Vreme čitanja: oko 1 min.

Kaster Semenja dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava: Da li ovo znači promenu pravila u atletici?!

Vreme čitanja: oko 1 min.

I dalje nije poznato da li ova odluka znači da će pravilo biti automatski promenjeno

  • 0
Kaster Semenja Foto: Tanjug/Ap

Kaster Semenja dobila je Svetsku atletsku federaciju u procesu pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Sud Stazburu presudio je u korist dvostruke olimpijske šampionke po njenoj žalbi na pravila o dozvoljenoj visini testosterona za atletičarke.

Usled ovakve odluke, kao posledica moglo bi da usledi i preispitivanje pravila koja su dovela do toga da Južnoafrikanka, koja ima prirodno povišen nivo testosterona, ali i ostale atletičarke sa istim slučajem, nemaju prava da se takmiče u određenim disciplinama ukoliko ne pristanu da veštačkim putem se spuste nivo ovog hormona u organizmu.

Sud je odluku doneo sa 4 glasa za i 3 protiv u veću od sedam sudija.

Takođe je ustanovljeno da je Semenja bila uskraćena za pravo efektivne žalbe u slučajevima kada su po njenoj žalbi odlučivali Sud za sportsku arbitražu u Lozani i Vrhovni sud Švajcarske koji je nadležan za žalbene postupke nakon procesa pred CAS.

I dalje nije poznato da li ova odluka znači da će pravilo biti automatski promenjeno i da li će atletičarka moći da se takmiči na Olimpijskim igrama. Čeka se dodatno pojašnjenje suda o tome.

Semenji je 2019. godine zabranjeno da se takmiči u disciplini trke na 800 metara i nije učestvovala na OI u Tokiju, iako je na Igrama u Londonu i Riju osvajala zlatne medalje.

(Telegraf.rs)

Video: Sebastijan Kou: "Ivanin skok zapisan u zvezdama"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA