≫ 

Kako je američki sprinter oborio rekord na 100 metara i šta je sve koristio od dopinga? Zanimljiva priča sa tamne strane medalje (VIDEO)

Srbin Miloš Šarčev učestvovao je u projektu "Svetski rekord" kada je spremao Tima Montgomerija da sruši granicu snova na 100 metara

  • 2

Američki sprinter Tim Montgomeri, uspeo je da obori svetski rekord na 100 metara iako nije imao neke predispopzicije za to. Ali, zahvaljujući treningu sa našim proslavljenim stručnjakom Milošem Šarčevim, kao i konzumiranju nedozvoljenih sredstava uradio je to za devet meseci.

Montgomeri je bio brz ali nije uspeo da napravi neke posebne rezultate, ako ga poredimo sa najboljima tog vremena, čak nije uspeo da se kvalifikuje za OI na 100 metara individualno, a najbolji rezultat mu je bio 9,92 sekunde. Od medalje imao je bronzu iz  Atine sa Svetskog prvenstva na 100 metara, ali je ipak osvajao zlato kao član štafete 4x100 2000. u Sidneju na OI u ekipi u kojoj su bili Moris Grin, Džon Dramond, Bernard Vilijams i Brajan Luis, a Montogomeri je samo bio prijavljen kao zamena, ali je dobio medalju, iako nije trčao.

On je svoj lični rekord od 9,92 sekunde ostvario 1997. godine i od tada nije uspeo da napravi pomak. A onda je 2002. godine na Mitingu u Parizu projurio stazom za 9,78 sekundi što je bio novi svetski rekord. Srušen je za jednu stotinku, 9,79 sekundi držao je Moris Grin. Naravno, posle par godina sve je izašlo na videlo pa je Montgomeri kažnjen oduzimanjem rekorda, kao i još nekoliko američkihj sportista.

- Moram  da kažem da ja u početku nisam verovao u steoride i u doping bio sam čist. Verovao sam da je čak i Švarceneger čist jer sam video na nekom plakatu - rekao je Miloš Šarčev za Telegraf. i zatim objasnio kako je došlo do pravljenja svetskog rekorda.

Foto: Guliver/ Ian Walton/Getty Images)

- Kontaktiran sam od Viktora Kontija (vlasnik BALCO labaratorije prim. aut.), koji je radio sa vrhunskim sportistima, za neke stvari, jel pošto sam "The Mind", oko ishrane, treninga, koje vežbe i kada, tajminga unosa hrane, suplementacije i naravno dopinga.

- Sve što sam mu rekao što se tiče hormona rasta, EPO (eritropoetina), Inzulina, i ostalih stvari, on je primenio na određenim sportistima od boksa, tenisa, atletike sprinteri skakači. Svi su počinjali da prave fantastične rezultate i shvatili su da se doping kontrola može zaobići. Ne znam koliko je sad dobro pričati o tome, ali ja sam uvek iskren.

Foto: Guliver/ Michael Steele/Getty Images

- U to vreme je THG bio treća verzija testosterona, a mi smo ga nazvali "The Clear" ili čisti. Onda su oni su redovno davali običnim ljudima THG, i slali ih na doping kontrolu u LA u Olimpijsku labaratoriju i svi su prolazili, tako da nije bilo bojazni da će ga naći.

- I onda mi je Konti rekao "Pa ovo je neverovatno, mi možemo da oborimo rekord, da li si zainteresovan"? Ja sam rekao da jesam, ali želim najteži rekord koji može da se obori i to sa sportistom autsjaderom koji nema neke šanse da ga obori. Tim Montgomeri je bio skoro na zalasku karijere i izabrali smo njega.

- Taj projekat je bio u San Francisku. Našli smo se sada pokojni Čarli Frensis, bivši trener Bena Džonsona, koji je radio tu trkačku tehniku, a ja sam bio za snagu, eksplozivnost ishranu suplementaciju i... doping.

- On se zabavljao sa sprinterkom Merion Džons koja je bila velika zvezda, i mogu da kažem da su oni imali katastrofalnu ishranu, ali verovatno genetika je uticala da budu dobri sprinteri. Da sam snimao i pokazao ne bi verovali. I onda kada nekom ko ima takvu tehniku i genetiku dodate pravi trening sa tegovima, nutricionizam, saplementaciju i sve ostalo, eto koliko je trebalo 9 meseci da se obori svetski rekord.

VIDEO: Miloš Šarčev je podelio informaciju da je čak 9 od 10 medalja na OI osvojeno uz pomoć dopinga

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hmmmm

    11. januar 2019 | 03:32

    Aliiii ljudi samo Rusi uzimaju doping, ovde je rijec o Amerikancima!! Alooo

  • Ahah

    10. januar 2019 | 19:08

    Sad kad cujem glas ovog batice shvatim cemu sve ovo... Lik je sto se ono kaze femko, da ne upotrebim neku tezu rec !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA