Ko je Adriana Vilagoš: Biser Srbije i novo čudo svetske atletike, tinejdžerka koja je spremna za medalju na OI

Njeni rezultati ukazuju na to da bi u budućnosti mogla da bude glavna uzdanica naše reprezentacije na Olimpijskim igrama u Parizu

  • 19
Adriana Vilagoš, Foto: SAS

Srbija je prethodnih godina dosta uložila u atletiku, što joj se na sjajan način i isplaćuje. To se može videti i na Evropskom prvenstvu u Minhenu, gde je Srbija uzela tri medalje. Dve su doneli Armin Sinančević i Ivana Vuleta, dok je treću donela mlada atletičarka i najveći biser ovog sporta Adriana Vilagoš. Adriana (18) je uspela da se domogne srebra u disciplini bacanje koplja, iako je bila najmlađa takmičarka u finalu.

Adriana Vilagoš - ime koje je do skora bilo poznato samo onim najtvrdokornijim fanovima i pratioca sporta u Srbiji, naprasno je dobilo evropsku, ali i svetsku slavu, a sve zahvaljujući jednim hicem u hladnoj Minhenskoj noći. Nije to bio bilo kakav hitac, to je bio hitac poslednje serije, gde je nasuprot sebe imala i Svetsku rekorderku Barbaru Špotakovu.

Stala je na zaletište tinejdžerka, duboko je udahnula kao i svakoga puta pre toga, potom je zatražila podršku publike u Minhenu i krenula je. Korak po korak, pomalo i trčeći, bacila je koplje i zbog inercije umalo prestupila.

Koplje je poletelo, videlo se odmah da će biti odličan pokušaj. Prošle su sekunde koje su trajale kao godine, koplje je polako počelo da se spušta i palo je na distanci od 62,01 metra, što je bilo dovoljno za Evropsko srebro i ispisivanje imena u stranice istorije, kako srpske atletike, tako i Evropske.

Devojka, štaviše devojčica, iz Malog Iđoša je donela Srbiji srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu!

Ko je Adriana Vilagoš? Kako su Srbija i atletika mogle da ostanu bez nje

Već sada se vidi ogroman potencijal koji ima ova devojka, nekoliko puta su i ljudi iz Srpskog atletskog saveza najavili da bi već u Parizu 2024. godine mogla da se bori za neko odličje, dok rezultat iz Minhena samo to potvrđuje, kao i sva odličja osvojena u juniorskim takmičenjima. No, nije na početku karijere sve išlo ka tome da će Adriana biti atletičarka.

Adriana je od malih nogu počela da se bavi sportom, samo ju je ljubav odvela na rukomet što je i bilo logično s obzirom na to da je njena majka, Đerđe, bivša rukometašica. Odmah je i u tom sportu pokazala ogroman talenat, što je privuklo i Mađarski rukometni savez, koji je ponudio odlične uslove tadašnjoj devojčica koja je išla u osnovnu školu, što je svojevremeno istakla i njena majka.

- Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport. Kako su došli rezultati i kako je ona prešla u stariju kategoriju morala je da odluči da li će da nastavi sa atletikom ili sa rukometom jer nema više bacanja vorteksa. Dogovorili smo se da nastavi sa bacanjem koplja. Tada je bila sedmi razred i primljena je bila u Mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju.

- Dali su nam šansu (rukometni savez Mađarske) da dok ne završi osmi razred odlučimo da li će rukomet ili koplje. U to vreme smo stvarno pokušali da se usavršimo, tehniku smo gledali na internetu zajedno, analizirali smo - govorila je Đerđe Vilagoš za Atlex.

Na sreću Srbije, ali i domaće atletike, Adrianina ljubav ka rukomet je malo splasnula i odlučila je da se posveti bacanju koplja. Trenirala je svakog dana sa svojom majkom, a rezultati su počeli da dolaze veoma ubrzo, u čemu je pomogao i Dragiša Đorđić, koji je radio sa Tatjanom Jelačom.

Srbija je sa Adrianom odnela i jednu veliku pobedu, jer kada su svi uvideli o kakvom se talentu radi, pokušali su da je "ukradu". Gorepomenuti slučaj Mađarske je bio samo jedan od nekoliko, jer je takođe svojevremeno i Atletski klub iz Splita želeo da je "odvede" i tako privoli da baca koplje za Hrvatsku. Ipak, Adriana je ostala dosledna Srbiji.

Rezultati Adriane Vilagoš - Medalje na OI u Parizu snovi ili realnost?

Iako ima tek 18 godina, karijera Adriane Vilagoš je ispunjena uspesima i odličjima sa raznih turnria i takmičenja koji su svetskih razmera.

Već u najranijem dobu, još kao pionir, Adriana je počela da obara rekorde kako one u Srbiji, tako i one u svetu. Kao od šale je bacala koplja preko 60 metara, a rekordi su padali jedan za drugim. Adriana je uspela na desetine puta da obori državni rekord za juniore, dok sada kao 18-godišnjakinja drži rekord za takmičare do 23 godine. Sada se ne postavlja ni da li će oboriti državni rekord, već kada, jer mu on "beži" za nekih 70-ak centimetara.

Ponela je Adriana i laskavu titulu najbolje mlade sportiskinje Srbije u 2021. godini, kao i "srebrno" odličje u zvanju najboljeg mladog atletičara Evrope. Što čak i nije njeno najbolje dostignuće.

Adriana je čak dva puta uspela da postane i Svetski prvak za juniore. Prvi put je ovo dostignuće postigla u Najrobiju u Keniji 2021. godine, kada je bacila koplje 61,46 metara, da bi isti rezultat opravdala i ove godine, samo ga je uvećala i postavila novi juniorski rekord.

Vilagoš je ove godine u Kaliju u Kolumbiji bacila koplje neverovatnih 63,52 metara, što je i njen najbolji rezultat u karijeri. Osim ove dve Svetske titule, Adriana je uspela da se domogne i zlata na Balkanskom prvenstvu (60,51 metara), zlata na Mediteranskim igrama u Oranu (60,22 metara), ali i Evropskog kupa bacačkih disciplina u Leiriji (60,72), dok je gorepomenuto Evropsko prvenstvo za seniore samo kruna ove 2022. godine.

Doček mladih atletičara Foto: Nikola Tomić

Prethodnu godinu je Adriana takođe završila poprilično uspešno. Uspela je da osvoji dve zlatne medalje, jednu u Najrobiju na Svetskom prvenstvu za juniore, a drugu takođe na Evropskom kupu bacačkih disciplina, dok se okitila i sa dva srebra - Evropsko prvenstvo za juniore u Talinu i Balkansko prvenstvo.

Zbog ovakvih rezultata, ali i tempa kojim napreduje, mnogi vide Adrianu kao jednu od potencijalnih favorita za predstojeće Olimpijske igre u Parizu koje se održavaju za dve godine. S obzirom na to da je sa 18 godina uspela da prebaci i daljinu od 63 metra, dok je u Tokiju za zlato bilo potrebno 66 metara, sve je moguće...

Video: Adriana Vilagoš srećna zbog prve seniorske medalje u karijeri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Распучин

    21. avgust 2022 | 10:21

    Адриани држава Србија да да велику стипендију и добре услове за даље напредовање и тако да и она и Србија имају будућност у атлетици. Браво за будућу шампионку!

  • Branko Mikulčić

    21. avgust 2022 | 10:38

    Svaka čast i divljenje mladoj curi. Gledao sam usporedno Dinamo : Osijek i bacanje koplja i navijao za nju. Samo nedajte da vam se Vučićević lešinari približe zlatnom djetetu! Bravo mala!

  • 🇷🇸

    21. avgust 2022 | 11:10

    Čestitke i zahvalnost Adriani, Ivani i Almiru! Ponosni smo na vas! ❤🍀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA