TOMAŠEVIĆ: Među srpskim košarkašima ima i onih koji ne znaju ni tablicu množenja!

- Igrači napuštaju osnovnu školu već u sedmom razredu, velika većina ne ide ni u srednju, a njihovi roditelji se svađaju na tribinama i prekidaju utakmice - upozorava potpredsednik KSS

  • 6

Potpredsednik Košarkaškog Saveza Srbije, Dejan Tomašević u izjavi za Telegraf otkrio je zastrašujuću istinu, koja se prećutkuje - naši mladi košarkaši su sve neobrazovaniji!

Tomašević tvrdi da igrači napuštaju osnovnu školu već u sedmom razredu, da velika većina ne ide ni u srednju školu, a da pojedini mladi igrači u Srbiji ne znaju ni tablicu množenja.

Potpredsednik KSS se zalaže za sistem školskog sporta u kojem bi obrazovanje bilo primarno, a sport bi dolazio posle.

NEKAD SPORT INTELEKTUALACA, A DANAS?

- Sistem našeg sporta je pogrešan i to je ozbiljan problem države koja treba da uradi analizu i da reaguje. Velika većina dece ne ide u osnovnu školu, o srednjoj da i ne govorimo, i posvećuju se samo košarci.

- Ima mnogo igrača, koji završe karijeru u 32-33. godini, a da se nisu materijalno obezbedili. I šta se dešava onda? Postaju sociijalni slučajevi i problem države, jer ne mogu ništa da rade kada nisu školovani - kaže Tomašević, pa dodaje:

- Čuo sam neke primere od trenera da igrači ne znaju tablicu množenja i da napuštaju školu već u sedmom razredu. To je ozbiljan problem. Nekad je košarka bila elitni sport, svi igrači su završavali fakultete - podseća Tomašević.

REŠENJE JE U ŠKOLSKOM SPORTU

Reči potpredsednika KSS imaju posebnu težinu kad se zna da u današnje vreme mladi talentovani košarkaši sve više treniraju i da su maltene primorani od strane klubova da biraju - škola ili košarka.

- Ja sam potpuno za sistem školskog sporta i apsolutno podržavam Ministarstvo koje je krenulo da se bavi tom stvari. Moramo da vratimo sport u škole, da se tu deca upoznaju sa svim sportovima i da treniraju, da se druže, a tek kasnije, kad završe osnovnu školu, da krenu ozbiljnije da treniraju sport koji vole - objašnjava Tomašević i nudi rešenje:

- Treba da uvedemo da nijedan igrač koji ne ide u školu redovno ne može da igra juniorsku ni kadetsku ligu Srbije.

RODITELJI PODRŽAVAJU DECU DA NE IDU U ŠKOLU!

Potpredsednik KSS kaže da je sistem takav da su deca primorana da se takmiče od malena, a ne da se igraju, što je u njihovom uzrastu primerenije. Taj sistem primorava roditelje da podržavaju decu da biraju sport pre škole.

- Tu je čitav niz problema. Roditelji očekuju da se njihovo ulaganje u dete isplati jednom, pa ga forsiraju. Treneri koji žive od toga i kojima je interes da ima što više dece zbog članarine animiraju decu već sa četiri godine. Viđao sam da se utakmica dečaka od sedam-osam godina prekida, jer su se roditelji posvađali na tribinama, što je strašno - navodi Tomašević i poručuje:

- Mi iz Košarkaškog saveza Srbije smo apsolutno uz Ministarstvo i podržavamo njihove napore da se uradi novi zakon o sportu i da se više značaja da školskom sportu. Nadamo se da ćemo svi zajedno istrajati u tome, ne smemo da izgubimo bitku. Spremni smo da kao organizacija pomognemo Ministarstvu u svemu što treba - kaže na kraju potpredsednik KSS zadužen za takmičenja.

Ipak, da nije sve tako crno, govori i tekst Telegrafa iz februara ove godine gde smo predstavili sportiste među kojima ima i košarkaša koji su završili fakultete.

(D. J. /D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rasko

    25. oktobar 2013 | 07:33

    Prvo ti Tomasevicu reci sta imas od skole?

  • Ševarice

    25. oktobar 2013 | 05:32

    A što je najgore, ima i onih koji ne znaju da igraju košarku!

  • стеван

    25. oktobar 2013 | 09:44

    Нема што да се секира Томашевић у демократској Србији је битно да си богат а диплома се лско купи. Ко од наших тајкуна нема диплому чак и више њих, а све стечене у четрдестетим и педесетим.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA