POTREBA ILI FOLIRANJE? Evo zašto košarkaši nose helanke! (FOTO)

Sigurno ste se više puta pitali zašto košarkaši, osim dresa i šortsa, nose i dodatnu opremu u vidu helanki, podmajica i šuterskih rukava. Vreme je da saznate zašto...

  • 11

Sigurno ste mnogo puta videli košarkaše da nose ispod šorceva nešto poput helanki, a na rukama određene šuterske rukave, pa i podmajce, koje deluju kao panciri.

I verovatno ste se zapitali zbog čega to nose i da li je zbog imidža ili takva oprema koristi u neke svrhe.

Zapravo je istina negde na sredini, neki nose opremu iz potrebe, a neki iz imidža ili da bi sakrili tetovaže koje su nepristojne (uglavnom NBA igrači).

Ipak, većina igrača nosi tu zaštitinu opremu iz praktičnih razloga.

Jednima služi da im mišiće drži zagrejanim, drugi zbog zaštite od udaraca, treći zbog neke povrede itd...

HELANKE U KOŠARCI

Ono što je primetno u poslednje vreme su termalne pantalnone, poznatije kao helanke, veoma su popularne kod profesionalnih i univerzitetskih košarkaša.

Ovo su zapravo termalne pantalone, koje regulišu toplotu tela i održavaju kožu suvom na temperaturama nižim od 7 stepeni.

Ovaj materijal prilagođava se telu kao drugi sloj kože i tako pokriva velike grupe mišića umanjujući istezanje i umor.

DA LI ŠUTERSKI RUKAV POMAŽE PRI ŠUTU?

Veoma popularan proizvod među profesionalnim košarkašima je kompresioni šuterski rukav. Dizajniran je da se prilagodi površini od sredine bicepsa do zgloba, sadrži u sebi tehnologiju za kontrolu vlage, održava kožu suvom i pomaže sportisti da sačuva svežinu.

Kompresioni materijal održava toplotu mišića, smanjuje grčeve, bol i umor, čuva podlaktice od posekotina i ogrebotina.

ZAŠTITNA PODMAJICA

Ono što je takođe popularno, a ne vidi se na prvi pogled je podmajica sa zaštitom. Ova majica poseduje zaštitnu tehnologiju koja štiti rebra i kičmu, kao i tehnologiju za kontrolu vlage koja održava kožu suvom i pomaže sportisti da sačuva svežinu i tako unapredi igru.

Upravo je nedavni slučaj košarkaša Cedevite pokazao koliko je neophodno imati ovakvu zaštitu. Naime, Ante Delaš je od udarca u grudi dobio hematopneumotoraks, odnosno izliv krvi i vazduha između plućnog krila i plućne maramice.

Doktor je na vreme reagovao i spasao mu život, ali da je imao zaštitunu podmajcu, verovatno taj udarac ne bi bio toliko opasan.

Ovaj podmajca se lako nosi ispod košarkaškog dresa i obezbeđuje igraču dodatnu zaštitu koja je lagana i propušta vazduh dozvoljavajući vašem telu da diše.

Na kraju tu su i specijalne nogavice sa ojačanjem debljine 9 milimetara koje su veoma su popularne među profesionalnim sportistima. Ojačanje koje imaju štiti igrače od ogrebotina i posekotina.

Sadrže tehnologiju za kontrolu vlage koja održava kožu suvom i pomaže da se sačuva svežina.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    1. mart 2014 | 22:10

    Sta treba da nose rukometasi kad se ovo nosi u kosarci gde se faul sudi ako namrsteno pogledas protivnika...

  • RodaBvB

    2. mart 2014 | 00:00

    Na slici je Sasa Pavlovic, covek se ne folira, dosao je iz nba lige, gde svaki igrac skupo placa svoje povrede. I sva ta cuda upravo sluze da se povrede umanje ili izbegnu, a ne radi fora i foliranja. Dok je Alen Ajverson svojevremeno igralo, pojavile su se glasine da nosi suterski rukav da bih sakrio "ubode od igli", cista glupost neupucenih ljudi.

  • ?!

    1. mart 2014 | 22:31

    Kakve crne "Helanke"?! Ovo su "Steznjaci"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA