FIFA sledeće nedelje odlučuje o Šimuniću

Učešće Hrvatske na Mundijalu nije dovedeno u pitanje, ali iz Ciriha treba očekivati novčane kazne i igranje hrvatske reprezentacije pred praznim tribinama zbog ispada defanzivca posle meča sa Islandom, kada je skandirao sa publikom ustaški povik "za dom spremni"

  • 2

Međunarodna fudbalska federacija obavestila je Hrvatski nogometni savez (HNS) da će odluku o kazni za Josipa Šimunića doneti sledeće nedelje.

FIFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Šimunića, koji je pre dve nedelje posle pobede Hrvatske nad Islandom od 2:0 i plasmana na Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014, uzeo mikrofon i više puta uzviknuo ustaški pozdrav "za dom", na šta su mu navijači odgovorili "spremni".

- FIFA je u maju donela odluku da se pooštre kazne za rasizam, a to podrazumeva i nacionalizam, a najblaža kazna je pet mečeva suspenzije. Šimuniću preti kazna od šest utakmica neigranja za reprezentaciju. HNS bi mogao da u sledećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo odigra najmanje dve utakmice bez prisustva publike. Ovo su samo neke od mogućih sankcija o kojima se govori - prenosi "Blic", pozivajući se na izvor u sedištu FIFA.

Isti list navodi da učešće Hrvatske na Mundijalu nije dovedeno u pitanje, ali da iz Ciriha treba očekivati novčane kazne i igranje hrvatske reprezentacije pred praznim tribinama.

Šimunić je prošle nedelje poručio da pokličem "za dom - spremni" nije imao nameru da poziva na nacionalnu ili versku mržnju, već da je to uradio vođen "isključivo ljubavlju prema narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom".

Direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof smatra da fudbaler Dinama ne zaslužuje da bude učesnik predstojećeg SP.

- Kada su u pitanju sankcije za ovakve stvari, ne mislim da zbog pojedinca treba kažnjavati ceo fudbalski tim, u ovom slučaju reprezentaciju jedne zemlje. Ali Šimunić mora biti suspendovan i ne treba mu dozvoliti da se pojavi na tako velikom takmičenju kao što je Svetsko prvenstvo. Jednostavno, mora biti odstranjen iz ekipe, to bi mu, u stvari, bila najveća kazna za to što je počinio - rekao je Zurof za "Blic".

Hrvatsko tužilaštvo kaznilo je Šimunića sa 3.200 evra zbog širenja rasne mržnje.

Šimunić je za selekciju Hrvatske do sada odigrao 105 utakmica i dao tri gola.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • posto ce oni ici

    30. novembar 2013 | 13:56

    Na mundijal jer se to "ne dovodi u pitanje" kaznice ih placanjem njihovih troskova za Svetsko prvenstvo! Pa to su fudbaleri koje njihovi navijaci pozdravljaju kao najvece naciste i fasiste u WWII! Bravo za FIFU!

  • Dragan

    30. novembar 2013 | 13:48

    Bog i dusa i bilo bi u redu da samo njega odstrane sa svetskog prvenstva, ne bi bilo fer da citava reprezentacija ispasta zbog jednog nevaspitanog konja. Ili vaspitanog? U fasistickom duhu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA