Vratio se Kenijac kome su zbog pomoći srpskoj atletičarki odsekli prste! Pobedio je na trci u Čačku

Stenli Kipruto iz Kenije pobednik je polumaratona u Čačku, ali ga za Srbiju vezuje mnogo dublja priča o prijateljstvu i hrabrosti

  • 15
Olivera Jevtić i Stenli Kipruto Olivera Jevtić srpska maratonka i Kenijac Stenli Kipruto koji joj je spasao život 2007. godine Foto: MN Press

Poslednje nedelje septembra održan je drugi po redu Čačanski polumaraton na kojem je zbog epidemiloške situacije moglo učestvovati do 500 takmičara, a najviše gostujućih učesnika bilo je iz Bosne i Hercegovine.

Pobednik Čačanskog polumaratona je Stenli Kipruti, atletičar iz Kenije koji je sprkoj javnosti postao poznat kada je svetlost dana ugledala priča da je Oliveri Jevtić i njenom treneru spasio život u ratom zahvaćenoj Keniji, zbog čega su mu čak i odsekli prste na ruci.

Heroj iz Kenije

Podsetimo,pre 13 godina godina (2007.) u Keniji su izbili nemiri i građanski rat, a u to vreme srpska atletičarka Olivera Jevtić i njen trener Slavko Kuzmanović su bili tamo na pripremama.

Međutim, usledio je haos i nisu znali kako da se izvuku, a onda im je Kipruti pomogao.

- Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba - ispričao je vižljasti Afrikanac jednom kada je posetio našu zemlju odmah posle tog ratnog vihora u Keniji.

Olivera Jevtić i Stenli Kipruto Stenli Kipruto (desno) maratonac iz Kenije nema četiri prsta na levoj ruci koje su mu odsekli pobunjenici u Keniji kada je spasao Oliveru Jevtić iz ratnog okruženja Foto: MN Press

Spaljivali žene i decu u Crkvi

Sve se desilo u decembru 2007. godine.

- Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gde je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je puno atletičara, među njima i Stenli - seća se Slavko Kuzmanović.

- Olivera se pripremala za Olimpijadu, a Kenija za izbore. Borba za vlast bila je povod plemenima da zarate.

- Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju - ispričala je jednom Olivera.

Pokušali su Olivera i Slavko da se izoluju od ratne strahote, nadajući se da će užas brzo proći.

- Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka - nastavlja srpska maratonka.

Olivera Jevtić i Stenli Kipruto Stenli Kipruto je uspeo da Oliveru Jevtić i njenog trenera izvuče iz ratnog Eldoreta i sprovede do Najrobija Foto: MN Press

- Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad - nastavlja Slavko.

Tek kasnije saznali su šta se desilo sa njihovim spasiocem.

- Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste... Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji - prepričava Stenli Kipruti.

Stenli Kipruto i polumaraton u Čačku Stenli Kipruto pobednik polumaratona u Čačku Foto: Rina

On je kasnije u više navrata dolazi u Srbiju i bio gost Olivere Jevtić u Užicu gde je trenirao sa njom i njenim trenerom, a ove godine je došao i na polumaratonsku trku u Čačak.

Što se tiče takmičenja u Čačku. Trke na pet, deset kilometara i polumaraton startovale su iz centra grada na Moravi uz učešće samo 50 takmičara.

Slobodan Branković, direktor Srpskog Atletskog saveza kazao je da građani vole ovu aktivnost. Srpski atletski savez je u saradnji sa gradom Čačkom uz primenu svih mera organizovao ovaj događaj, ali ipak su izostale trke za dedzu i trka osoba sa invaliditetom.

- Vidi se veliki napredak i veliku želju za ovakvm načinom trčanja, treniranja, izuzetno mi je drago, kao čoveku iz atletike, kada vidim da narod voli da trči. To je jedan najosnovniji način da se zadrži zdravlje - rekao je Branković.

Video: Branković nakon spektakla na Trgu republike Sledeće godine dovodimo pet najbržih atletičara sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mili

    27. septembar 2020 | 17:35

    Atletski savez Srbije treba predloziti predsedniku Srbije da ovu velicinu od coveka odlikovati medaljom za hrabrost. Svaka to cast I zivi bio 100 godina.

  • Seka Pariz

    27. septembar 2020 | 18:04

    Ovakvo delo nebi smelo da se zaboravi!! Rizikovati život da bi spasio tuđe živote, ravno je junaštvu, a junaci se nagrađuju!! Mi ga nismo nagradili, ali uz Božju pomoć i sopstveni trud, pobedio je u Čačku!! Sve čestitke i neka ga čuva Bog 🙏

  • Tiši

    27. septembar 2020 | 18:14

    Ovo je prica kao za film

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA