Vreme čitanja: oko 2 min.

Branković o uspesima mladih srpskih atletičara: "Postali smo velesila"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Generalni direktor SAS-a je poručio da je Savezu potrebna pomoć kako bi nastavili dalje da podržavaju pretalentovane juniore, jer njihovi uspesi i talenat su maltene prevazišli trenutne mogućnosti organizacije

  • 0

Velika nedelja za srpsku atletiku i njenu budućnost. Blistali su srpski predstavnici na Evropskom prvenstvu za juniore u Jerusalimu, pre svega dve najveće nade, ne samo srpske, već i svetske atletike - Angelina Topić i Adriana Vilagoš, koje su osvojile zlatne medalje.

Ponosan je zbog toga i generalni direktor Srpskog atletskog saveza, Slobodan Branković, koji je došao na aerodrom kako bi dočekao zlatnu Angelinu.

- Poslali smo jednu generaciju koja je već pokazala da će biti jedna od najuspešnijih generacija srpske atletike, njih 18 je predstavljalo Srbiju. I sve što su pokazali do sada, u ovih četiri dana, pokazuje jednu veliku organizovanost i ozbiljnost celog tima koji je tamo nastupio, što je izuzetno važno. Preko 10 finala, polufinala, oborenih ličnih i državnih rekorda. Sve to čini da budemo ponosni. Vrhunac svega su 2 zlatne medalje koje su osvojile Angelina i Adriana. Naravno, svi smo to očekivali od tih dragulja srpske atletike, međutim, Teodora i Mitrović su učinile nešto što nas svrstava u velesile u troskoku, ženskom. Tu je i Natalija Dragojević, koja nažalost nije ušla među osam, ali videćete da to dete itekako vredi i da će na nekim od najrednih šampionata biti u konkurenciji za medalju.

- Imali smo možda i dva kiksa, dva juniora koji su bili prvi na rang listama evropske atletike. Jedan na 400 metara s preponama, drugi u bacanju kladiva, koji nažalost nisu bili na nivou svojih rezultata i nisu osvojili medalje. Ali to su još dve medalje gde bismo se podigli na još viši stepenik osvajača medalja. Ovako smo deseti, ali ako vidite koje su zemlje ispred nas, onda mogu da kažem da smo postali velesila. U atletici i sada očekujem mnogo veću podršku, kako države, tako i onih koji žele da podrže atletiku. Jer ako hoćemo da budemo najtrofejniji sport na Olimpijskim igrama, ako već ne u Parizu, a siguran sam u Los Anđelesu 2028. onda moramo da više ulažemo u srpsku atletiku nego što se to do sada radilo. Ovo je sada već prevazišlo našu organizaciju. Ja lično više ne vidim načina kako bih mogao u ovim istim uslovima da nastavim dalje da podržavam svu ovu decu koja to zaslužuju. I nadam se da ćemo posle Budimpešte sesti sa onima koji odlučuju u ovoj državi i napraviti plan i program do 2028. jer nema drugog načina, nego samo dugoročnog, da se ova deca isprate. Svaki put kad budu negde odlazili, na neko Evropsko, Svetsko ili Olimpijske igre, da obraduju naciju - zaključio je Branković.

(Telegraf.rs)

Video: Adriana Vilagoš je šampionka Evrope

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA