Ovo su Crnogorac, Bošnjak, Makedonac i Hrvat

Nedostatak kvalitetnih igrača na određenim pozicijama uslovio je angažovanje "plaćenika", koji osim pasoša dobijaju i sasvim solidne pare. Iako se u Srbiji, a priori uglavnom odbija ovakva pomoć u okruženju je to normalna stvar. Istina, osim nas i Slovenci se drže devize "u se i svoje...".

  • 5

Evrobasket u Litvaniji odigran pre dve godine prvi je veliki košarkaški turnir na kojem su učestvovale sve države nastale raspadom SFRJ. U Sloveniji je sada isto, a u cilju što boljeg plasmana pojedini Savezi u pomoć su pozvali i strane, uglavnom američke košarkaše.

Nedostatak kvalitetnih igrača na određenim pozicijama uslovio je angažovanje "plaćenika", koji osim pasoša dobijaju i sasvim solidne pare. Iako se u Srbiji, a priori uglavnom odbija ovakva pomoć u okruženju je to normalna stvar. Istina, osim nas i Slovenci se drže devize "u se i svoje...".

Luka Pavićević, nekadašnji selektor univerzitetske selekcije Srbije, sada strateg Crne Gore ovog leta je na raspolaganju imao dve opcije - Tejlora Ročestija i Tajrisa Rajs. Izabrao je ovog drugog, a, podsetimo, Omar Kuk ih je predvodio u Litvaniji. Rajs, igrač Makabija, "sokolovima" donese agresiju u napadu, ali i "širinu" koju nisu materijalizovali. Crnogorci su srećno i posle sudijskog previda dobili Makedoniju, a onda su izgubili dva "tesna" meča, protiv Letonije i BiH.

Kada smo kod Bosne i Hercegovine, osim prilike da u timu imaju Srbe i Hrvate, oni su, uz Makedonce "pioniri" kada je angažovanje stranih igrača u pitanju. Nekada je dres "ljiljana" nosio Henri Domerkant (debitovao 2005.), da bi sada u timu Aleksandar Petrović imao Zakarija Rajta, igrača Bamberga. Podsetimo, pre jedne decenije u Švedskoj, kada su bili pretposlednji, Draško Prodanović je imao Terela Reja Kasela.

Makedonce već drugi Evrobasket sa pozicije plejmejkera predvodi Lester Bo Mekejleb, a koliko je dobro što ga imaju jeste činjenica da su se prošlog leta u Karakasu borili za mesto na Olimpijskim igrama. Nisu uspeli, ali su pre dve godine u Litvaniji bili pravi hit. U borbi za bronzu izgubili su od Rusije sa 68:72.

Hrvati su se "opirali", ali su na kraju poklekli... Već dva Evro ciklusa za njih igra Donte Drejper, ali, kao i cela reprezentatica, ništa nije pokazao. Dok je igrao ABA ligu bio je nešto, ali prelazak u Real, osim finansijske dobiti, nije bio pogodak. Hrvati se i u Sloveniji muče, a ukoliko prođu u drugi krug sa nama mogu tek u četvrtfinalu.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gruzanin

    6. septembar 2013 | 19:00

    Pa posle kazite da navedeni nisu braca?!?

  • bOomERaNG

    6. septembar 2013 | 23:49

    Nismo ljubimorni !!! Al ce boje moje zemlje i njenu cast braniti pravi Srbi !!!!! Nikad od vas nece bit kosarkarska nacija ,gde su oni playmackeri kao Stetenovic,Zdovc,Naumovski,Scepanovic,Radulovic ... da ne nabrajam ... Svesni ste sami toga pa nek vam je sa srecom i znadite Nece ni jedan od njih poruriti ledja kad je gusto !!! Prodate duse !!!

  • Čigiribaubau

    6. septembar 2013 | 20:53

    Au bre pa "panceri" u fudbalu imaju pola stranaca,a mi zinuli što nam u basketu komšije imaju po jednog!Pa šta!Sve ćemo ih dobiti i sa njima i bez njih!!!!!SRBIJA!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA