S KONJICOM KOJA OBEZBEĐUJE DERBI: Konji od 700 kg čuvaju Marakanu! (FOTO)

Za derbi će na ulicama biti 16 konjanika, a najviše je aktivirano za vreme gej parade. Za ishranu gorostasnih životinja dnevno potrebno po šest kilograma sena i zobi

  • 5

"Večiti derbi" koji se igra na Marakani danas po 145. put, utakmica je visokog rizika, a pripadnici policije uključiće sve svoje jedinice kako bi ova manifestacija prošla bez incidenata.

U obezbeđivanju utakmice kao i obično biće uključena četa konjanika Policijske brigade. Stariji zastavnik policije prve klase komandir Zoran Živković za Telegraf kaže da na ovakve događaje obično izlazi polovina čete.

- Za utakmicu na Marakani na teren će izaći 16 konjanika, što je polovina naših pripadnika. Najviše konjice ikada izveli smo za obezbeđivanje gej parade. Tada je širom grada bilo raspoređeno 20 konjanika - počinje priču Živković, a potom nastavlja:

- U zavisnosti od bezbednosne procene odlučujemo koliko će konjanika izaći na određeni događaj. Ipak, određeni broj konja uvek je na poštedi, pojedine tek pripremamo za najveće izazove, ali u skladu s našim kapacitetima uvek smo spremni da reagujemo.

Gorostasni, snažni i visoki i do 2 metra, teški oko 700 kilograma, kroz svakodnevne treninge postepeno se pripremaju za najveća iskušenja, što svakako jeste utakmica između Crvene zvezde i Partizana.

- Uvodimo ih postepeno u sistem. Radimo s konjima na kondicionoj pripremi, navikavamo ih kako da reaguju na zvučne i svetlosne efekte, baklje i petarde - rekao je Živković.

- Mlađi i neiskusniji konji lakše savladavaju strah uz starije "kolege". Na taj način uspevaju da se opuste, a na smirenost konja dosta utiče i sam jahač. Trudimo se da svi konjanici isprobaju sve konje, ali kombinacija maldog konjanika i neiskusnog konja nije poželjna.

Konjanici i konji koji svakodnevno patroliraju na nekoliko lokacija u Beogradu, Adi Ciganliji, Košutnjaku, Novom Beogradu i Kalemegdanu, za događaje visokog rizika imaju posebnu zaštitnu opremu.

- Konji su pre svega zaštićeni frontalno, s obzirom na to da se očekuje da s preda budu napadnuti. Njihovu opremu ćine vizir, antitrauma zaštitne kamašne i podsedlica.

Pre otvaranja kapija na Marakani konjanici će biti pozicionirani na predviđenim mestima, kako u slučaju nereda situacija ne bi izmakla kontroli.

- Rukovodilac obezbeđenja izdaje naređenje kada mi reagujemo, a to je uglavnom u situacijama kada dolazi do masovne tuče dve grupe navijača. Naš zadatak je da se presečemo liniju borbenog fronta i na taj način "razbijemo" masu, a potom je i drugim jedinicama lakše da dejstvu. Nadam se da u subotu nećemo imati previše posla i da će sve proći u sportskoj atmosferi - kaže na kraju Živković.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(P. Milinković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haha

    2. novembar 2013 | 16:46

    Znaci nikad vise konja na marakani

  • marv

    26. april 2014 | 01:34

    ma opusteno, na marakani nece biti nikakvih problema... bolje da odu do jna tamo se igra derbi pa moze da bude nereda

  • DS

    26. april 2014 | 00:13

    Panduri prave bakljadu xDD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA