Vraća se najgori takmičar u istoriji ski-skokova! (VIDEO)

Edi Orao Edvards, legenda OI u Kalgariju 1988, učestvovaće u Garmiš-Partenkirhenu na novogodišnjoj turneji

  • 1

Najgori takmičar u skijaškom skokovima svih vremena, Britanac Edi Edvards, poznat po ironičnom nadimku Orao, ponovo skače, posle pauze od skoro 18 godina.

Popularni Edi, kome je pravo ima u stvari Majkl, bio je prvi takmičar koji je nastupao za Britaniju u skijaškim skokovima na Zimskim olimpijskim igrama 1988. u Kalgariju, gde je dostigao svetsku slavu upravo time što je bio ubedljivo najgori.

- Malo sam se bojao skokova jer sam znao da bi svaki mogao da mi bude poslednji - izjavio je skoro dve decenije kasnije.

Edvards je bio i desetak kila teži od većine rivala, zbog dalekovidosti morao je da nosi naočare, a Međunarodni olimpijski komitet zbog njega je menjao pravila u želji da mu onemogući da učestvuje, jer su ga smatrali za sramotu za sport, pa Orao nije uspeo da se kvalifikuje za Igre u Albervilu 1992. i dve godine kasnije u Lilehameru. Ko će znati, možda su ga time spasii da ne nastrada.

Paradoks je da što je Edvards bio gori - to je bivao popularniji. Imena mnogih osvajača medalja iz 1988. pozaboravljana su, ali Edija Orla svi su zapamtili. Na dvadesetogodišnjicu OI 2008, Edvards je bio specijalni gost, zajedno sa bob-timom Jamajke, još jednom austsajderskom atrakcijom koja je ostala u sećanju.

Edi je upravo napunio 50 godina i dobio je poziv da učesvuje u Garmiš-Partenkirhenu na novogodišnjoj turneji. Neće se baš takmičiti, već će biti probni skakač.

- Uzbuđen sam jer sam spremniji nego što sam bio pre 20 godina. Želeo sam ponovo da skačem pre nego što bude prekasno za mene - rekao je Edvards, koji naredne nedelje putuje u Sefeld u Austriji da vežba.

- Pošto sam imao operaciju očiju, sada vidim kuda idem. Moja familija veruje da se neću izlagati preteranoj opasnosti. Smatraju da znam šta radim i da ću se vratiti u jednom komadu, nepovređen - zaključio je Edvards.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA