Finska pobedila Tursku, Nemačka Francusku, Spanulis se tukao sa Rašom! (FOTO)

Evrobasket startovao iznenađenjima, Finska bolja od Turske 61:55, Britanija od Izraela 75:71, Letonci od BiH 86:75, Španija i pored očajne partije deklasirala Hrvate (68:40). Nemački kolektiv jači od francuskih zvezda 80:74, Slovenci vodili pa se provukli protiv Češke 62:60

  • 0

Počelo je evropsko prvenstvo u košarci i to iznenađenjima, ako su prve utakmice merilo, gledaćemo izuzetno zanimljiv šampionat. Ipak, uloge favorita su u prvim mečevima lako i pored neubedljive igra pokazali Španci i Grci. Furija i Heleni su sa 28 razlike savladali Hrvate odnosno Šveđane.

Finska je potpuno neočekivano pobedila Tursku 61:55 u D grupi, a i za preostala tri meča kojima je počelo takmičenje može se reći da su imala reltivno iznenađujuć epilog. U grupi A prvenstvo su otvorili Izrael i Velika Britanija. Britanci, iako u sastavu bez poznatih imena, to jest bez NBA igrača koji imaju pravo da igraju za njih, smogli su snage i umeća da pobede 75:71.

Svakako za nas najzanimljivija je grupa B, gde je odigran susret između Letonaca i BIH, prve bodove upisala je reprezentacija Letonije 86:75.

Gruzija i Poljska odmerile su snage u okviru grupe C, a izabranici srpskog stručnjaka Igora Kokoškova bili su izuzetno ubedljivi 84:67. Sanikidze sa 23 poena i Markoišvili sa 18 predvodili su svoju selekciju koja je od sredine prve četvrtine preuzela kontrolu nad utakmicom i nije je ispustila do kraja. Kod Poljaka prvi strelac Marsin Gortat, igrač NBA ekipe Feniks Sans, upisao je svega 12 poena, a to je po pravilu loš znak.

Španci, po mnogim prognozama, prvi favoriti slovenačkog Evrobasketa pobedom su počeli kampanju. Furiji je bilo dovoljno samo deset minuta da razbiju gard Hrvata i da sledećih 30, koji će brzo biti zaboravljeni, odigraju očajno. Naravno, ništa bolje nisu igrali ni Hrvati pa je pobeda od 68:40 sasvim očekivana. Valja reći da su Hrvati u poslednjih deset minuta dali samo TRI poena!

Siguran trijumf ostvarili su Grci protiv Šveđana dok su Belgijanci protiv Ukrajinaca, koje trenira Majk Fratelo, od gotovog napravili veresiju izgubivši sa 57:58. Pobedonosne poene, tri sekunde pre kraja dao je Amerikanac Džiter, posle prekršaja uz koš Aksela Ervela.

Grci su veoma brzo pokazali igračima selekcije "tri krune" ko je gazda, a to je, recimo, šakama pokušao da opovrgne naturalizovani Amerikanac Erik Raš. Naime, on se u jednom momentu pokoškao sa Vasilisom Spanulisom. Naravno, sankcionisani su kako treba, a kada su se strasti smirile Heleni su po taktovima spomenutog pleja i Janisa Burusisa lako održavali prednost. Konačno, Grčka - Švedska 79:51.

Derbi A grupe koja je obilovala dramom prvog dana pripao je Nemačkoj koja je savladala Francusku 80:74. NBA asovi, Toni Parker, Boris Dijao, Nikolas Batum i drugovi nisu bili dovoljni "trikolorima" koji su prepustuili inicijativu rivalu skoro od samog početka, a onda polako stizali prednost, poveli, da bi kada je bilo najvažnije posustali.

Nemci su imali čak petoricu košarkaša sa dvocifrenim brojem poena, Bencig je postigao 19, Štajger i Gifi po 14, Šafarcik 12, Plajs 11. Za Francuze Parker je zabeležio 18 poena, Gelabale 11, Žofri Lovernj, košarkaš Partizana, upisao je po četiri poena i skoka.

Domaćini Slovenci protiv Češke nisu dozvolili iznenađenje, iako umalo na kraju da se desi preokret, i slavili su 62:60, mada igra koja je prikazana baš i nije bila za slavlje. Češka je u završnici propustila sijaset prilika, a u poslednjem napadu izgubljena je lopta. U redovima gubitnika istakao se nekadašnji igrač Partizana, Jan Veseli , najefikasniji igrač utakmice sa 17 poena uz sedam skokova.

Italijani su naneli Rusima poraz 76:69, a dugo je izgledalo da će biti prava katastrofa. Rusi su imali samo jedno vođstvo (4:2), a posle 9:9 konstantno su bili u minusu. Marko Belineli (16 poena, pet asistencija), Pjetro Aradori (13 p) i, naročito, Luiđi Datone (25 poena, osam skokova) bili su nerešiva enigma za "baćuške" koje su uspele u završnici da se približe, ali za preokret je bilo prekasno.

GRUPA A (1. kolo):

Izrael - Velika Britanija 71:75

Belgija - Ukrajina 57:58

Francuska - Nemačka 74:80

GRUPA C (1. kolo):

Gruzija - Poljska 84:67

Španija - Hrvatska 68:40

Češka - Slovenija 60:62

GRUPA D (1. kolo):

Turska - Finska 55:61

Švedska - Grčka 51:79

Rusija - Italija 69:76

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA