OBRADOVIĆ: Štepanek ostavio bonton u garaži!

Selektor Dejvis kup reprezentacije ogorčen je zbog ponašanja češkog tenisera koji je imao zamerke na publiku. Opleo je i po Međunardonoj teniskoj federaciji zbog suspenzije Viktora Troickog, ističući da kazna ne bi bila ista i za nekog Amerikanca

  • 4

Tuga u glasu selektora Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdana Obradovića se i više nego osećala u obraćanju novinarima posle poraza u odlučujućem meču finala u "Areni" od Češke.

- Iako mi se ne sviđa rezultat, želim da čestitam Česima i Štepaneku. Osećanja su pomešana sada... Dali smo sve od sebe. Znate zašto nismo imali dva jako važna igrača za naš tim. Ipak smo se borili do kraja. Čestitam mojim igračima koji su u top 16 zemalja već sedam godina zaredom. I dalje smo jako dobar tim i verujem da ćemo u budućnosti imati još finala - rekao je Obradović i zahvalio se svakom igraču pojedinačno.

- Novak je sjajan igrač i osoba, i čast je imati takvog u timu. Nadam se da će još dugo igrati za Dejvis kup, kao i da će se vratiti Janko i Viktor. Sezona je duga i treba imati dosta igrača na raspolaganju.

- Uvek imamo razgovore, igrači su otvoreni prema meni. Retka je prilika da imate ovako sjajne tenisere i da se toliki broj godina kao selektor zadržim na toj poziciji. Sve više upoznajem igrače i koristim iskustvo. Teško nam sve ovo pada, pogotovo što ovaj poraz poredim sa onim sa Olimpijskih igara kada je Nole gubio od Marija i Del Potra. Porazi su stubovi pobede.

Usledio je trenutak kada je Obradović otvorio dušu i kritikovao ITF.

- Čekamo da se vrate Viktor i Janko. Nažalost, neke stvari nekad idu loše. Viktoru se desilo to sa suspenzijom. I dalje mislim da je potpuno nevin. Ne znam da li bi bilo isto uradili nekom Amerikancu kao i njemu. Trudićemo se da ITF da promeni pravila. Mi smo u ovom meču bili kao da igramo tenis bez jedne noge i bez igrača koji može da pobedi Štepaneka.

Posle ITF-a, na red je došao Radek Štepanek, kom Obradović zamera ponašanje na terenu, iako je sve kredite "istrošio" kada je tokom duela reprezentacija u Pragu pokazao srednji prst Janku Tipsareviću.

- Oni (Iz ITF-a) su se plašili šta će biti u "Areni", ali je naša publika bila sjajna. Videli ste šta je sve loše i prljavo radio Štepanek u Pragu, a mi nismo primenjivali nikakav pritisak. Znamo šta je radio u Pragu, a ovde je bio jedan od onih koji se ovde žalio zbog zvižduka.

- Imamo višu kulturu ovde, i nijedna jedina jedna reč o njegovom tadašnjem ponašanju nije rečena - rekao je Obradović.

Na pitanje kako komentariše Štepanekovu izjavu da je za dubl meč "ostavio ferari u garaži" zato što nije izveo Novaka Đokovića na teren, Obradović je bez mnogo okolišanja rekao:

- Ja bih njemu odgovorio da je ostavio bonton u garaži ili tri sprata ispod. Zimonjić i Bozoljac su izuzetan dubl par, odigrali su sjajan tenis nekoliko puta, ne vidim da smo bilo šta pogrešili. Ovo je Dejvis kup, mnogo energije se troši u toku sezone. Tim koji je pobedio Brajane mogao je da pobedi i Berdiha i Štepaneka. Pružili smo ruku posle toga. Koristili sve bez Viktora i Janka, koji su praktično ključni, bar što se petog meča tiče.

Bilo je i suza na postolju, i to najiskusnijeg Nenada Zimonjića.

- Izuzetno teško pada svima, nema gore nego kad izgubite u finalu. U polufinalu ili finalu brzo to prođe, nisu toliki ožiljici. I dalje smo drugi na rang listi, ponosan sam zbog mojih igrača. Važno je da tim ostane. Proširili smo tim, i to nam je jako važno.

Posle ovog finala treba razmišljati šta dalje: Đoković kao svoj prioritet stavlja gren slemove, Troicki će tek od juna igrati praktično od nule, Tipsarevića muči povreda i očekuje dete...

- Imam dobru komunikaciju sa svim igračima. Znamo protiv koga igramo. Donećemo odluku da li ćemo igrati u Beogradu ili negde drugde u Srbiji. Dobro je da imamo Nenada Zimonjića, Iliju Bozoljca koji je dobar i za singl i za dubl, imamo Lajovića koji sazreva. Dolaze Nikola Milojević, pa i Filip Krajinović... Praktično smo sve već uradili, imamo još igrača. Sačekaćemo taj meč protiv Švajcarske (u prvom kolu). Opet, imamo i taj baraž za opstanak. Videću i sa Novakom i Jankom, razgovaraćemo. Dejvis kup je specifično takmičenje, a sve je i do želje i motiva igrača.

U poslednje vreme se govori i o tome da se promeni sistem takmičenja u Dejvis kupu.

- Teško je razbijati tradicije, a ITF je tradicionalna organizacija i teško da će doći do promena. Baš sam pre nekih šest meseci dobio SMS poruku od Patrika Raftera da ima neke ideje u vezi sa promenama u Dejvis kupu: da se timovi okupe na istom mestu, onda odigraju dve grupe...

- Treba pokušati prvo sa juniorima kako s njima funkcioniše, tek onda nešto drugačije probati na seniorskom nivou. Istina je negde na pola puta, možda nisu ni loše promene, na primer da se tek peti meč da igra na pet setova. U ulogu je i veliki novac i pretpostavljam da neko ko taj novac ulaže ne želi mnogo da menja.

- Generalno, igrači u vrhu razgovaraju, kad su u vrhu bili Agasi i Sampras nisu bili za promenu. Opet, ne veruje da bi se Česi sada potrudili oko promene pravila.

ŠTEPANEK: PITALI SU ME ZA MIŠLJENJE

Ubrzo nakon obraćanja srpske Dejvis kup reprezentacije, novinari su prepričali Obradovićev komentar Štepaneku na njegov račun.

- Vi ste me tada pitali šta mislim o tome što Đoković nije igrao. On je najbolji igrač na svetu i mislim da je on stvarno kao Ferari u Formuli 1. Veoma poštujem celu srpsku ekipu, pa i Đokovića, koji mi je prijatelj sa kojim sam i trenirao. Nisam mislio ništa nekorektno, samo mi je bilo čudno da igrač kao Novak ne igra - rekao je Štepanek.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draža Mihajlovič

    17. novembar 2013 | 21:49

    Štepanek je đubre.

  • Rajko

    17. novembar 2013 | 21:48

    Morao je da igra Bozoljac ili Pasanski...selektor nema autoritet!Ne moze Lajovic da se kali u finalu...

  • Nešo

    17. novembar 2013 | 23:19

    Teško da bih i ja stavio Djokovica da igra dubl , 3 dana za redom posle tri osvojena turnira igrajuci maltene svaki dan . Nole nam je doneo 2 poena treci bez Janka ili Troickog je bilo jako tesko osvojiti ,Zimonjic vise nije sto je bio a Lajovic nije taj kalibar i mislim da je trebalo staviti nekog drugog pa cak i Bolzoljca . Sve u svemu steta al sta da se radi idemo dalje , Novace svaka ti cast ti si pravi primer kako se brane boje svoje zemlje !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA