Da li je Mažić pogrešio što je svirao penal? Pravila igre govore... (GIF)

...da je Srbin i bio u pravu, ali i nije. Sve u svemu veoma diskutabilna odluka, koju će čelnici UEFE verovatno podrobno analizirati

  • 14

Treća utakmica za Milorada Mažića u Ligi šampiona ove sezone nije bila i sreća. Posle dva meča ove sezone u najjačem evropskom takmičenju najbolji srpski arbitar dobio je i najteži ispit, a meč između Barselone i Milana završen je rezultatom 3:1.

Mažić je vrlo dobro počeo, odlično se kretao po terenu i bio blizu svake situacije, što je posebno teško kada su u pitanju mečevi gde se igra vrlo otvoreno uz konstantne kontranapade.

Već u drugom minutu odlično je procenio start Montoliva đonom i dosudio indirektan udarac za domaće. Sve do 28. minuta Mažić nije imao puno posla, a onda je usledila sporna situacija zbog koje će sigurno morati pred komisiju na ocenjivanje i dublje analize.

Nejmar je utrčao u šesnaesterac u pokušaju da prihvati dugu loptu, kada mu je na rame spustio ruku Abate, a Brazilac je pao kao metkom pogođen. Srpski arbitar nije čekao ni sekunde, odmah je pokazao na belu tačku i dodelio Italijanu žuti karton.

Prema pravilima igre, Milorad Mažić i nije doneo preterano pogrešnu odluku. U pravilima fudbalske igre stoji da je prekršaj sve ono što igrača sprečava da dođe do lopte, a pre toga je stekao prednost položajem tela.

Problem je u tome što u knjigama postoji i subjektivno sudijsko ubeđenje, koje je vrlo često mnogo bitnije od suvoparnog primenjivanja pravila.

Mažić bi mogao da dobije negativne ocene jer nije procenio da je Nejmar jedva dočekao da ga protivnik dotakne i iskoristio trenutak kako bi izigrao pravila. U tom slučaju arbitar bi mogao da mu dodeli žuti karton zbog simuliranja i ponovo niko ništa ne bi mogao da mu zameri.

U datom trenutku vrlo je bitno sagledati i tok meča u trenutku kada se odluka donosi. Favorizovanoj Barseloni i njihovim suviše laganim fudbalerima, "sklonim saplitanju" u šesnaestercu protivnika, svakako nije potreban vetar u leđa takvog tipa.

Bilo kako bilo, Mažić je, uz svoje pomoćnike, dodelio četiri žuta kartona (potpuno opravdano) na meču, poništio jedan gol zbog ofsajda (opravdano) i jednom pokazao na belu tačku (diskutabilno).

Na čelnicima arbitražne komisije UEFA je da odrade analizu, izboduju današnju rolu našeg najboljeg sudije, i donesu odluku da li će biti jedan od retkih zaposlenih Srba na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, za šta se nalazi u užem krugu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kursula

    6. novembar 2013 | 23:55

    Nekada sam gotivio barsu, sad i kad odigraju neku ludilo akciju meni se gade zbog padanja i simuliranja. Bas sam ih namrzo.

  • Raca

    7. novembar 2013 | 00:04

    Cist penal !

  • kole

    7. novembar 2013 | 10:09

    sramota je sto neki od vas kazu da je mazic los sudija,ali takvi smo mi srbi kad god neko nas uspeva u necemu mi ga osporavamo. koliko je on veliki sudija govori to da je velika verovatnoca da ce suditi svrtsko prvenstvo,toliko koliko ga ljudi iz fife respektuju. a sto se tice ove situacije da je simuliranje to stoji ali ne moze sudija sve da vidi i mnogo puta sam sudija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA