TELEGRAF ISTRAŽUJE: Zašto Kinezi toliko obožavaju Đokovića? (VIDEO) (FOTO)

Kineski navijači pružaju ogromnu podršku našem teniseru jer u njemu prepoznaju kontinuiranost i marljivost u radu, ali i kako to vole da kažu "brata Srbina"

  • 15

Četiri titule u Pekingu i dve u Šangaju dovoljno govore koliko je Novak Đoković uspešan na azijskoj turneji. Sam kraj teniske sezone posle US opena za mnoge tenisere je period kada pružaju nešto slabije partije, ali to kod našeg igrača nije slučaj. Osvojio je turnir u Pekingu svaki put kad se na njemu pojavio i, takoreći, postao je „vlasnik turnira“. Dominaciju u drugoj najvećoj zemlji po privrednom rastu Đoković je potvrdio odbranjenom titulom u Šangaju.

Sjajne partije koje Novak pruža u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu su osim nadahnutom igrom potpomognute i neverovatnoj podršci koju naš teniser ima od kineskih navijača. Ne treba zaboraviti da Kinezi jedva čekaju oktobar i novembar da ugoste najbolje tenisere sveta, jer su svoju privrženost pokazivali i prema Rodžeru Federeru, Rafaelu Nadalu...

Ali podrška Novaku je u najmanju ruku drugačija, a to je svima postalo jasno kada je prošle godine, nakon što je Novak u sjajnom finalu Mastersa u Šangaju savladalo Endija Marija, grupa Kineza bez greške prevala himnu „Bože pravde“, kako bi odali čast našem teniseru.

Telegraf se pozabavio ovim fenomenom, jer se i po Novakom priznanju, u Kini oseća kao kod kuće. Na sve to im on uzvraća ljubaznošću i naučenom kineskom rečju, koje čak i ispisuje bez mnogo prisećanja na kameru posle pobeda.

Kada u Srbiji spomenete Kinu, ljudima uglavnom nije prva asocijacija sport, već marljiv rad, specifična hrana i jeftina roba koja se u našoj zemlji prodaje na sve strane.

- Iako ne izgledaju tako, Kinezi su veliki obožavaoci sporta, i isto tako su i vatreni u tome. Iz iskustva znam da su kineski dečaci ludi za stoni tenisom, tenisom, pa i fudbalom. Otud verovatno ludilo za Đokovicem, sa sportskog aspekta – objašnjava za Telegraf sinolog Tamara Vuković.

To potvrđuje i student Filološkog fakulteta porekolom iz Kine, Mark Liang.

- Za ljude koji prate sport, Novak je najbolji teniser, i logično da ga vole zbog toga kako on igra. Naravno, uvek postoji neko ko ga ne voli. A i Novak je lep dečko,tako da su se mnoge Kineskinje zaljubile u njega – šaljivo nam objašnjava Liang.

Đoković je svojom harizmatišnošću na terenu osvojio sve, pa i Kineze, kojima je prošle godine ušao pod kožu i izvodeći koreografiju uz planetani hit „Gangnam stajl“. Ipak, nije to glavna stvar koja zavređuje poštovanje Kineza.

- On svojim stavom i tim nekim ponekad duhovitim nastupom osvaja i Kineze i ostale. Ali oni su generalno narod principa, uz geslo "Kontinuirani rad se isplati". Definitvno njihova naklonost ima veze sa tim, i mislim da je kontinuirani uspeh i poreklo, ono što ga odvaja od ostalih – objašnjava Vukovićeva, uz opasku da zna da zvuči patriotski, ali i da zbog boravaka u Kini zna koliko Kinezi imaju simpatije prema Srbima.

To je prema Markovim rečima pojačano 1999. godine, što se odrazilo i na Đokovićevu popularnost.

- Dosta Kineza je znalo za bivšu Jugoslaviju, a ne Srbiju, zato što su Amerikanci bombardovali našu ambasadu 1999.god. Za Kineze to znači kao da smo isti, kao da smo braća i sestre. Kad su saznali da je Srbija Jugoslavija, oni automatski „stavljaju“ emocije na Srbiju, na Đokovića – rekao je Liang.

I KOMUNIZAM DOPRINOSI NOLETOVOJ POPULARNOSTI

Đoković može da zahvali i nekadašnjoj komunističkoj državi što ga Kinezi sa posebnom pažnjom prate.

- Komunistička Kina je bila „ruku pod ruku“ sa nekadašnjom komusnitičkom Jugoslavijom. Lično mislim da Kinezi vole Đokovića i zbog ostvarenih rezultata u sportu i zbog toga što je Srbin, jer Srbija i Kina imaju jake veze i posle raspada Jugoslavije. Ukoliko pitaš Kineza na ulici u Kini koje su zemlje nastale posle raspada Jugoslavije, prvo će reći Srbija, a za ostale nisu baš sigurni. Zbog komunističke povezanosti ove dve zemlje došlo je i do velikih kulutrnih i sportskih saradnji – objašnjava Tamara Vuković.

Liang kaže da iz sličnih razloga u Kini vole i druge proslavljene srpske sportiste.

- Kinezi ne samo da znaju za Đokovića, nego čak i za Nemanju Vidića, Dejana Stankovica, Milorada Čavića...

- Naše zemlje imaju baš baš dobre odnose sve vreme, vaša kultura je poznata u Kini. Film „Valter brani Sarajevo“ je jedan od najpoznatijih stranih filmova, a i „Montevideo Bog te video“ je uspeo u Kini. Postoji nekoliko sajtova koji objavljuju vesti iz Srbije, tako da meni nije čudno da toliko ljudi zna za Đokovića – objasnio je za kraj Mark Liang.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    13. oktobar 2013 | 18:16

    Djole,zbog tebe sam stvarno ponosan sto sam "Srbin" i takodje sam ponosan na nasu Kinesku bracu,ovaj video snimak je toliko emotivan da vise nemam sta reci,sve pohvale Novaku i Kineskom narodu...

  • Slobodan Veljkovic

    13. oktobar 2013 | 18:46

    KINEZIMA REĆI I JEDNU ISTORIJESKU ČINJENICU DA JE VALTER KOJI JE BRANIO SARAJEVO BIO SRBIN I ETO JOŠ VIŠE SIMPATIJA.

  • Ja

    13. oktobar 2013 | 18:57

    Zato sto su nam prijateljski narod. Nekad su nas povezivali komunizam i Valter, a sad Djokovic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA