ANALIZA: Koliko je Zvezdina uprava kriva za stanje u klubu?

U novembru će biti ravno godinu dana otkako je na "Marakanu" ušla nova garnitura ljudi. Kriza koju je doneo poraz od Voždovca pokreće pitanje o odgovornosti u dosadašnjem radu

  • 9

Da li priliči jednom ozbiljnom klubu činjenica da niko iz njegovog vrha nije mogao da izađe pred javnost i preuzme odgovornost posle još jednog brodoloma koji je doživela Crvena zvezda? Ogoljeni igrači su posle poraza u nedelju od Voždovca (0:1) zaobišli novinare begom na drugi izlaz stadiona, a iz Uprave se niko nije potrudio makar da istog dana nešto poruči sada već potpuno besnim navijačima.

Tradiconalno ponedeljkom, Upravni odbor je zasedao i zadržao Stojanovića na mestu trenera... Do kada, videćemo.

Oni najvatreniji navijači koji su se zadesili na Vračaru priredili su tešku kaznu za veoma lošu igru "crveno-belih" protiv povratnika u elitni rang. Vređanje i povici da su na terenu manekeni i ranije je bio deo "postrojavanja" ispred tribine, ali vrhunac poniženja je bilo skidanje dresova.

Dan kasnije su vraćeni članovima Uprave, koji su ukazali da je taj postupak doprineo još većem poniženju. Navijači su, navodno, na to klimali glavom.

Treba, doduše, pribeležiti da je odgovornost u nedelju preuzeo samo trener Slaviša Stojanović, o čijoj je sudbini na klupi Uprava razgovarala u ponedeljak, budući da poraz od Voždovca nije bio razlog za sazivanje hitne sednice.

Stojanović je "preživeo" na klupi posle višečasovnog zasedanja, na kojoj, inače, pitanje trenera nije bila predviđena tačka na dnevnom redu, ali se ipak i o tome razgovaralo.

U novembru će biti ravno godinu otkako je Zvezda na nezapamćen način promenila Upravu. Članove tada Radne grupe zatekli su papiri koje je trebalo tek pročešljati, a za koje je vicepremijer Aleksandar Vučić rekao da mu je od nasumičnog pogleda na njih pritisak bio 220 sa 110.

Teško stanje koje je trebalo baciti na papir bilo je veći prioritet nego titula, koja je i definitvno izmakla minimalnim porazom od "večitog rivala" dva kola pre kraja sezone.

Zato bi učinak ove uprave trebalo najviše pratiti od kasnog proleća, s akcentom na leto...

Borba s dugovima i dalje traje, a koliko je teška, pokazuje i kritičan momenat kada je Zvezda gotovo u minut do 12 obezbedila evrolicencu, i to prodajom Uroša Spajića za sitne pare Tuluzu. U kvalifikacijama za Ligu Evrope su odigrane četiri utakmice. Danas je račun u blokadi zbog neisplaćenih obaveza prema čačanskom Borcu.

Međutim, ono što je najviše upadalo u oko javnosti jeste da su članovi Uprave odavali utisak nesloge, o čemu najbolje svedoči i  sukob predsednika Dragana Džajića i potpredsednika Nebojše Čovića. Na često postavljano pitanje "da li uprava veruje sportskom direktoru", Zoran Stojadinović odgovarao je sa "to nije pitanje za mene".

Posle formiranja Sportske komisije, stekao se utisak da je Stojadinović prilično izgubio ingerencije u obavljanju svog posla. "Njegov igrač" u prelaznom roku Migel Arauho ne dobija nikakvu priliku na utakmicama. A kako je samo Zvezda dovodila štopere, preko potrebne, a diskutabilnog kvaliteta.

Pravi šok ovog leta bilo je iznenadni otkaz Rikarda Sa Pinuta, za čiji je dolazak Stojadinović bio najzaslužniji. Portugalac je otišao sa klupe posle 100 dana obavljanja posla.

- Dao sam klubu četiri-pet nedelja da pripremi uslove. Ne govorim samo o igračima. Ništa nije urađeno po tom pitanju.

Ni po pitanju njegove zamene nije bilo usaglašenosti u stavovima članova uprave. Predsednik Džajić bio je za to da se Milovan Rajevac dovede na klupu pošto-poto, ali je doveden bivši selektor Slovenije. I tu je bilo kontroverzi, sa izvesnim Miškom taksistom i procentom za novinara Dejana Anđusa...

Bilo kako bilo, prelazni rok je trebalo što bolje odraditi sa skromnim budžetom. Na "Marakanu" je došlo čak 14 igrača, dosta ih je, doduše, i otišlo za sitan novac, a trend puštanja mladih igrača iz omladinskog pogona je nastavljen.

Početak sezone najbolje odražva rad ekipe tokom leta. Posle eliminacije u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Zvezda u prvih šest kola ima tri neubedljive pobede, jedan remi protiv Donjeg Srema na proslavi 50. rođendana "Marakane" i dva poraza. Posle samo šest kola, Zvezda već kaska za Partizanom šest bodova.

Početak sezone je bio više posvećen hajkom protiv predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Saopštenja, protesti, pomeranje utakmica zbog hitnog zahteva da Tomislav Karadžić napusti kormilo fudbalske kuće bili su bitniji od uvida u formu ekipe.

Tu je i pitanje optimizma koji je doneo i pritisak. Možda je trebalo sugerisati igračima da ne izlaze sa izjavama "idemo na titulu", nego se pozabaviti formom iz meča u meč. Višegodišnji post je činjenica, a kvalitet potpuno nove ekipe još diskutabilan, pa su najave igrača možda mogle da budu ostavljene za zidove svlačionice.

Ipak, potezi ove uprave nisu uticali na posećenost. Navijači Crvene zvezde i pored stvarno teške situacije i opšteg nezadovoljstva zbog igre i fudbalera koje nazivaju manekenima, i dalje su sto posto uz svoj klub.

Dobar je trenutak da Uprava u kritičnom času, pred svoju godišnjicu, okrene novi list u daljem radu, da prevaziđe dosadašnje greške koje su i prethodne uprave pravile, i fokusira se na efikasno i jedinstveno rešavanje problema na terenu. Očigledno je da tu ima više teškoća nego u pisanju saopštenja.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    24. septembar 2013 | 15:53

    Pa oni pisu saopstenja,to im je najbitnije,a za igru tj katastrofu najveci krivac je Tole,e bas ste jadni,a ti Dzajo treba da se stidis ko ti sedi u upravi,pisci saopstenja i fudbalske neznalice

  • Mornar

    24. septembar 2013 | 16:11

    MARS! Hocemo da nas neko kupi, pa da vidimo..da li ce se i navijaci kurciti tako.

  • Geza

    24. septembar 2013 | 16:20

    Uprava napolje!Privatizovati sto pre Zvezdu i Partizan i takozvane navijace tj.huligane koje placaju uprave klubova(njih dvadesetak) odstraniti sa sradiona i iz sporta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA