Ako ovih 13 igrača ne promeni klub u januaru, neće videti Mundijal

S obzirom na to da trenutno ne igraju u svojim klubovima ili dobijaju šansu na kašičicu oni dovode svoje mesto među odabranima, koji će nastupiti u Brazilu, u pitanje.

  • 2

Prvog dana Nove godine počela je fudbalska pijaca koja je jedna od najznačajnijih u poslednjih nekoliko godina. Mnogi će u ovo posumnjati i reći da se veliki transferi retko dešavaju u toku zimskog prelaznog roka, da se najveća pojačanja uvek dovode preko leta, ali u januaru 2014. godine biće jedan od najbitnijih prelaznih rokova.

Razlog za to je samo jedan, jedan ali vredan, najbitniji za svakog ko igra fudbal, a to je Svetsko prvenstvo koje će se za nešto manje od šest meseci održavati u Brazilu. Fudbalerima reprezentacija koje su se plasirale na planetarnu smotru narednih nešto više od 150 dana biće najvažniji u životu, jer će se tokom njih boriti za mesto u nacionalnom timu svoje zemlje na Mondijalu.

Postoji određeni broj igrača koji su poslednjih godina i tokom kvalifikacija bili veoma važni šrafovi u svojoj selekciji i prosto se njihove reprezentacije teško mogu zamisliti bez njih, ali s obzirom na to da trenutno ne igraju u svojim klubovima ili dobijaju šansu na kašičicu dovode svoje mestu među odabranima, koji će nastupiti u Brazilu, u pitanje.

Svaki selektor iz 32 reprezentacije želi da na šampionat sveta vodi samo spremne fudbalere i one koji su igrama u klubu zaslužili poziv, stoga i mnogima od njih koji nisu standardni u svojim timovima, preporučuju da promene sredinu i izbore se za svoju kartu za Brazil. Iz tog razloga, ovo će biti najvažniji prelazni rok poslednjih godina, a mi vam nudimo spisak igrača koji bi morali da promene ekipu, ukoliko žele da igraju na Svetskom prvenstvu.

1. Žulio Cezar, prvi golman brazilske reprezentacije, ukoliko to i želi da bude na Mondijalu u svojoj zemlji morao bi tokom januara da razmisli o promeni kluba, pošto ove sezone nije branio ni na jednoj utakmici za Kvins Park Rendžers i jedine takmičarske utakmice su mu prijateljske sa nacionalnim timom.

Nema sumnje da će Luis Felipe Skolari dobro razmisliti kome će dati mesto među stativama u junu, jer kao zapete puške čekaju Dijego Alveš iz Valensije, Viktor iz Atletiko Mineira i mladi Neto iz Fiorentine.

2. David Luiz, još jedan član iz defanzivnog dela tima brazilske selekcije, koji ne dobija baš puno prilike da igra u Čelsiju kod Žozea Murinja. Portugalac je nedavno izrekao niz pohvala na Luizov račun, ali već duže vreme se govori da je 26-godišnji štoper na pragu odlaska iz Londona. On je do sada odigrao samo devet mečeva u Premijer ligi od mogućih 20 i nema sumnje da bi po njega bilo bolje da nađe ekipu u kojoj će biti standardan i izboriti svoje mesto među 23 fudbalera koja će braniti boje svoje zemlje na Mondijalu.

3. Fernando Tores, od kada se preselio u Čelsi ne liči na sebe, to već znaju i vrapci na grani, a izgleda da u španskoj reprezentaciji više ne može da se izvlači na staru slavu, pošto je poslednji put boje "crvene furije" branio na Kupu konfederacija. Nema sumnje da iako u dosadašnjem delu sezone dobija šansu u Čelsiju i dalje nije baš na zavidnom golgeterskom nivou, naročito u Premijer ligi, gde je na 15 mečeva postigao samo tri gola.

Kao što već rekosmo loša forma se odrazila i na njegov reprezentativni status i moraće ili da podigne svoj učinak na terenu na mnogo viši nivo ili da nađe klub u kome će pružati mnogo bolje partije, inače njegovo mesto u avionu zauzeće Negredo, Soldado, Ljorente, Pedro i naturalizovani Španac, sjajni Dijego Košta.

4. Huan Mata, Toresov saigrač i u klubu i u reprezentaciji, standardan je član selekcije Španije, ali nemilost u kojoj se nalazi kod Žozea Murinja mogla bi da ga košta igranja na šampionatu sveta. Prošle sezone jedan od najboljih fudbalera "plavaca", ove godine više je na klupi nego na terenu, a već duže vreme se govori da bi mogao da pronađe sreću u nekom drugom timu.

5. Lukas Podolski, napadač nemačke reprezentacije koji je već godinama u nacionalnom timu "pancera" trenutno je doveo u pitanje svoje mesto u avionu koji će odvesti "elf" u Brazil, pošto u Arsenalu trenutno nije u prvom planu. Njegovo odsustvo sa terena posledica je povrede zbog koje je morao dugo da pauzira, a u međuvremenu njegov tim je zaigrao odlično i nametnuli su se na njegovoj poziciji neki drugi igrači.

Stoga, možda ne bi bilo loše da promeni sredinu bar narednih šest meseci, mada ne bi trebalo isključiti da mu Arsen Venger pruži šansu u drugoj polovini sezone i ovaj Nemac poljskog porekla zaduži svoju opremu u selekciji Joakima Leva, u slučaju da ne bude tako na njegovo mesto već kidišu Šurle, Kruse, sveže naturalizovani Nemac Sidni Sem...

6. Serhio Romero, prvi golman argentinskog tima, koji je letos došao kao veliko pojačanje u bogati Monako, a do sada je branio samo na dve utakmice za ovaj tim, mogao bi da izostane sa spiska Alehandra Sabelje za Brazil. I on kao i njegov kolega iz brazilske reprezentacije, takmičarske utakmice je igrao samo na reprezentativnom nivou ove godine.

Mada je ipak mala mogućnost da on ne bude pozvan u nacionalnu selekciju za SP, morao bi dobro da razmisli o svom statusu, jer iako bude dobio poziv, mogao bi da izgubi mesto u startnoj postavi "gaučosa", pošto je spreman da umesto njega uskoči iskusni Marijano Anduhar iz Katanije.

7. Erik Lamela, mladi Argentinac kome se predviđa lepa fudbalska karijera, ovog leta došao je iz Rome u Totenhem kao veliko pojačanje, međutim u dosadašnjim nastupima za "pevce" nije pokazao mnogo od svog talenta, a sve manje i dobija priliku da to učini. Takvo stanje stvari bi moglo da se odrazi i na njegov reprezentativni status, a iako selektor "gaučosa" i dalje računa na njega, to bi moglo lako da se promeni, pa da jedna od potencijalnih mladih zvezda na Svetskom prvenstvu, ostane bez učešća na istom.

8. Još jedan Argentinac na ovom spisku, Havijer Pastore, koji otkako je otišao u Pari Sen Žermen ne igra i ne napreduje onako kako se očekivalo, što se vidi i na reprezentativnom nivou pošto je poslednji put za svoju reprezentaciju igrao pre više od dve godine, iako je sa 20 godina debitovao za nacionalni tim i igrao na prethodnom prvenstvu sveta u Južnoj Africi, a njegov transfer u PSŽ koštao skoro 40.000.000 evra.

9. Rafael Varan, francuski reprezentativac koji je stigao u Real Madrid kao veliko čudo od deteta i koji je veoma brzo zavredeo poverenje Žozea Murinja, tadašnjeg trenera "kraljevskog kluba", posle čega je usledio debi i u reprezentaciji svoje zemlje, mogao bi da izgubi svoje mesto među 23 igrača koje će Didije Dešam odvesti na Mondijal.

Uprkos tome što se i dalje nalazi na reprezentativnom spisku, ne znači da će tako biti i prilikom konačne objave spiska, ošto za poziciju štopera pored njega konkurišu standardni Sako, Košćelni, iskusni Abidal, Mekses, koji su za razliku od njega standardni u svojim timovima.

Alvaro Arbeloa i Fabio Koentrao10. Fabio Koentrao, standardni levi bek nacionalne selekcije Portugala, nije u prvom planu ove sezone kod Karla Anćelotija u Real Madridu i već duže vreme se šuška da bi karijeru mogao da nastavi na Ostrvu. Njegovo trenutno neigranje moglo bi da ima uticaja i kod Paola Benta kada bude saopštavao konačan spisak putnika za Brazil, tako da bi mu bilo bolje da prihvati jednu od brojnih ponuda za promenu sredine i ode negde gde će uspeti da sakupi dovoljan broj utakmica u nogama koje će mu značiti na prvenstvu planete.

11. Raul Meireleš, još jedan član portugalskog tima tokom kvalifikacija, koji ne igra redovno u svojoj ekipi, Galatasaraju, jer je do sada odigrao samo sedam utakmica u turskom prvenstvu. Ovakav njegov status u timu iz Istanbula mogao bi da ga natera da razmisli o prelasku u neki drugi klub, gde bi imao veću minutažu i izborio se za mesto reprezentaciji Portugala.

12. Kevin De Brujne, mladi Belgijanac koji je bio perjanica "đavola" tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ove godine ne dobija mnogo prilike da igra u Čelsiju, u koji se vratio sa pozajmice u Verderu. Njegov trenutan status među "plavcima" smeta i belgijskom selektoru, koji mu je glasno poručio da mora da igra redovno inače neće videti Brazil.

- Moj zahtev za De Brujnea je da igra redovno u nekom timu - poručio je Vilmots, dodavši da bi talentovanom krilu možda bilo bolje da ode negde na pozajmicu kako bi dobio veću priliku da igra.

13. Andrej Aršavin, svojevremeno kapiten reprezentacije Rusije, proživljava najteže trenutke u karijeri, iako bi mogao još uvek da pomogne nacionalnom timu, teško da će se izboriti za mesto među putnicima kod Fabija Kapela. Jedini način da mu to uspe je da se nekako vrati u staru i prepoznatljivu formu, što mu ide veoma teško, otkako se vratio u matični Zenit, jer prosečno po utakmici igra jedno poluvreme, stoga, bi mu možda bilo bolje da ode negde gde će biti nosilac igre i igrati svih 90 minuta, kako bi zavredeo svoje mesto u selekciji "baćuški".

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport<

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA