Najveća montažna staza na svetu, veštačka marina za jahte: Detalji spektakularne trke F1 u Majamiju

Prva od najmanje 10 trka koja će se voziti u Majamiju na programu je u nedelju, prvi treninzi već u petak

  • 0
Majami, Formula 1, Gran pri, staza, Hard Rok stadion Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Veza Majamija i sporta je neraskidiva. Grad u saveznoj državi Florida ima predstavnike u gotovo svakom velikom sportu.

Tu je popularna ekipa Majami Hit koja se takmiči u NBA ligi, kada je reč o MLS ligi tu je Inter Majami, čiji je vlasnik Dejvid Bekam, a tu su i timovi u bejzbolu, hokeju i američkom fudbalu. Baš pored stadiona Majami Dolfinsa, predstavnika Floride u NFL-u, od 2022. godine voziće se trka Formule 1. I tako će biti u narednih 10 godina.

Majami pored svojih franšiza u raznim sportovima ima i domaćinstvo jednog od najvećih teniskih Mastersa, a takođe je grad domaćin i Naskar trke. Sada se na spisak elitnih događaja u tom sunčanom gradu pridružila i Formula 1.

Odluka o mestu na kom će se u Majamiju voziti trka nikako nije bila laka. Na tom planu je započelo da se radi pre četiri godine, tokom 2018. godine ideja uopšte nije bila da se staza izgradi na mestu gde je sada, a tim koji je bio zadužen za planiranje staze je proveo nekoliko dana na "Gugl Ertu" kako bi video svaki deo grada i odlučio gde će se trka voziti.

Majami, Formula 1, Gran pri, staza, Hard Rok stadion Foto: Profimedia

Na kraju je odluka pala na "Hard Rok Stadion", mesto gde svoje domaće utakmice igra NFL franšiza Majami Dolfins. Trka će se voziti oko stadiona, imaće 19 krivina, a prosečna brzina koju će bolidi razvijati tokom jednog kruga biće oko 223 kilometara na sat, dok će najviša moguća brzina na stazi biti 320 km/h. Vozači će na raspolaganju imati 3 DRS zone (nakon osme, 16. i 17. krivine).

Staza je izgrađena na području parkinga oko stadiona, pa je tako moralo da se vodi računa o svakom delu prostora koji može da se iskoristi. Na kraju staza će biti dugačka 5,412 kilometara, a sama trka će imati 57 krugova, što znači da će svaki vozač koji završi trku preći 308.326 kilometara.

Interesantno je da je ovo najveća montažna staza na svetu, a ona će biti demontirana nakon što trka bude održane. Kako bi u potpunosti na trci bio prenet duh Majamija, čak je izgrađena i veštačka marina u kojoj su usidrene jahte.

Majami, Formula 1, Gran pri, staza, Hard Rok stadion Veštačka marina pored staze za trku Formule 1 u Majamiju; Foto: Profimedia

- Mogli biste da šetate po gornjoj palubi stadiona i da vidite svaki ugao staze, to je jedinstveno - rekao je Tom Garfinkel,  prvi čovek "Hard Rok Stadiona".

Organizovanje samog događaja pratilo je i dosta kontroverzi. Trka je prvobitno trebalo da se vozi na ulicama Majamija, ali je nakon pronalska boljeg rešenja delovalo da će sve teći kako treba. Međutim, stanovnici Majamija su se žalili da će se u gradu stvarati velika buka i da bi trka svakako trebalo da bude otkazana. Oni su otišli čak toliko daleko da su svoju žalbu predali i Okružnom sudu, ali ju je on odbacio.

Zanimljivo je da će trka u Majamiju biti jedina koja ne počinje na pun sat, već na pola. Trka po našem vremenu startuje u nedelju od 21.30h.

S obzirom da se ove godine po prvi put vozi trka u Majamiju, organizatori su unajmili mnoge svetske zvezde, uglavnom iz sveta sporta, koji će biti promoteri trke. Među njima su Dejvid Bekam, koji je organizovao i žurku kao uvod u trkački vikend, alli i Majkl Džordan, Lebron Džejms, Tom Brejdi, sestre Vilijams, glumac Dvejn Džonson poznatiji kao "The Rock", muzičar Farel Vilijams i mnogi drugi-

Majami će biti 11. grad u SAD-u koji će biti domaćin trke Formule 1, što je apsolutni rekord. Prva trka je bila orgnaizovana još 1950. godine u Indijanapolisu, a ove godine će uz Majami domaćin trke Formule 1 biti i Ostin (21-23. oktobar). Od naredne godine bi pored Majamija i Ostina kalendaru Formule 1 trebalo da se priključi i trka u Las Vegasu.

Trka u Majamiju biće peta u ovogodišnjem šampionatu, a iz dosadašnjih četiri na prvom mestu je ubedljivo vozač Ferarija Šarl Lekler sa 86 bodova, prati ga aktuelni šampion Maks Ferštapen iz Red Bula sa 59, iza kojeg je njegov klupski kolega Serhio Perez sa 54 boda.

Video: Red Bull F1 u Beogradu: Doživeli smo izbliza mašinu od 7 miliona evra koju vozi Maks Ferštapen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA