≫ 

Neki novi klinci u Jokićevom sokaku: "Pet minuta slave" najbržeg školarca Srbije, ovo je bio njegov dan

Srpski atletski savez na čelu sa Emirom Bekrićem, liderom projekta "Brzinom do zvezda" Nemanjom Ilićem i ekipom Telegrafa, bili su u poseti selu Kljajićevu i Somboru, šampionu poslednjeg ciklusa ovog takmičenja

  • 0

Selo Kljajićevo pokraj Sombora iznedrilo je šampiona osmog ciklusa projekta "Brzinom do zvezda" koji je uzeo maha, uzdigao se kao perjanica školskog sporta, iz godine u godinu okuplja na stotine klinaca iz osnovnih škola sa teritorije Srbije. Školarac (peti razred) Sefan Bjeloš je ovog puta potukao konkurenciju, krajem juna u Beogradu je pobrao slavu kraj atletske hale, a u svom Kljajićevu je, kako već tradicija ovog takmičenja nalaže, ugostio predstavnike projekta, ekipu Telegrafa i naravno Srpskog atletskog Saveza bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguče.

Ispred SAS-a proslavljeni srpski srednjeprugaš, nacionalni rekorder i osvajač medalja na evropskom i svetskom prvenstvu, Emir Bekrić, uručio je televizor osnovnoj školi "Nikola Tesla" koju pohađa mali šampion. Zapravo je to bio Stefanov poklon njegovom učilištu, koje je tek priča za sebe. Škola sa dušom. Umivena, doterana, čista, vedra - jedna nadasve srećna škola. Primer za sve.

Vratimo se na junaka naše priče.

U konkurenciji 200 najbržih dečaka iz cele Srbije, na superfinalu "Brzinom do zvezda" održanom u junu mesecu na otvorenom stadionu pri atletskoj dvorani, ujedinivši koncentraciju-disciplinu-brzinu Stefan se pored titule šampiona projekta za 2021/2022 ''domogao'' i još nekoliko nagrada. Kompanija "Jetel" darovala ga je najnovijim mobilnim telefonom i robnom nagradom, robne nagrade je dobio i od Revite i Ture Storya, dok je ove godine Stefan zahvaljujući Grand Turs Vaučeru svoju porodicu vodio na sedmodnevno letovanje, a ne oni njega.

Brzinom do zvezda, Kljajićevo, Sombor Foto: Nikola Tomić

Svojoj školi darivao je veliki plazma televizor, dar "ComTrade" kompanije, mobilni telefon (dar kompanije Jetel) poklonio je svom učitelju u znak zahvalnosti i posvećenosti osnovnom obrazovanju u prve četiri godine svog školovanja.

Nastavak karavana sa nagradana nastavljen je u Gradskoj većnici grada Sombora gde je uručena Zlatna plaketa gradu Somboru da nastave da ulažu u školski sport i brinu se o deci svog grada kao i robni pokloni. Tamo nas je "dočekala" i najveća slika ulje na platnu na ovim prostorima, monumentalo remek delo "Bitka kod Sente" o pobedi Austrougara nad Turcima u toku Velikog turskog rata (1683—1699). Slika je dimenzija 7x4 metara i sa sve drvenim, pozlaćenim ramom zauzima 40 kvadrata prostora.

Brzinom do zvezda, Kljajićevo, Sombor Foto: Nikola Tomić
Brzinom do zvezda, Kljajićevo, Sombor Foto: Nikola Tomić

Na kraju, da nije bilo njih (nje) projekat "Brzinom do zvezda" ne bi se ''vratio'' u Sombor, a AK Maraton sigurno je ponosan na obostrane rezultate dece i uticaja projekta na razvoj kraljice sportova u ovog gradu.

Trener AK Maraton, profesor somborske gimnazije, pegadog i profesor sporta kroz čiji program kako školski tako i atletski je prošlo više hiljada mladih Somboraca i koordinator projekta za Grad Sombor gdj Mira Trifunov primila je vrednu nagradu od Stefana na kraju posete ovom prelepom gradu u zapadnobačkom ogrugu.

Brzinom do zvezda, Kljajićevo, Sombor Foto: Nikola Tomić

"Brzinom do zvezda" - najobimniji i najveći sportski projekat za školski uzrast u Srbiji

Veliki je trud i odricanje ma koliko se čini da je to jedno obično takmičenje u sprintu i da su to ''samo'' deca da napravite jedan veliki karavan gde želite da kroz prizmu najvećih vrednosti odaberete najbržu decu Srbije.Srpski atletski savez je kroz 8 ciklus podigao nivo i kvalitet samog projekta kroz povećan fond nagrada (čak 72), kroz povezanost projekta sa nekim drugim manifestacijama sličnog karaktera i značaja za decu kao i kroz ''malo'' drugačiji pristup organizacije finalnih takmičenja i promocije.

Video: Održano finale takmičenja Brzinom do zvezda: Među ovom decom se kriju nove atletske zvezde

Tokom školske 2021/2022 realizovano je čak 44 aktivnosti i posećen 41 grad i opština gde je učestvovalo više od 50 gradova, preko 200 škola i škoro 4000 takmičara na gradskim takmičenjima (oko 80 000 je prošlo kroz kvalifikacije).

Izuzetno je, potom i imponuje što su neki od gradova učesnika u projektu "Brzinom do zvezda" svrstali u manifestaciju od značaja za grad ili školski sport na teritoriji istog.

- Ne možemo da ne budemo ponosni da potencijalno postoji i želja da se projekat Brzinom do zvezda proširi i na region - kaže Nemanja Ilić, idejni tvorac projekta "Brzinom do zvezda".

(Telegraf.rs/Nemanja Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA