≫ 

Vreme u Tokiju će biti nehumano na OI, protivnica Ivane Španović se sprema u specifičnim uslovima

Australijska rekorderka Bruk Straton priprema se u uslovima koji će biti u Japanu u avgustu

  • 0
Bruk Straton Printskrin: Youtube

Očekivalo se da će leto u Tokiju uvek pružiti najizazovnije uslove za sportiste na bilo kojim Olimpijskim igrama. I to pre izbijanja kovida 19

Stalno nošenje maski i druga stroga ograničenja za sportiste samo će otežati suočavanje sa opresivnim uslovima.

Šef odeljenja za fizičku pripremu i sportske nauke Viktorijanskog instituta za sport u Australiji, dr. Harri Brennan, rekao je da toplota i vlaga u Tokiju nisu nalik bilo čemu što su druge olimpijske igre donele i da je desetine sportista podstaklo da treniraju u grejnoj komori na institutu.

- Ukupna temperatura„ uzima u obzir temperaturu vazduha i nivo vlažnosti. Nijedan drugi grad domaćin modernih Olimpijskih igara, koji datiraju iz 1896. godine, ne pokazuje tako izazovne nivoe toplote kao što je bilo predviđeno za Tokio 2021. - rekao je dr Brenan.

- Atina 2004. i Peking 2008. predstavljale su izazov, dok su poslednje dve Igre u Londonu 2012. i Riju 2016. manje.  Imaćemo približno 30 sportista koji koriste komoru iz sportova kao što su atletika, plivanje, hokej, biciklizam, streljaštvo, triatlon. Koristićemo ga više ove godine, što je složeno i sa situacijom kovida, gde sportisti obično ne mogu da se pripreme tako što će u inostranim takmičenjima i kampovima biti deo pripreme, pa se pripremaju kod kuće. - rekao je Brenan.

Skakačica u dalj srebrna sa Igara Komonvelra Bruk Straton bori se sa vrućinom na takmičenju, ne kada se zapravo takmiči, već između skokova, kada provodi puno vremena stojeći u blizini jame čekajući da skoči.

Počela je da trenira u toplotnoj komori - vozeći sobni bicikl na temperaturama većim od 35 stepeni i sa vlagom ekvivalentnom onoj koja će se verovatno doživeti u tokijskom letu - da bi se počela navikavati na uslove.

- To je definitivno nešto što ću morati da uključim u svoj trening od sada do Tokija - rekla je Straton ove nedelje.

- Biće zaista korisno. Bilo da se nalazite u toplotnoj komori ili dugo sedite u sauni ili banji, reč je o navikavanju na duže vreme u vrućini.

„Nijedan drugi grad domaćin modernih Olimpijskih igara, koji datiraju iz 1896. godine, ne pokazuje tako izazovne nivoe toplote.“

Grejna komora i metode treninga imaju fizički, ali i psihološki uticaj na Stratton i druge, ne samo da uče kako se nositi sa vrućinom, već i znaju da su učinili sve što su mogli da se pripreme za Igre.

Straton se suočava sa drugom Olimpijadom nakon što je u Riju zauzela sedmo mesto. Oseća se ovog puta kao da spada među najbolje svetske skakačice i biće velika rivalka Ivani Španović.

Video: Ivana Španović najavljuje zlato u Tokiju, a evo na koju daljinu skoka se kladila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA