jesam li punopravni član tog društva ili ne, mislim da govore rezultati koje postižem, ali ja se ne zadovoljavam ostvarenim.

Novinar "Jutarnjeg" je sugerisao da Novak provodi 90. nedelju na svetskom tronu.

-  Devedeset nedelja na vrhu je lepa stvar, ali svestan sam da neću ostati prvi ako ne nastavim da osvajam gren slemove. Jako sam zadovoljan ovogodišnjom igrom i rezultatima, jer sam gotovo na svim turnirima igrao polufinale ili finale, osvojio Australijan open, Monte Karlo, odigrao jako dobro Dejvis Kup. Sad se spremam za nastavak sezone i verujem da ću i treću godinu zaredom završiti na prvom mestu.

Kada bi se sezona sada završila, Nole bi imao više trenutaka koje bi dobro zapamtio.

- Bilo je zaista velikih mečeva, ali uvek se trudim iz svega što mi se događa da izvlačim najbolje. Zato bi svakako glavni utisak u 2013. dosad bila četvrta titula u Australiji, koja mi je donela mnogo radosti, ali i osvojeni trofej u Monte Karlu. S druge strane, meč s Nadalom u Parizu nešto je što nikada neću zaboraviti, jer sam dao svoj maksimum i odigrao fenomenalan meč. Iako nisam pobedio, bio sam jako zadovoljan igrom.

Na pitanje šta bi izabrao da mu neko ponudi 14 gren slem titula, ali bez one na Rolan Garosu, ili karijeru s 10 gren slem titula sa jednom iz Pariza, Novak je u svom stilu odgovorio:

- Najradije bih izabrao 14 gren slemova s Parizom. Ne posmatram svoju karijeru na taj način, jednostavno igram najbolje što mogu. Moj cilj je što više titula, bez kompromisa. Svakako najviše želim Rolan Garos, jer ga još nikad nisam osvojio, ali za mene je svaka titula jednako važna i za svaku se borim. Osvajam, a ne branim. To je moja filozofija. S druge strane, ni moj idol Pit Sampras nije osvojio Pariz, a do sada je najuspešniji teniser: imao je 14 titula.

Da li treba tenisu sveža krv ili je najbolja promocija trojka Federer-Nadal-Đoković?

- Tenis evoluira i razvija se onako kako je to bilo i pre Federera, Nadala i mene. To će se događati i posle nas. Iz navijačke perspektive, pretpostavljam da je uvek zanimljivo da neko novo ime izbije u prvi plan, ali što se mene tiče, ne razmišljam previše o protivnicima.

NE VOLIM DA PSUJEM, ALI I JA SAM ČOVEK OD KRVI I MESA!

Đoković je na sebe privukao dosta pažnje zbog pregršt izgovorenih psovki tokom turnira u Madridu, priznajući da nije lako nositi se s tim da svaka reč izgovorena na terenu sutra može da bude najveća priča.

- Uh, nije lako, stvarno. Koliko god bili svesni da vas gleda mnogo ljudi, obuzmu vas emocije. I ja sam samo čovek od krvi i mesa i nekada mi se dogodi da napravim nešto što nisam smeo. Poznat sam kao osoba koja ne psuje i trudim se da to ne radim. Ali to su takvi trenuci, sami ste na terenu, frustrirani i dogodi se. Znam da sam uzor deci i da ponašanjem moram da usmeravam ka pozitivnom.

O poznatim Hrvatima i teniskim stručnjacima, Nikoli Piliću i Slavku Rasbergeru, Novak ima samo reči hvale.

- Obojicu ih jako volim i poštujem. Slavko je godinama bio izvanredan domaćin u Umagu, izuzetno ga poštujem i pravi je porodični prijatelj. Što se Nikija tiče, pa on je jedan od onih kojima najviše dugujem za ono što sam danas. Moj odnos s njim je daleko veći i bliži nego što je uobičajeno između učitelja i učenika. Njegova supruga i on bili su mi kao drugi roditelji za vreme mog boravka na Akademiji u Nemačkoj. Nikada neću zaboraviti njihovu dobrotu, pažnju i sve što su me naučili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    26. jul 2013 | 23:43

    Uz duzno postovanje ove ljudske I sportske gromade smatram da bi trebalo da ako vec hoce da se bavi ovom temom(a msm da ne mora) konsultuje istoriju samo malo.Nekom japancu se slažem da nema veze ali kada znate na koji nacin su dosli do drzave I kako su nas tamanili po logorima I kako je nacisticki deo katoličke crkve uvek stajao iza pre svega ustaske tvorevine NDH I sa druge strane kralja aleksandra koji im je drzavu poklonio a oni ga ubili itd onda neka granica ipak postoji...Mozemo je zvati I nacionalisticka ali to ne menja činjenicu da smo u I svetskom mi njima zaradili drzavu dok su nas oni ubijali I da su za vreme drugog opet bili uz hitlera..Jedina smo zemlja nole koje je bila protiv hitlera u ratu nole..Mi smo ceo život jednostavno drugachiji.I izvini ali ne dozvoljavam da nas poistovecujes sa nacistickom tvorevinom.Mile Budak " Sa drinom prestaje civilazicija"!!!Vole te Srbi!!!

  • Ja

    27. jul 2013 | 00:11

    Cisto sumnjam da bi hrvatski teniser ovako rekao...

  • Kalifornija

    27. jul 2013 | 01:43

    Svala cas Novaku Djokovicu i na toj izjavi i na svemu a mediji jedva docekaju da prenose kao da je ne znam sta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA