≫ 

Markez uz dramu do titule u Valensiji! (FOTO) (VIDEO)

Vozač Honde zatvorio sezonu trećim mestom na poslednjoj trci šampionata

  • 0

Sa „padom“ karirirane zastave u Valensiji, Mark Markez je krunisan za novog, starog svetskog šampiona „kraljevske“ klase.

Na domaćem terenu, Španac je stavio tačku na uspešnu sezonu i proslavio šestu titulu u karijeri, a četvrtu u najjačoj klasi. U veličanstvenom finalu sezone, vozač Honde je trećim mestom na stazi „Rikardo Tormo“ pokazao da je trenutno najbolji među „vanzemaljcima“.

Uz neosporan talenat, brzinu, konstantnost, ali i iskustvo stečeno prethodnih godina, Markez je potvrdio dominaciju osvojivši četvrtu titulu u pet sezona koje je proveo u Moto GP kategoriji.

Foto: AP/Tanjug

Odličan je ove sezone bio Andrea Doviciozo u nadi da će se uspeti da se domogne prve titile u Moto GP klasi na Dukatiju, koji na titulu čeka od 2007. godine i trijumfa Kejsija Stonera.

Međutim, čudo je bilo potrebno Doviju na poslednjoj trci, ali se nije dogodilo. Neslavno je Italijan završio poslednju ovosezonsku trku izletevši sa staze šest krugova pre kraja.

Vrebao je svoje šansu Dani Pedrosa, iskoristio situaciju na stazi i stigao do druge pobede u ovogodišnjem šampionatu. U svojoj debitanskoj sezoni, vozač Teh3 Jamahe Žoan Zarko je imao nekoliko sjajnih nastupa koje je zaokružio drugim mestom u Valensiji.

Čak 110.000 navijača je imalo šta da vidi na zatvaranju sezone 2017. Markez je krenuo sa pol pozicije ali nije uspeo da se ozbiljnije odvojio na samom startu, što je agresivni Žoan Zarko iskoristio i posle tri kruga napao Španca.

Izbio je Francuz na čelo kolone i 20-ak krugova diktirao tempo. Činilo se na da je vozač Teh3 ekipe nadomak prve pobede u „kraljevskoj“ klasi, ali su svoje planove imali Markez i Pedrosa. Najpre, je branilac titule sedam krugova pre kraja obišao Zarka, ali ga je to umalo koštalo slavlja.

Prebrzo je ušao u krivinu i sklizno sa staze. Ipak, ostao je dovoljno skoncentrisan pa je uspeo da zadrži motor i vrati se na stazu. Iskoristio je to Pedrosa i dao se u poteru za Zarkom. Konstanto je vršio pritisak i uspeo da ga pretekne u poslednjem krugu. Mađutim, debitant u najjačoj klasi može biti više nego zadovoljan sezonom u kojoj je pokazao da može da se nosi sa najboljima.

Iako nije osvojena šampionska titula u garaži Dukatija se ipak slavilo. Sjajnu sezonu je imao Andrea Doviciozo koji je zabeležio isti broj pobeda kao Markez, ali je za naslov šampiona nedostajala konstantnost. Probudio se i Horhe Lorenco u finišu sezone, pa nema sumnje da nas od marta sledeće godine očekuju nova, još veća uzbuđenja.

Bitka koju su vodili vozači tima iz Bolonje nije se završila onako kako su priželjkivali ni jedan ni drugi. Lorenco se više puta tokom trke oglušio o timske naredbe, da bi dvojac Dukatija praktično u istom krugu trku završio izletanjem sa staze.

To je na najbolji način iskoristio Aleks Rins koji se domogao četvrte pozicije ispred Valentina Rosija i timskog kolege Andree Janonea. Prvih deset vozača na poslednjoj trci šampionata kompletirali su Džek Miler, Kal Kračlou, Mikele Piro i Tito Rabat.

Najveće razočaranje je svakako Maverik Vinjales od koga se mnogo očekivalo, posebno posle uvodnih pobeda na startu sezone. Vozač Jamahe je trku završio na 12. mestu iza Bredlija Smita.

(Miloš Pešić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA