NAJVEĆA BOKSERSKA PREVARA: Mohamed Ali postao prvak sveta u nameštenoj borbi? (VIDEO)

Prema podacima do kojih je došao Vašington post, a koje je dobio od FBI, vođena je istraga o nameštanju meča između Kasijusa Kleja i Sonija Listona, u kome je predajom protivnika Klej postao po prvi put svetski šampion u teškoj kategoriji

  • 9

Tačno pola veka posle legendarnog boks meča u kojem je Mohamed Ali pobedio Sonija Listona i prvi put postao svetski šampion u teškoj kategoriji, na svetlost dana izašli su dokumenti koji pokazuju da FBI dugo sumnja da je borba bila nameštena.

Tada Kasijus Klej, koji je u taj meč ušao kao 22-godišnjak i malo poznat u svetu profesinalnog boksa i skorom od sedam pobeda u osam borbi autsajdera ostvario je pobedu koja je postavila temelje za njegovu buduću blistavu karijeru.

Nezaboravan meč , koji je od strane "Sports Ilustrejteda" proglašen za četvrti najveći sportski događaj u istoriji, završio se kada je Liston predao posle sedme runde, a Ali je u tom trenutku počeo da skače, maše rukama i viče: "Ja sam kralj sveta! Ja sam kralj sveta!''

Prema podacima koje poseduje "Vašington post", a koje je dobio od FBI sumnja se da je u nameštanje meča bila uključena mafija iz Las Vegasa, ali i sam Soni Liston.

U beleškama, u koje je direktno bio upućen direktor federalnog biroa Džej Edgar Hoover, zapisano je da je glavni osumnjičeni Eš Reznik iz Las Vegasa, kockar povezan sa organizovanim kriminalom, koji je bio uključen u još neka nameštanja bokserskih mečeva.

Ključni novi dokaz jeste u memorandumu FBI iz 24. maja 1966. godine, u kome je detaljno zapisan intervju sa kockarom iz Hjustona po imenu Barnet Megids, koji je opisao agentima svoje razgovore sa Reznikom pre okršaja dvojice boksera.

Megids im je rekao da ga je Reznik savetovao da se ne kladi na pobedu Listona. Izveštaji takođe otkrivaju da su Reznik i Liston posle meča uzeli više od milion dolara kladeći se protiv njega.

Dokumenti pokazuju da nema dokaza da je Ali bio uključen u nameštanje ili da je znao nešto o tome, dok ništa ne sugeriše da je biro završio do kraja svoju istragu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EU

    25. februar 2014 | 23:34

    Nisu zaboravili sta im je Ali uradio tokom Vijetnamskog rata i sad mu se svete

  • fcb pg

    25. februar 2014 | 23:25

    vazda je brbljao i ponizavao protivnike koji su mu pomagali zao mi je onog meca protiv Joe Fraziera trebao je taj brbljivac da izgubi

  • KristiMek

    25. februar 2014 | 23:22

    Leti kao leptir,bodi kao pcela!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA