≫ 

Atletici danas nedostaju rivalstva: Jedan od najbržih Evropljana otkriva najveći problem!

Britanski sprinter Ričard Kilti kaže da atletika treba da se ugleda na boks

  • 1
Jusein Bolt Džastin Getlin Jusein Bolt u duelu sa Džastinom Getlinom; Foto: AP/Tanjug

U Dohi počinje Svetsko prvenstvo u atletici, a Katar se ''bori'' sa slabom prodajom karata. Ako se nešto drastično ne promeni, tribine će po prvi put u istoriji svetskih šampionata u atletici biti prazne, a razlog tome jedan od najbržih sprintera Evrope Ričard Kilti vidi u nedostatku rivalstva.

Pred sam početak takmičenja nije održana tradicionalna konferencija za novinare, na kojoj se pored organizatora medijima obrate i neki od najboljih atletičara. Međutim Britanski sprinter Kilti, kojeg je srpska publika imala prilike da upozna na Evropskom prvenstvu 2017. kada je postao prvak ''starog kontinenta'' na 60 metara, imao je šta da kaže pre početka 17. prvenstva sveta.

Kilti je rekao da bi atletika trebalo da se ugleda na boks koji je doživeo preporod od kada je Edi Hern počeo da postavlja stvari na drugi način.

Mislim da moramo da učinimo još više u stvaranju još boljeg imidža našem sportu. Uzmimo za primer boks. Edi Hern radi apsolutno neverovatan posao, stvarajući boksera poput Tonija Beleva, koji je od prosečnog došao do statusa zvezde - mišljenje je jednog od najbržih ljudi Evrope.

Ričard Kilti prvak Evrope u Beogradu na 60m Finale trke na 60m na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2017., Kilti pobeđuje; Foto: Guliver/Getty Images/Matthew Lewis

Juseina Bolta više nema, kao ni čuvenih njegovih duela sa Džastinom Getlinom ili ranije sa Tajsonom Gejom. Upravo ta rivalstva nedostaju atletici po rečima Kiltija, a to je nešto što je Edi Hern, direktor ''Matchroom Sport''-a kompanije koja se bavi promovisanjem sporta, uradio u boksu koji doživljava ''procvat'', ali i u još nekim sportovima.

- Trebalo bi stvarati rivalstva, i o njima pričati na televiziji, čak i o sportistima iz drugih sportova, jer bi se tako popularisao sport kod nekih drugih ljudi, a deca bi mogla da dobiju nove idole. Hern je podmladio boks stvorivši nove rivale, a onda su odjednom svi sada počeli da prate boks. Mislim da će biti potrebno da neko poput Herna uđe i malo promeni svet - rekao je Kilti.

Međutim postoje i druga mišljenja koja smatraju da bi to bilo kao ''dolivanje ulja na vatru''.

U suštini, rivalstava je uvek bilo i u trkačkim i u skakačkim i u bacačkim disciplinama, od Sebastijana Koua protiv Stiva Oveta, do Juseina Bolta protiv ostatka sveta.

Ponovno izabrani predsednik IAAF-a Sebastijan Kou govorio je ove nedelje da je njegov cilj u njegovom drugom mandatu da atletici donese ono što je Edi Hern doneo boksu i drugim sportovima.

(Telegraf.rs/F.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA