OPREZ U LITVANIJI: Ko se ne seća kada je Zvezda prokockala +6 iz Verone? (VIDEO)

Crveno - beli košarkaši igraju u sredu u Viljnus revanš meč osmine finala Evrokupa protiv Lijetuvosa, a brane šest poena razlike iz Beograda

  • 2

Sedam dana posle prvog meča osmine finala Evrokupa protiv Lijetuvos Ritasa strasti Zvezdaša se ne smiruju. Crveno beli jesu dobili rezultatom 88:82, ali mišljenje je da je tim sa Malog Kalemegdana trebalo da ima barem minimalnu dvocifrenu prednost pred revanš.

Međutim, imala je Crvena zvezda 1998. godine i 32 poena viška u četvrtfinalu, pa je strepela za prolaz dalje, a da ne govorimo da je u finalu Kupa Radivoja Koraća baš te godine pobedila Meš u veroni sa šest razlike, a zatim kod kuće izgubila sa devet i ostala bez evropskog trofeja..

Vreme je da se podsetimo tih detalja...

Kako je Zvezda počela ovu sezonu sve podseća na onu zlatnu 1997/98. Stariji se sa ponosom prisećaju Topića, Topalovića, Kuzmanovića, Benčića i one finalne serije protiv FMP-a kada su crveno-beli trijumfovali rezultatom 3:1 i tako osvojili dugo očekivanu titulu.

Te sezone i jedan evropski trofej je bio nadomak ruku - Kup Radivoja Koraća, ali je Zvezda zaustavljena u finalu.

Upravo do tog finala Zvezda je stigla zahvaljujući fenomenalnim partijama u prvoj, a zatim u drugoj fazi i doigravanju. Redom su padali kiparski Panatinaikos, grčki Peristeri, izraelska Herclija, austrijski Montan, da bi potom usledili mečevi sa italijanskom Fontanom i turskim klubovima Darušafakom i Konjom Kombasan.

Ako imate vremena pogledajte celu utakmicu....

Crveno-beli su redom gazili rivale, uz tri nevažna poraza, a onda je na red stigao francuski Šole u polufinalu. Na prvom meču  Beogradu viđena je rapsodija crveno-belih koji su slavili rezultatom 81:49. Činilo se da će put u Francusku biti samo šoping izlet, ali đavo nije dao mira.

Zvezda nije ličila na tim iz prvog meča i Francuzi su u jednom momentu imali čak 29 poena viška. Dakle, trebala su im još dva koša, odnosno četiri poena kako bi napravili prvorazredno izenanđenje i vratili se iz mrtvih. Shvativši u kakvoj situaciji se nalaze, crveno-beli su dodali gas i uspeli da smanje na -22, što im je bilo dovoljno za prolaz u finale (96:74).

A finale? Finale je bilo za anale! Zvezda je dobila Meš u Veroni rezultatom 74:68, ali je u Beogradu poražena sa 73:64 i trofej je otišao u Italiju.

Svako koje gledao tu utakmicu i dan danas se naježi na pomen imena Rendolfa Kiza, koji je bio nezaustavljiv u Pioniru, a koliko je iritirao domaću pibliku govori i podatak da je neko sa tribina sišao na parket kako bi ga udario.

Zato, ovih plus šest za Zvezdaše i nije tako loše kako se čini u prvi mah, jer neće dozvoliti opuštanje kod izabranika Dejana Radonjića koji ima kvalitetan tim da ispravi ''nepravdu'' iz pomenute 1998. godine kada lopta za trofej nije htela u obruč posle šuta Olivera Popovića za tri poena.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M. Marić.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA