Dan koji je cela Srbija čekala, ali umesto Ivane Španović navijaće za Armina Sinančevića

Finale bacanje kugle nadvladaće interesovanje za početak ženskog skoka udalj

  • 4
Armin Sinančević i Savo Pušica Armin Sinančević sa trenerom Savom Pušicom; Foto: ATLEX

Polako nam se približava kraj Svetskog prvenstva u atletici sa tim i sve manje disciplina je ostalo nezavršeno. Devetog dana u Dohi održavaju se, između ostalih, kvalifikacije u ženskom skoku udalj, ali u njima neće skakati Ivana Španović, zato će cela pažnja srpske nacije biti uprta u finale bacanje kugle gde će Armin Sinančević od 19:05 pokušati da napravi još veće čudo od ovoga koje je već napravio.

Pretposlednjeg dana u Dohi na stazu po prvi put će izaći kopljaši, daljašice, preponašice i štafete 4x100 i 4x400 metara.

Finale bacanja kugle

U Pekingu 2015. Asmir Kolašinac je uspeo da ostvari fantastičan uspeh i da prvo uđe u finale, a potom da od 12 bacača zauzme odlično sedmo mesto.

Četiri godine kasnije Srbija ima ponovo svog finalistu u ovoj disciplini i to iz istog kraja države. Armin Sinančević je hit Svetskog prvenstva, jer je kao potpuni anonimus i autsajder uspeo u kvalifikacijama da pobedi mnogo bolje i iskusnije bacače od sebe.

Armin Sinančević, Doha 2019 Foto: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Sada su oči ne samo srpskih navijača uprte u njega, nego i celog sveta da vide koje taj mali iz Srbije koji je uspeo da baci četvrti rezultata kvalifikacija.

Koliko je ove godine kugla jaka govori i podatak da je čak njih osam bacilo preko 22 metra, a najbolji hitac ima Amerikanac Rajan Kruzer 22,74 metara. Prate ga Brazilac Darlan Romani sa 22,61 i Australijanas Tomas Volš sa 22,44 metara.

Međutim u finalu to ništa ne mora da znači što najbolje pokazuje hitac Sinančevića. Odlučivaće bukvalno centimetri, a ako gledamo kvalifikacije najdalje je bacio Volš, potom Romani, Kruzer pa Srbin Sinančević.

O to me ko je Armin i kako je došao do ovoga smo već pisali, takođe nam je bio ispričao i kako se oseća i šta očekuje u ovom finalu, a svim ljubiteljima sporta ne preostaje ništa drugo nego da od 19:05 budu uz Arenu Sport.

Skok udalj bez Ivane Španović posle šest godina

Navikli smo da Ivana Španović se bori na svim velikim takmičenjima za najsjajnije odličije. Toliko je često osvajala medalje da se stvorio osećaj kao da to radi već deset godina.

Međutim Ivana ima ''samo'' tri Svetska prvenstva iza sebe. Bronze iz Moskve i Pekinga 2013. i 2015. i ono skandalozno četvrto mesto iz Londona posle čuvenog slučaja ''zihernadla'' kada je ostala bez zlata.

ATLETIKA BEOGRAD MITING Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Zbog povrede neće biti najbolje srpske atletičarke, ali ni Ruskinje Darije Klišine koja je dan pre takmičenja otkazala nastup.

Glavni favorit za zlato u skoku udalj je bez sumnje Nemica Malaika Miamob, ubedljivo najbolja ove sezone. Ova 25-godišnjakinja je pravi primer napretka i uzdizanja kroz uzrasne kategorije. Bila juniorski prvak Evrope 2013., dve godine kasnije mlađe seniorski prvak starog kontinenta, da bi 2018. postala i seniorska prvakinja Evrope.

Što se tiče svetskih prvenstava za sad ima samo jedan nastup iz 2015. kada je bila šesta, ali četiri godine kasnije Miambo ima sezonu iz snova u kojoj je skočila 7,16 metara što joj je lični rekord.

Još samo dve atletičarke imaju skokove na sedam metara, to su Nigerijka Ese Brume sa 7,05 metara i uvek nezgodna Amerikanka Britni Ris sa tačno sedam metara.

Malaika Miambo, skok udalj Malaika Miambo pobednica ovogodišnje Dijamantske lige; Foto: Guliver/Getty Images/Mike Hewitt

Nemica najviše treba da se pribojava upravo Risove, isto kao što je i Ivani ona uvek pravila probleme, tako će Amerikanka pokušati svojom riskantnom taktikom da ''ubode'' jedan ispravan skok koji će joj obezbediti zlato.

Svoje prve skokove na sedam metara pokušaće da ostvare Rumunka Florentina Kostina Iusko i Amerikanka Kenjatia Hakvort, ove su ove godine skočile 6,92 metara.

Kvalifikacije su na programu u subotu od 16:50, a 31 atletičarka (nakon odustajanja Klišine) biće podeljene u dve grupe i skakaće u isto vreme na dva različita zaletišta i jame.

Finale je u nedelju od 18:15.

Troskok - svetski rekord je nikad bliži!

Svetski rekord postavljen još 1995. godine je po prvi put od tad ugrožen jer je ove godine neko uspeo da mu priđe za manje od 10 centimetara.

Ukrajinka Inesa Kravets je pre 24 godine skočila 15,50 metara da bi 2019. Veneuelanka Julimar Rojas uspela da doskoči do čak 15,41 metara.

Julimar Tojs Rodrigez, troskok Hoće li Julimar Tojs Rodrigez napsti svetski rekord u Dohi?; Foto: Guliver/Getty Images/Ezra Shaw

Iako se verovalo da će glavni favorit za zlato u Dohi biti jedna od najboljih troskokačišca svih vremena, sad već iskusna 35-godišnja, Kolumbijka Katerine Ibarguen, desilo se da se Venecuelanka Julimar Rojas skokovima u poslednjih dva meseca nametnula kao izraziti favorit. Upravo je Rojas u Londonu skinula Ibagen sa trona za svega dva centimetra.

Venecuelanka je i jedina koja je ove godine uspela da preskoči 15 metara i to četiri puta.

Međutim, kako joj je ovaj lični rekord (psotignut 6. septembra) popravljen za neverovatnih čak 30 centimetara u odnosnu na prošli, odnosno skok iz avgusta ove godine, Rojas ili ima mnogo dobar ''zalet'' za SP ili joj se tada u Španiji ''otkačio'' taj jedan skok i to je to.

Zbog toga Ibarguen ima šanse da odbrani zlato iz Londona, ali na tom putu će imati i Jamajkanku Šaniku Rkets, vicešampionku dvoranskog prvenstva sveta, koja je ove godine zabeležila bolji skok od njenog za četiri centimetra 14,93 metara.

Svakako nas očekuje vrlo uzbudljivo finale troskoka koje je na programu od 19:35.

Katerine Ibarguen, troskok Katerine Ibarguen; Foto: Guliver/Getty Images/Patrick Smith

SATNICA 9. DANA:

15:30 - Bacanje koplja (M) kvalifikacije grupa A

16:15 - 100 metara prepone (Ž) kvalifikacije

16:50 - Skok udalj (Ž) kvalifikacije

17:00 - Bacanje koplja (M) kvalifikacije grupa B

18:55 - 4x400 metara štafeta (Ž) kvalifikacije

19:05 - BACANJE KUGLE (M) FINALE - ARMIN SINANČEVIĆ

19:25 - 4x400 metara štafeta (M) kvalifikacije

19:35 - Troskok (Ž) FINALE

19:55 - 1500 metara (Ž) FINALE

20:25 - 5000 metara (Ž) FINALE

21:05 - 4x100 metara štafete (Ž) FINALE

21:15 - 4x100 metara štafete (M) FINALE

22:59 - Maraton (M)

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    5. oktobar 2019 | 15:42

    Navijaće Srbija ali samo ona koja gleda Arenu sport. Većina Srbije pojma nema ni da se održava prvenstvo u atletici a pretplatu plaćamo.

  • Djuka

    5. oktobar 2019 | 15:09

    Idemoooo Sinane breeee!!!! Srbija je uz tebe, samo jako i zivela Srbijaaa

  • 😳😳😳

    5. oktobar 2019 | 15:04

    Ajmo Armineeee,dve Drzave navijaju za tebe,Srbija i Bosna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA