≫ 

Završeno preliminarno ročište, Novak i Vlada Australije imali različit zahtev: Konačna odluka u subotu uveče!

Sudbina Novaka Đokovića još uvek nije poznata, ali se konačnom razrešenju polako prilazi

  • 86
Novak Đoković i Alex Hawke, Aleks Houk, Australija Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Ulazimo u ko zna koji dan sage između Novaka Đokovića i Vlade Australije. Za danas, to je to i konačnu odluku, nakon završenog preliminarnog ročišta, ćemo dobiti u subotu od 23.30 časova. Tada je zakazano glavno saslušanje, a nešto kasnije ćemo i saznati da li će doći do deportacije najboljeg tenisera sveta i potvrde naređenja ministra za imigracije Aleksa Houka.

Sudija koji će odlučiti o sudbini Novaka Đokovića je Dejvid Džon O'Kalahan, a Novakova odbrana je imala zahtev da konačnu odluku donese sudijsko tročlano veće kako bi se sve približilo objektivnosti, ali državni advokat nije pristao na takav zahtev.

Video: Povratak Novaka Đokovića u hotel za imigrante, gde će u pritvoru čekati nastavak procesa pred sudom

Približavamo se polako razrešenju čitave situacije, a naredni i najbitniji korak će se desiti u subotu nešto pre ponoći po našem vremenu.

UŽIVO:

00.43 -  Novakova odbrana zahteva da konačnu odluku donese sudijsko tročlano veće, kako bi se omogućila objektivnost i nepristrasnost. Državni advokat nije pristao na takav zahtev, jer smatra da će odluka biti lakša ako to jedan čovek učini.

00.40 - Završeno preliminarno ročište i dogovoreno je glavno saslušanje koje će se desiti u 23.30 u subotu!

00.39 - Sudija je saopštio da Đokovićeva odbrana do subote u 12.00 časova po lokalnom vremenu (02.00 po srednjeevropskom) mora da dostavi potrebnu dokumentaciju. Rok tužioca je subota 22.00 po lokalnom vremenu (12.00 po našem).

00.32 - Ono što se očekuje jeste da sudija Okalahan prebaci slučaj na Savezni sud gde bi trebalo da bude donesena konačna odluka.

00.26 - U Novakovo ime tu su advokati Pol Holdenson i Nik Vud, dok je Stiven Lojd zastupnik Vlade Australije.

00.25 - Saslušanje je počelo.

00.08 - Na redu je preliminarno saslušanje, upoznavanje novog sudije sa slučajem, posle čega na red dolazi glavno saslušanje. Novak je stigao u advokatsku kancelariju tima koji ga zastupa u ovom predmetu i odatle će pratiti dešavanja.

23.25 - Novak ponovo pritvoren! Kako javlja CNN, granične vlasti su ponovo pritvorile najboljeg tenisera sveta prema dogovoru koji je sud odredio u petak. 

23.00 - Otkriveno licemerje ministra Hoka: Priznao da je Novak ušao legalno u zemlju, a ovo je "razlog" za deportaciju! Ovde čitajte detaljnije o tome.

22.50 - Konačna odluka suda će biti doneta u subotu oko 23.00 po vremenu u Srbiji. 

22.30 - Novak je trenutno na saslušanju u Imigracionom odeljenju, gde se odvija intervju licem u lice. Maksimalno trajanje intervjua je dva sata, nakon čega će Novak biti sproveden do advokatske kancelarije svog tima.

22.20 - Reporter Avi Jemini navodi da je Vlada Australije pred sudom iznela tvrdnju da Đoković treba da bude deportovan iz Australije, jer bi mogao da izazove rizike za život i izazivanje neposlušnosti povodom mera protiv korona virusa i vakcinacije, a ne zbog opasnosti po javno zdravlje i širenje virusa.

22.10 - Nastavlja se sa pritiskom od strane australijskih medija, pa tako Herald San, najuticajniji list u Australiji, na naslovnoj strani ima Novaka Đokovića uz veliku reč "OUT", ističući da je Vlada donela odluku da ga deportuje.

21.50 - Novak će uskoro biti intervjuisan od strane granične službe Australije. Potom će u pratnji dva granična službenika biti prebačen u advokatsku kancelariju, odakle će pratiti suđenje, koje je zakazano za 00.15 po vremenu u Srbiji. Suđenje možete da pratite na Jutjub kanalu Federalnog suda Australije.

21.00 - Novaku stiže podrška sa svih strana. Javljaju se mnogi sportisti, ali se oglasio i sam vrh naše države na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji mu je poslao snažne reči podrške. Pored njega, to su učinili i Vanja Udovičić, Božidar Maljković, Teniski savez Srbije...

20.30 - Prethodno je član Kriznog štaba dr Zoran Gojković, odgovarajući na seriju pitanja CNN-a otkrio da je Novakov PCR test ispravan i da se to ne dovodi u pitanje, kao i da nije mogao da bude kažnjen za kršenje izolacije, jer je takva mera postojala samo tokom vanrednog stanja.

Hronologija događaja

4. januar - Novak Đoković objavljuje fotografiju sa aerodroma da kreće put Melburna i da je dobio medicinsko izuzeće da može da igra na Australijan openu.

4. januar - Istog dana premijer Skot Morison ističe da je Novaku odobrena viza na osnovu dokumentacije.

4. januar - Kreće medijska hajka Australijanaca protiv Vlade što je dopustila Novaku da uđe u zemlju nevakcinisan, mnogi poznati Australijanci, među kojima su i sportisti i teniseri, pozivaju na otvorenu mržnju prema Novaku.

5. januar - Političari kreću da najavljuju scenario da Novak neće biti pušten i da će, ukoliko ima problematičnu dokumentaciju biti vraćen prvim avionom nazad. Prednjači premijer Skot Morison, koji je preko noći promenio mišljenje, videšvi reakciju naroda.

5. januar - Novak pred ponoć stiže u Melburn, carinici ga zadržavaju 8 sati na razgovoru, gde su se, kako je kasnije procurilo, ponašali veoma neljubazno i neprikladno. Oduzet mu je i telefon na tri sata da nije mogao da bude u kontaktu sa advokatima. Nakon drame od gotovo 12 sati, Novaka prebacuju u imigracioni hotel u nehumanim uslovima.

Novak Đoković, melburn, aerodrom, pasoška kontrola, carina, Australija, granica Foto: AP/Tanjug

6. januar - Srbi se okupljaju ispred hotela i konstantno daju podršku Novaku, pale i sveće ispred povodom Badnjeg dana. U Srbiji održan prvi protest ispred Skupštine u organizaciji Novakove porodice.

7. januar - Nastavljaju se još masovnija okupljanja srpskih navijača, iako je Božić. Stigao je i sveštenik, kojem nije dopušteno da uđe u hotel, već je liturgiju držao ispred hotela. Nastavljaju se i protesti ispred Skupštine Srbije Novakovih fanova i familije. Oglasio se i Novak Đoković, zahvalio je svima koji su

8. januar - Nastavili su se protesti srpskih navijača i u Melburnu i u Srbiji. Javili su se i mnogi Novakovi nekadšnji kritičari poput Nika Kirjosa i Matsa Viladnera koji su stali na Novakovu stranu.

9.  januar - Konačno se oglasila i Tenis Australija, bez konkretnih činjenica, samo su istakli da se nadaju da će Novak igrati na AO.

10. januar - Vlada Australije besramno najavila da može da deportuje Novaka čak i ako dobije na sudu.

10. januar - Novak Đoković dobija na sudu Australiju. Sudija Entoni Keli poništava odluku i pušta ga na slobodu. Ipak, najavljuju novo hapšenje Novaka i hitnu deportaciju. Srbi se zbog toga okupljaju ispred prostorija advokatske kancelarije u kojoj je Novak pratio suđenje. Izbija sukob s policijom, koja baca suzavac na Novakove navijače koji su telima branili da odvezu Đokovića. Novak je na kraju odveden u svoj smeštaj, a ministar je odložio odluku.

Video: Opšti haos u Melburnu: Navijači okružili auto u kom je Đoković, policija bacila suzavac na njih

13. januar - Održan žreb za Australijan open, gde je Novak bio prvi nosilac. Novak je pre toga normalno trenirao na Rod Lejver areni nekoliko dana unazad.

14. januar - Nekoliko dana je trajala prava agonija, svakog dana se najavljivalo da bi Novak mogao da bude proteran, ali je odluka ministra Aleksa Hoka prolongirana sve do petka u 17 časova po vremenu u Australiji. I odlučio je da uprkos odluci suda deportuje Novaka, jer navodno predstavlja opasnost po javno zdravlje Australije, iako je negativan na koronu, koju je nedavno preležao, a inače Australija danima beleži rekordne brojke zaraženih koje se kreću preko 100.000 novih slučajeva dnevno.

14. januar - Sudija Entoni Keli, koji je jednom već oslobodio Novaka, pokreće hitno novo saslušanje posle žalbe Novakovog pravnog tima. Odlučeno je da se 15. januara u 08.00 po vremenu u Australiji, a 14. januara u 22.00 po vremenu u Srbiji, održi novo suđenje, na kojem će konačno biti doneta odluka kakva je dalja sudbina Novaka Đokovića u Melburnu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    14. januar 2022 | 22:02

    Djokovic je vec sampion. Pa ovi okrenuli ceo kontinent na opacke da ne uzme jos jednu titulu. Ovo sto se desilo nije zabelezeno u istoriji covecanstva a ne sporta da ceo kontinetn igra protiv jednog coveka. A taj covek je nas sampion jedan jedini koji se nikada ne pradaje. Ti si za mene sampion pre turnira

  • Kole

    14. januar 2022 | 23:46

    Ministar za Imigraciona pitanja Aleks Hok u optužnici je naveo da bi prisustvo Novaka Đokovića tokom dve nedelje na Australijan openu moglo da ugrozi živote i građanski poredak povećanjem raspoloženja među antivakserima i nepoštovanjem Kovid-19 protokola! VAKCINISANO IM 90POSTO STANOVNISTA A IMAJU 150 000 DNEVNO ZARAZENIH...STA JE FARMAKO MAFIJA

  • Nebojša Berak

    14. januar 2022 | 23:51

    Kada je mrak, kada si okruzen mrakom, I SOPSTCENA SENKA TE NAPUSTI. Tako je to u zivotu. Nije veliki koji nikada ne padne, veliki je koji kada padne zna da ustane. A Novak jeste i bice uvek VELIKI bez obzira sto se nalazi u mraku, okruzen mrakom konc logora Australija i mrakom svesti i savesti srpskih ali i ostalih tenisera koji nisu stali iza njega, da ga podrze i da bojkotuju i povuku se sa turnira AO. Ali ruka mraka doci ce i do njih, jednog po jednog, a tada nece biti nikoga da stane iza njih, kukace i cvileti, uzalud. NOVAČE, SVETLOST JE U SRBIJI, U TVOJOJ PORODICI, SVI TE VOLIMO I PODRŽAVAMO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA