FRANCUZI NA KROVU EVROPE: Batum "ubio" Kleizu, konačan rezultat 80:66 (FOTO)

Nezanimljivo finale, koje su "trikolori" rešili serijom 20:3, završeno je pobedom izabranika Vinsena Kolea. Do prvog zlata oni su stigli pobedom od 80:66

  • 3

Evropa ima nove košarkaške vladare. To su Francuzi! Oni su do prve, istorijske titule stigli, ispostavilo se, lakše nego što je iko očekivao. Serijom 20:3 od 16. do 21. minuta samleli su protivnika. Francuska - Litvanija 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16).

Uz minimalan učinak Tonija Parkera, ali sjajne partije Nikolasa Batuma i Borisa Diaoa kada se pravila razlika "petlovi" su uspeli da se domognu najsjanijeg odličija. Odličija koje su sanjali još od kraja prošlog veka.

Parker je bio "meta" ozbiljnih prekršaja, a ako je ovo gledao najviše se brinuo Greg Popovič, trener San Antonija, tima u kojem hleb zarađuje najbolji igrač "trikolora".

Francuzi su izdržali blickrig Linasa Kleize na prelasku prve u drugu četvrtinu, a onda, kada je on bio na klupi, počeli su da rešetaju koš Litvanaca. Rešetali su, a ovi nisu pravili faulove. U prvih 20 minuta Francuzi su na liniji penala bili samo dva puta. Usput, u tom periodu igrači sa klupe su dali 21 poena dok su u Litvaniji bili samo posmatrači. Bez poena.

Iako su se provukli protiv Makedonaca, Litvanci su koliko-toliko opravdali prognoze, ali su Francuzi zato prevazišli predviđanja. Istina, u finalu, u "Stožicama", samo su koristili situaciju i kažnjavali protivničke greške.

Finale nije bilo spektakularno, daleko od toga. Kada su se odlepili na sasvim komfornih 22 razlike (64:42) Vinsen Kole, trener Francuza, je insistirao da se igra "umrtvi". Nije bilo razloga da se zahtev odbije... Da se vratimo u prošlost, SSSR je sa 31 poenom razlike dobio Čehoslovačku 1985. u Štutgartu (120:89). To je najveća pobeda u istoriji finala. Drugo mesto drže Španija i SFRJ. Rađa, Kukoč, Divac i ekipa su u Zagrebu dobili Grčku sa 22 viška (98:77), a istom razlikom je Srbija izgubila u Poljskoj od "furije" - 63:85. Ovo kažemo zato što je u jednom momentu izgledalo da će novu stranicu večnog almanaha ispisati i ova generacija francuskih igrača.

Dakle, finale Evrobasketa u Ljubljani "trajalo" je 12-13 minuta, a na najviši deo pobedničkog postolja zasluženo su se "trikolori". Srebrni su Litvanci, dok su ga kompletirali Španci posle pobede nad Hrvatskom.

Francuska - Litvanija 80:66

FRANCUSKA:

Lovernj 2, Batum 17 (6sk), Dio 5, Petro 8, Kahudi, Parker 12, Ertel, Pjetrus 6, De Kolo 4 (6sk), Diao 15 (6sk), Ažins 4 (10sk), Želabal 7.

LITVANIJA:

Motiejunas, Kalnietis 19 (4sk), Kuzminskas, D. Lavrinovič 7 (6sk), Maciulis 7, Delinimkaitis, Seibutis 10, Kleiza 20 (5sk), K. Lavrinovič, Pocijus 3, Valančijunas, Javtokas.

Pre ceremonije dodele medalja proglašena je i najbolja petorka Evrobasketa 2013. Bekovi su Goran Dragić i Toni Parker. Krila su Bojan Bogdanović i Linas Kleiza, dok je prvi centar Mark Gasol. MVP prvenstva je Toni Parker.

Pogledajte galeriju fotografija!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA