ŠANGAJ OSTAJE NOVAKOV: Fenomenalni Đoković došao i do 20. pobede u Kini (FOTO) (VIDEO)

Posle više od dva i po sata strašnog tenisa Novak je sa 2:1 (6:1, 3:6, 7:6) pobedio Huana Martina del Potra

  • 4

Više od 150 minuta, iako nije tako delovalo posle prvog seta, trajalo je finale turnira u Šangaju. Publika je egzaltirano napustila tribine, a do pobede u 13. međusobnom duelu između Novaka Đokovića i Huana Martina del Potra, 13. oktobra stigao je naš teniser. Nole je nastavio pobedonosni niz u Kini, a "hiljadarku" je osvoji posle pobede sa 2:1 (6:1, 3:6, 7:6).

Turnir masters serije u Šangaju igrao se za ukupni nagradni fond od 6,2 miliona dolara, a pobedniku kući nosi 729.000 dolara.

Fenomenalna igra Novaka na početku finala brzo ga je dovela u priliku da lako zgrabi prvi set. Za nekih 20-tak minuta Nole je Argentincu oduzeo dva servisa, a raznovrsnost u njegovoj igri bila je stvar koju Delpo nije mogao da anticipira.

Odlične kombinacije, ali i pogođene linije, frustrirale su Huana Martina, koji je brzo počeo da greši. Novak je dominirao. Retern na Del Potrov jak servis je bio sjajan i onda je igra bila lakša. Usput, u tom delu meča Argentinac nije servirao ni blizu onako kako zna. Opet, navijače drugog igrača sveta to nije interesovalo, baš kao ni Huanova želja da se prvi set što pre završi.

U drugom se slika na terenu drastično promenila. Novak je počeo da gubi ravnotežu, a Argentinac da pogađa prvi servis. Novaka je jedan loše odigran gem koštao kompletnog seta, a publika je "buđenje" Delpa propratila sa oduševljenjem. Logično, oni su došli da gledaju tenis... Argentinac je drugi set zasluženo dobio i treći je rešio dilemu 13. međusobnog duela 13 dana oktobra.

Novak je, što je u neku ruku bilo jasno, u odlučujućem setu forsirao Argentinčev bekhend... Ipak, bez previše uspeha pošto su i jedan i drugi servise čuvali do petog gema. Delpo je od 15:40 došao do brejk šanse... Došao. Novak je tada sačuvao smirenost. Već u sledećem je on napao... Imao je 40:15, ali nije iskoristio.

Ni jedan od tenisera nije uspeo da u poslednjem setu oduzme servis protivniku, a prvi je to u taj-brejku uradio Nole. Tu je bio kraj sjajnog meča koji je trajao dva sata i 32 minuta, a Novak je trijumfom sačuvao prošle godine osvojen trofej. Uz ček, Nole je dobio Roleks sat i Mercedes!

1. SET

Servis koji Noleta nije "slušao" protiv Monfisa, donekle ni protiv Conge, u finalu je odmah počeo da se "ponaša" onako kako je to Đoković želeo. Iako statistički gledano Delpo ima jači servis, u prvom setu je Novak servirao brže. Međutim, preciznije, što je najvažnije.

Prvi brejk viđen je u drugom gemu. Oduzeo ga je Nole, posle jedne dvostruke greške Argentinca i slabe realizacije drugog servisa. Već u sledećem gemu je Del Potro imao 40:15 na Noletov servis, ali je Novak po ko zna koji put pokazao mentalnu snagu i posle dve razmene udaraca stigao do đusa, a onda lako materijalizovao "moralni" pad protivnika.

U nastavku seta se ništa drastično nije menjalo. Del Potro je čekao da se isti što pre završi dok je Novak samo pokazao kako izgleda "još jedan dan na poslu" kada se zna cilj.

2. SET

Da se Argentinac nije "probudio" publika u Šangaju bi bila razočarana finalom. Ovako, odmah na startu drugog seta videli smo Delpa koji je pravim, ravnim i jakim udarcima naterao Novaka u defanzivu iz koje ovaj nije opasan.

Del Potro je posle devet izgubljenih razmena (više od deset udaraca) dobio prvu, a onda i drugu i treću... Samopouzdanje mu je raslo. Brzo, a Novak je posle 45 minuta brilijantnog tenisa inicijativu prepustio protivniku.

Pustio je, što se kaže, ruku Argentinac, dok je Novak sve više bio van balansa. Krucijalni deo seta dogodio se u sedmom gemu kada je Novak ispustio 40:15 na protivnikov servis. Od tada je Argentinac, pre svega, zbog 70 i kusur odsto prvog servisa došao do izjednačenja na 1:1.

3. SET

Prva tri gema su obojica tenisera dobila brzo i čisto. Bez muka, a onda je u četvrtom zapretio Novak... Međutim, jedna greška ga je mnogo iznervirala pa je "pošteno" i opsovao. Nadamo se da ga ATP neće kazniti kao turska košarkaška federacija Linasa Kleizu.

Prvu priliku za brejk imao je "gaučos". U petom gemu kada je 15:40 u neizvesnu završnici gema Novak pretvorio u pobedu. Ipak, Nole je as servisom izjednačio, a onda "poklon" Delpa prihvatio. Već u sledećem je Novak izgubio 40:15 na servis protivnika pa je rezultat bio 3:3. I tako je bilo sve do 6:6.

Imao je Novak dve meč lopte na 5:4, ali je do pobede i odbrane titule stigao u taj-brejku koji je dobio sa 7:3.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Revolucionar

    13. oktobar 2013 | 10:40

    A zašto u ovakvim vestima nikada ne piše vreme početka meča?

  • Maradona.10.

    13. oktobar 2013 | 16:22

    Bravo Noleeeeeee!!!!!!!!!!

  • dejan

    13. oktobar 2013 | 16:05

    Verovatno zbog toga sto je svima koji iole prate tenis bilo poznato vreme pocetka..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA