≫ 

Bila je muško, sad razbija u ženskoj konkurenciji: Amerikanka izazvala lavinu komentara zbog dominacije na stazi (VIDEO)

Pojavila se dobra ideja za transrodne sportiste - da se uvede posebna kategorija u kojoj bi se oni takmičili jedni protiv drugih. Novi primer supremacije jačeg pola među damama stiže iz SAD

  • 16

Sese Telfer (22) bi mogla da bude nova zvezda američke atletike, jer je u velikom stilu porazila konkurentkinje na nacionalnom univerzitetskom šampionatu. Deonicu od 400 metara sa preponama Telferova je istrčala u vremenu ličnog rekorda 57.53 sekunde - čak sekund ispred prve pratilje.

Velika je ovo bila pobeda za Sese, i dok je mnogi hvale, stvorila se i kritična masa onih koji je kritikuju iz prostog razloga što je ona zapravo muško.

Naime, Telferova se pre izvensog vremena podvrgla operaciji, u međuvremenu je pauzirala godinu dana zbog hormonske terapije (zakonski rok po IAAF u slučaju promene pola) i, evo vidimo, vratila se na stazu na superioran način.

Njen slučaj neodoljivo podseča na onaj daleko poznatiji Kaster Semenje, koja već godinama vodi borbu da se održi u ženskoj konkurenciju, uprkos činjenici da ima višak muških hormona, zbog čega joj je nedavno uvedena zabrana da se takmiči.

- Ovo postaje potpuno suludo. Sport za prirodno rođene žene sada je u krizi i ako se nastavi sa mešanjem muških hormona među ženski sport, svi ženski rekordi će ubrzo postati istorija. Nijedna žena neće moći da pobedi Sese, to jednostavno nije uredu - komentar je jednog tviteraša.

Teflerova je u 2016. i 2017. godini, dok se još takmičila u muškoj konkurenciji, bila "goli prosek", jedne godine bila je 200. pa onda i 390. na rang listi, da bi 2018. pauzirala zbog procesa promene pola.

Sada je dominantna u konkurenciji dama, što je za mnoge klasična prevara.

S obzirom na sve veći upliv transrodnih osoba u sport, zanimljiva je ideja jednog tviteraša koji je izneo ideju da bi takmičari iz te kategorije trebalo da imaju svoje takmičenje.

Amerikanka ili Amerikanac? Za mnoge navijače učešće Sese u ženskoj konkurenciji je krajnje nesportski prema ostalim takmičarkama.

VIDEO: Odrekli se muškosti i "progledali": Ovi poznati su promenili pol i niko ne može da veruje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    4. jun 2019 | 18:29

    Pa i sad je musko pa nema gde!!! Pogledaj facu,ramena...a patika 47 broj! "Zenska" ipo!!!

  • Brana

    4. jun 2019 | 18:26

    Glupost!Nikad mu ne bi dopustio da se takmici sa zenama!

  • SRBIN

    4. jun 2019 | 18:47

    Cista prevara i kvaran ucesnik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA