Šta sve oni koji imaju problema sa sinusima bi trebalo da ponesu na put?

Nos treba izdašno ispirati hipertoničnim rastvorima morske vode uz kapi za nos 7 dana a nakon toga mogu se koristiti topikalni kortikosteroidi 2-3 meseca.

  • 0

Mnogo ljudi u Srbiji pati od nekog oblika sinusitisa, a zahvaljujući sve agilnijoj facebook grupi "Svi mi koji imamo probleme sa sinusima" sada će neki od problema moći efikasnije da se rešavaju. Ekskluzivno za ovu grupu Dr Milena Pavlović, specijalista otorinolaringologije iz Doma zdravlja Dr Ristić odgovara na pitanje "Šta sve oni koji imaju problema sa sinusima bi trebalo da ponesu na put?"

- U slučaju akutnih respiratornih infekcija pa i akutne upale sinusa ne savetuje se let avionom, a kao jedina preventiva pre leta poslužiće uprskavanje vazokonstriktornih kapi u nos 15 minuta pre leta i 15 minuta pre sletanja kao i upotreba žvakaćih guma radi izjednačavanja pritiska.

Antibiotska terapija ne treba da traje prekratko tj.optimalno 10 dana uz obavezne sekretolitike radi drenaže sinusa i smanjenja pritiska u njima.

Nos treba izdašno ispirati hipertoničnim rastvorima morske vode uz kapi za nos 7 dana a nakon toga mogu se koristiti topikalni kortikosteroidi 2-3 meseca.

Dr Milena Pavlović specijalista otorinolaringologije

Dom zdravlja Dr Ristić

Članica MEDIGROUP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA