KRAJ KVALIFIKACIJA: Ko je sve čekirao vizu za Brazil (FOTO) (VIDEO)

Na najveću planetarnu smotru putuju Belgija, Italija, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Rusija, Bosna i Hercegovina, Engleska i Španija dok će šansu kroz baraž tražiti Hrvatska, Švedska, Rumunija, Island, Portugal, Grčka, Ukrajina i Francuska

  • 14

Spuštena je zavesa na još jedan kvalifikacioni ciklus za odlazak na veliko fudbalsko takmičenje. Ovoga puta na Svetsko prvenstvo koje će, nažalost, proteći bez reprezentacije Srbije koja je u poslednjem kolu deklasirala Makedoniju, ali nije uspela da se ukrca u voz za Brazil.

Najveće iznenađenje svakako je odlazak Bosne i Hercegovine koja je pobedom protiv Litvanije (1:0) ostvarila istorijski uspeh i prvi put zauzela mesto na jednom fudbalskom takmičenju (SP i EP). Bili su Bosanci na rubu baraža s obzirom da je Grčka vodila, a kasnije i pobedila Lihtenštajn sa 2:0, ali je gol Ibiševića u 68. minutu obezbedio izabranicima Safeta Sušića plasman na Mundijal.

Veoma neizvesno je bilo i u grupi B gde su Italijani odranije obezbedili put na SP, ali su se za baraž borila četiri tima - Danska, Bugarska, Češka i Jermenija. Na kraju, nijedna selekcija nije uspela da se dokopa dodatnih kvalifikacija. Danci jesu završili drugi u grupi, ali su kao najlošija drugoplasirana reprezentacija otpali sa spiska putnika za SP.

Poslednje kolo grupe C donelo je revijalni meč između sigurnih putnika na SP i baraž - Nemačke i Švedske. Nemci, suvereni vladari grupe, pobedili su Šveđane rezultatom 5:3 i tako dokazali dominaciju.

Ludnica je bila i u grupi D. Holanđani su odvano obezbedili prvo mesto i gostovali su Turskoj koja je imala zicer za baraž. Ipak, ''lale'' su odigrale u svom stilu i slavile sa 2:0 što je iskoristila Rumunija i pobedom protiv Estonije (2:0) obezbedila baraž.

Grupa E je bila svedok zanimljive borbe za baraž i istorijskog uspeha za Island koji je remijem u Oslu (1:1) završio ispred Slovenije. Slovencima je trebala pobeda na gostovanju u Švajcarskoj, ali i da Island ne pobedi. Ovo drugo im se ispunilo, međutim, izabranici Srećka Kataneca su poraženi od ekipe koja direktno putuje u Brazil (1:0).

Rusiji je trebao bod u Azerbejdžanu kako bi osigurali prvo mesto grupe F i uspeli su u tome. Iako su vodili od samog početka i imali igrača više izabranici Fabija Kapela su odigrali dovoljnih 1:1 u Bakuu tako da je pobeda Portugala bila ''pirova'', ali dovoljna za treći uzastopni baraž.

Napeto je bilo u grupi H s obzirom da je Englezima trebala pobeda protiv nezainteresovane Poljske koja ih je pre 40 godina koštala plasmana u Nemačku. Međutim, Englezi su ovoga puta bili sigurni i pobedom sa 2:0 čekirali su vizu za Brazili dok je Ukrajina zauzela drugo mesto.

Na terenu ''Vemblija'' nije bilo preterano žestoko, ali zato jeste na tribinama gde su Poljaci jedva dočekali gostovanje engleskim huliganima kako bi se prikazali u pravom svetlu.

U grupi I sve je odavno bilo rešeno. Španija je zauzela prvo , a Francuska drugo mesto tako da su obe ekipe igrale za svoju dušu. Španci su slavili sa 2:0 protiv Grizije, a Francuzi 3:0 protiv Finske.

PUTNICI U BRAZIL:

Italija

Nemačka

Holandija

Švajcarska

Belgija

Rusija

BiH

Engleska

Španija

EKIPE KOJE SU OBEZBEDILE BARAŽ:

Švedska

Rumunija

Island

Grčka

Hrvatska

Ukrajina

Francuska

Portugalija

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Armin

    15. oktobar 2013 | 23:27

    A zasto je iznenadjenje prolazak BiH koja je jedna od boljih reprezentacija svijeta i najbolja na balkanu?

  • péki

    16. oktobar 2013 | 00:11

    Svaka cast Bosancima, kad nasi nisu uspeli

  • Viner

    15. oktobar 2013 | 23:57

    Ne Armine. Iznenadjenje je sto Mihin orkestar za svadbe i sahrane nije otisao na koncert u Brazilu. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA