TRANSFERI KOJI SU UZDRMALI 2013: Najveći, ali i najpametniji potezi (FOTO)

Da li ste znali da je Glazgov Rendžers potpisao čak osam fudbalera iako nije imao pravo na to. Iskoristio je "rupu u zakonu".

  • 1

Luda godina na fudbalskoj pijaci ostaje za nama, samo u letnjem prelaznom roku evropski klubovi potrošili su na transfere više od tri milijarde evra, međutim, postoje i oni transferi koji nisu puno koštali, ali su dosta isplativiji postali.

Od 50 najvećih transfera svih vremena, deset je napravljeno u 2013.

Generalno, najizdašnije su kupovali klubovi sa arapskim vlasnicima (PSŽ, Monako, Mančester siti) i Real, mada ni u Barseloni nisu bili "mutavi", a pored transfera koji su obeležili godinu tu su i one zanimljivosti koje malo ko zna.

TOP 10 TRANSFERA U 2013. GODINI!

1. Geret Bejl prešao je za 100 miliona evra iz Totenhema u madridski Real. Ili možda nije? Nekoliko dana pošto je ceo svet konstatovao novi rekord, "kraljevski klub" objavio je da je za Velšanina platio 91 milion.

Uoči transfera pojavile su se informacije da uprava Reala želi da zadovolji ego svog najboljeg igrača Kristijana Ronalda, time što će za Bejla izdvojiti nešto manju sumu nego što je za Portugalca plaćeno Mančester junajtedu 2009. (80 miliona funti, dakle 94 miliona evra). U tome ima logike, uostalom Ronaldo je bolji fudbaler, ali koliko je para stvarno dato znaju samo Real i Totenhem  i verovatno poreznici u Španiji i Engleskoj.

Takođe i plata koju će Bejl dobijati u Madridu predmet je nejasnoća, Real tvrdi da će iznositi sedam miliona evra godišnje kad se odbije porez, dok ostrvski mediji barataju sumom od deset miliona.

2. Edinson Kavani sa 64 miliona evra koliko je Pari Sen Žermeni "istresao" za njega, nije baš nadomak svetskog rekorda, ali je najskuplji Urugvajac i drugi najskuplji Južnoamerikanac uopšte, iza Brazilca Kake, na kojeg je Real uludo potrošio 65 miliona 2009.

3. Generalno, ovo je bila sjajna godina za južnoameričke fudbalere na finansijskom planu, a s te strane je verovatno najbolje prošao Kolumbijac Radamel Falkao. On je koštao Monako 60 miliona evra, ali, kako se tvrdi, zarađivaće nešto više od Kavanija i uživati u prijatnoj klimi u Monte Karlu, poreskom raju, gde ne bi bilo čudo da ostane i kad okači kopačke o klin.

4. Naslednik Pelea u Santosu, Brazilac Nejmar, prešao je u Barselonu za 57 miliona evra. Budući da ima tek 21 godinu, lako je moguće da se vremenom pokaže kao najbolja akvizicija prošlog leta.

5. Mesut Ozil imao je trenutno najveći uticaj na svoj novi klub. Nemački reprezentativac turskog porekla dres Reala zamenio je Arsenalovim za oko 50 miliona evra, što je daleko najviša suma na koju se menadžer "tobdžija" Arsen Venger odlučio da potroši na dovođenje fudbalera.

Arsenal je odigrao jesen iznad svih očekivanja, ali proleće će biti pravi pokazatelj da li dovođenje odličnog veziste može bitno da promeni sudbinu kluba kojeg u osmini finala Lige šampiona, kao i prošle sezone, čeka strašni Bajern.

6. Džejms Rodrigez (22) iz Kolumbije još jedan je mladi talenat na kojem je Porto zaradio bogatstvo. Koliko tačno, teško je reći, Monako je platio 45 miliona evra, međutim portugalski klub nije bio baš stopostotni vlasnik fudbalera kojeg je doveo kao 19-godišnjaka 2010. iz argentinskog Banfilda za oko pet miliona.

Sa Rodrigezom je otišao i Portugalac Mutinjo, procenjen na 25 miliona.

7. Brazilac Fernandinjo (28) za 40 miliona evra pojačao je Mančester siti, gde je došao iz ukrajinskog Šahtjora iz Donjecka sa koijm je osvojio šest titula, četiri nacionalna kupa i Kup UEFA 2009.

Veteran koji se nada mestu u reprezentaciji domaćina narednog Svetskog prvenstva, bio je standardan među  "građanima" , ali ono što je pokazao teško da vredi baš tolikih para šeika Mansura.

8. Gonzalo Iguain je za 37 miliona evra napustio Madrid i ekipu Reala i pojačao italijanski Napoli, a mnogi navijači Napolitanaca su ga već poistovetili sa zemljakom Maradonom koji je postao ikona podno Vezuva.

9. Asijer Iljaramendi je još jedan dokaz da je Real bio široke ruke u 2013. godini. Defanzivni vezista je u ''kraljevski klub'' stigao iz Reala iz Sosijedada za neverovatnu sumu od 39 miliona evra, a za dres Madriđana se izborio posle fenomenalnih igara u sezoni 2012/13 gde je bio najzaslužniji za četvrto mesto Sosijedada i Ligu šampiona.

10. Mario Gece je napravio jedan od najčudnijih transfer poteza kada je iz Dortmunda prešao u Bajern iz Minhena za rekordnu sumu od 37 miliona evra što predstavlja najveći transfer u istoriji Bundes lige.

NAJISPLATIVIJI TRANSFERI U 2013. GODINI I NAJVEĆE ZANIMLJIVOSTI

Pomenutim momcima gore svaka čast što su ušli u TOP 10 transfera u 2013. godini, ali da ''nije zlato sve što sija'' govore i slučajevi Rafaela, Riviera i ekipe koji su za male pare promenili klubove, a barem se na terenu višestruko isplaćuju.

1. Emanuel Rivier je iz Tuluza došao u Monako za četiri miliona evra, a sada vredi najmanje šest. Iako su sve oči uprte u Falkaa Rivier je samo gol manje postigao od Kolumbijca (8), a da je ''vredniji'' od Falkaa govore i sledeće činjenice: Rivier po meču šutira četiri puta nasuprot 4,7 Falkaa, ima 63 odsto preciznosti nasuprot 57 Kolumbijca i od gola do gola mu je potrebno 112 minuta, a Falkau 137.

2. Rafael je za sumu od pet miliona evra prešao iz Dinamo Kijeva u Menhengladbah i već je počeo da se isplaćuje. Nekadašnji napadač Herte je polusezonu završio sa boljim skorom od sunarodnika Nejmara, koji je plaćen 57 miliona, ili čak i Ozila (50 miliona) jer je postigao devet golova dok je Nejmar tresao mreže šest, a Ozil samo četiri puta. Kao nagradu dobio je satisfakciju da je Menhengladbah na trećem mestu Bundes lige.

3. Henri Bedimo je iz Monpeljea prešao u Lion za dva miliona evra, a o kakvom se levom beku radi govori činjenica da ima više asistencja nego Ronaldo i Mesi što ga je već preporučilo engleskim premijerligašima.

4. Mehdi Benatia možda i nije ulivao samopuzdanje navijačima Rome kada je letos došao iz Udinezea za 13,5 miliona evra, ali sada se sasvim sigurno kunu u njega. Dobio je više od 50 vazdušnih duela, a presekao je ukupno 50 dodavanja u 16 mečeva čime je odbrana Rome najuspešnija u Seriji A jer su primili 0,4 gola po meču.

5. Hoze Kanas je iz Betisa prešao u Svonsi koristeći ''Bosmanovo'' pravilo, a o kakvom se igraču radi govori podatak da ima više dobrih dodavanja od Džerarda i Fernandinja. Stoga, ne čudi potez Velšana da ga dovedu.

Ukoliko su ovi transferi fudbalera obeležili 2013. godinu, slučaj Rendžersa svakako spada u vrh zanimljivosti vezane za transfere s obzirom da je tim iz Glazgova uspeo da dovede čak osam fudbalera iako ima embargo za dovođenje igrača. Kako? Vrlo jednostavno! Iskoristili su ''rupu u zakonu'' i doveli igrače koji nisu imali ugovore do 1. septembra 2013. godine.

Takođe, priča koja je potresla transfer scenu jeste odlazak Klinta Dempsija u MSL ligu. Ne toliko zbog visine obeštećenja koliko zbog visine primanja jer je Amerikanac potpisao četvorogodišnji ugovor za koji će dobijati neverovatnih osam miliona dolara po sezoni.

Ipak, ono što svakako ne smemo zaboraviti dolazi nam iz Engleske i januarskog prelaznog roka. Naime, u centru pažnje bio je tadašnji golman Rome Martin Stekelenburg koji nije uspeo da potpiše za Fulam jer faks nije stigao na vrem. Kada je Holanđanin sleteo na aerodrom u Londonu rečeno mu je da se odmah vrati nazad jer je i dalje igrač ''vučice''. Međutim, Stekelenburg je uspeo letos da dođe u Fulam.

Nešto slično se dogodilo i napadaču VBA Piteru Odemingiju koji se već slikao sa šalom KPR-a i pozdravio sa navijačima iako transfer nije bio realizovan. Napadač se vratio u VBA gde je dočekan na stubu srama i od igrača i od navijača.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA