≫ 

Dijamantska liga objavila novi privremeni kalendar takmičenja: Mitinzi na svaka 2 dana, nema finala!

Zbog aktuelne situacije oko korona virusa kalendar je drastično promenjen

  • 0
Meseret Defar, Dijamantska liga Cirih Foto: AP/Tanjug

Dijamantska liga, nakon što je saopštila prvo da je odloženo pet mitinga, potom definitivno otkazan i londonski zakazan za 4. i 5. jul, sada je objavila novi skraćeni, privremeni kalendar ovogodišnjeg takmičenja sa početnim datumom 14. avgust.

Kako pandemija COVID-19 još uvek vlada u svetu Svetska atletika (SA) i Vanda Dijamantska liga doneli su odluku o alternativnom kalendaru za sezonu 2020.

Zvanična sezona bi trebala da počne sredinom avgusta i da traje do oktobra. To znači da su sve aktivnosti u junu, julu i početkom avgusta otkazane, osim državnih prvenstava koji će se održavati 8. i 9. avgusta.

Umesto planiranih 15 mitinga, kako sada stvari stoje, biće održano, ako pandemija korona virusa bude svedena na minimum i države dozvole putovanja, na 11 takmičenja u isto toliko gradova: Monako, Gejtshed, Stokholm, Lozana, Brisel, Pariz, Rim/Napulj, Šangaj, Judžin, Doha i još jedan grad u Kini, a otkazani su: Rabat, London i Cirih.

U pojedinim trenucima razmak između takmičenja će biti svega nekoliko dana, dok će u septembru u 5 dana biti održano čak 3 mitinga.

Mitinzi Dijamantske lige ove godine neće biti svi iste već će neki biti egzibicionog tipa dok će se ostali odvijati po svim pravilima SA, ali se neće bodovati i neće biti ni velikog finala u Cirihu.

Organizatorima je ostavljeno da u skladu sa merama, mogućnosti i okolnostima u svetu u tom trenutku organizuju svoj miting na najbolji mogući način za atletiku i atletičare.

To znači da pojedini mitinzi neće imati sve discipline, atletičare iz pojedinih država… Svaki organizator mora najkasnije dva meseca pre svog mitinga da iznese tačan plan održavanja tog takmičenja u skladu sa Vladinim merama te države kako bi se atletičari iz drugih zemalja mogli prilagoditi tim propisima.

Serbian open indoor meeting Beograd Foto: Nikola Tomić

Zbog toga što se ne zna da li će i u periodu novog kalendara biti dozvoljeno putovanje svih sportista iz celog sveta na sve destinacije, po rečima čelnika Dijamantske lige, ne bi bilo pošteno da koncept takmičenja i bodovanja bude standardan.

Kalendar takmičenja:

14.08. – Monako

16.08. – Gejtshed

23.08. – Stokholm

02.09. – Lozana

04.09. – Brisel

06.09. – Pariz

17.09. – Rim/Napulj

19.09. – Šangaj

04.10. – Judžin

09.10. – Doha

17.10. – Kina

Otkazani mitinzi: Rabat (31. maj), London (4. jul) i Cirih (9.-11. Septembra).

Zbog novonastale situacije i pomeranje cele sezone i svih takmičenja Cirih, Judžin i Dijamantska liga su se dogovorili da, iako je Američki grad trebao da preuzme finalno takmičenje od 2022., da Cirih bude domaćin velikog finala u sezonama 2021. i 2022., a da se ono potom preseli u Judžin od 2023.

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA