Nelogičnosti i bizarnosti izbora Zlatne lopte! Palestina se svetila Mesiju, Brazil otkačio Nejmara

Kada je trenutni sistem glasanja u pitanju često se može dogoditi da zemlje koje ne predstavljaju velesile u baratanju bubamarom ili u najmanju ruku ne igraju značajnu ulogu u svetskom fudbalu, odnose prevagu u tome kome će otići Zlatna lopta, a tako je bilo i ove godine. Dovoljno je samo pogledati koje države su dale maksimalan broj poena Ronaldu, a koje Riberiju

  • 1

Kristijano Ronaldo je u ponedeljak po drugi put u fudbalskoj karijeri dobio Zlatnu loptu, već u utorak se podigla prašina o tome da li je glasanje za najboljeg fudbalera u 2013. godini namešteno da Portugalac dobije ovo priznanje.

U glasanju za igrača kome će biti dodeljeno prestižno priznanje učesvuju selektori i kapiteni reprezentacija članica FIFA, kao i novinari iz svake zemlje članice. Kada je ovakav sistem glasanja u pitanju često se može dogoditi da zemlje koje ne predstavljaju velesile u baratanju bubamarom ili u najmanju ruku ne igraju značajnu ulogu u svetskom fudbalu, odnose prevagu u tome kome će otići Zlatna lopta.

Slično se dogodilo i ovoga puta, pošto kada se pogleda lista zemalja koje su dodelile maksimalan broj poena trojici kandidata koji su ušli u drugi krug, može se reći da je samo Frank Riberi dobio najveći broj bodova od zemalja koje su iole poznate u fudbalskim okvirima. Evo i spiska država koje su dale maksimalan broj poena najboljem Kristijanu Ronaldu i drugoj dvojici njegovih takmaca.

Kristijano Ronaldo: Zelenortska ostrva, Egipat, Gambija, Devičanska ostrva, Gvineja Bisau, Palestina, Katar, Južna Afrika i Zimbabve.

Lionel Mesi: Belize, Bermudi, Kuba, Džibuti, Iran, Šri Lanka i Sveta Lusija.

Frank Riberi: Australija, Austrija, Bugarska, Češka, Francuska, Lihtenštajn, Mauricijus, Niger i Vijetnam.

Na osnovu ovoga može se primetiti i zaključiti mnogo stvari.

Na primer potpuno je jasno zašto su Zelenortska ostrva dala maksimalan broj poena Ronaldu, jer je to nekadašnja portugalska kolonija, ali druga jedna stvar upada u oči, a to je kako je Palestina dala njemu najveći broj poena, a ne Lionelu Mesiju, koji je letos sa Barselonom bio u poseti ovoj zemlji, tokom "Turneje mira". Možda nisu oprostili španskom velikanu što nije odigrao prijateljsku utakmicu sa njihovom reprezentacijom, pa su rešili da zato kazne Argentinca.

Druga stvar je da je recimo Francuska svom fudbaleru dala maksimalan broj bodova, dok to nisu učinili Portugalci i Argentinci svojim kandidatima. Uz to Riberi je dobio najviše bodova iz zemalja koje su članica UEFA i po njima je on najbolji fudbaler na svetu, a kada smo već kod njega trebalo bi reći da u slučaju da je na snazi stari sistem glasanja, kada su se računali samo glasovi novinara, Francuz bi bio pobednik.

Još nekoliko činjenica postoji u vezi sa izborom za najboljeg, a tiče se igrača koji nisu ušli u drugi krug, pa tako Francuzi nisu usamljeni u tome da su veliki broj bodova dali svom sunarodniku, tako su Kolumbijci dali 13 bodova Falkau, Jaja Ture je dobio 11 poena od Obale Slonovače, Geret Bejl isti broj bodova iz rodnog Velsa...

Interesantno je recimo da Nejmar, koji je bio peti u izboru za najboljeg u prošloj godini, nije iz svoje otadžbine dobi0 ni bod. Da li su možda Brazilci bili svesni da je mala šansa da njihov reprezentativac dobije Zlatnu loptu, a uz to im proradila i ljub0mora, pa nisu želeli da vide Mesija kako ponovo osvaja ovu nagradu, te su se odlučili da glasaju za Kristijana Ronalda ili nekog drugog. Pretpostavimo da je u pitanju napadač Reala iz Madrida zbog istog govornog područja.

Trebalo bi reći da je dobitnik Zlatne lopte, Kristijano Ronaldo, najviše glasova dobio od svojih kolega, kapitena nacionalnih timova. Takođe, kada se sračunaju glasovi koje su dodelili selektori i kapiteni država nekadašnje SFRJ, Ronaldo je apsolutni pobednik, na drugom mestu bi bio Frank Riberi, a treći Zlatan Ibrahimović.

Pogledajte kako su glasali treneri i predvodnici reprezentacija iz bivše Jugoslavije.

Srbija

Branislav Ivanović: Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Frank Riberi

Siniša Mihajlović: Zlatan Ibrahimović, Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi

Crna Gora

Mirko Vučinić: Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Andrea Pirlo

Branko Brnović: Lionel Mesi, Zlatan Ibrahimović, Kristijano Ronaldo

Hrvatska

Dario Srna: Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Zlatan Ibrahimović

Niko Kovač: Frank Riberi, Zlatan Ibrahimović, Robert Levandovski

Bosna i Hercegovina

Emir Spahić: Frank Riberi, Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović

Safet Sušić: Frank Riberi, Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović

Slovenija

Boštjan Cesar: Zlatan Ibrahimović, Kristijano Ronaldo, Frank Riberi

Srećko Katanec: Zlatan Ibrahimović, Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo

Makedonija

Goran Pandev: Frank Riberi, Edinson Kavani, Radamel Falkao

Zoran Stratev: Lionel Mesi, Frank Riberi, Kristijano Ronaldo

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T

    18. januar 2014 | 19:10

    Palestina nije zbog "kazne" protiv Messija glasala, nego jer je Ronaldno veliki humanitarac,prodao je prvu zlatnu loptu (ako se ne varam,ili kopačku) za 1.3 mil.$ za obnove škola u Palestini i za djecu Palestine ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA