≫ 

Lekler je "živ", prva pobeda Ferarijevog aduta još od Arabije, "narandžasti" svet tuguje

Monegašanin trijumfačno završio 11. trku formule 1 ove sezone i ublažio vođstvo Ferstapena u generalnom poretku

  • 1
Formula 1 Austria Foto: Tanjug/AP

Vozač Ferarija Šarl Lekler pobednik je trke formule 1 za veliku nagradu Austrije vožene na stazi u Špilbergu, što mu je treći trijumf ove sezone, ali i tek prvi od 3. trke vožene u Saudijskoj Arabiji, i ukupno peti podijum ove sezone.

Pobeda Leklera dobija na još većoj važnosti jer je ostvario a da nije startovao sa pol pozicije, a važan momenat za Ferari je taj što je ovo prva pobeda za "Skuderiju" u Špilbergu od 2003. godine.

Lekler je kroz cilj prošao sa dve sekunde prednosti u odnosu na vodećeg u generalnom plasmanu Maksa Ferstapena u Red Bulu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Mercedesa Luis Hamilton. Veliki broj navijača Maksa Ferstapena, čitava svetina obojena u narandžaste boje koja se sjatila na tribine, ostala je tako razočarana posle ovakvog epiloga, koji je, istina, nepovoljan za njih, ali daje na većoj neizvesnosti u borbi za tron do kraja sezone.

Razlika između prvoplasiranog Ferstapena i Leklera u generalnom plasmanu sada je 38 bodova.

Naravno, glavna konstatacija za navijače Ferarija je činjenica da je pobeda njihovog aduta ostvarena na "terenu" velikog rivala, na stazi Red Bula, gde je Ferstapen imao ogromnu podršku.

Što se same trke tiče, pobeda Leklera nije se dovodila u pitanje nijednog trenutka, dobijao je direktne duele sa Ferstapenom, savršeno birao vreme za promenu pneumatika oba puta i do kraja, uz tek sitne poteškoće (problemi sa papučicom gasa), uspeo da prvi prođe kroz cilj. Iza njega se vodila zanimljiva borba, koja je u jednom momentu pretila da iznedri Sainza kao junaka u duelu sa Ferstapenom, međutim Špancu se baš u momentima napada na Holanđanina pokvario motor, i morao je da odustane. Srećom, nije trpeo nikakve posledice usled ovog incidenta.

Peh Sainza umeo je da iskoristi bivši višestruki svetski prvak Luis Hamilton, koji je bio dovoljno siguran da se pozicionira iza Ferstapena, istina nije ga ugrožavao nijednog momenta, pa se na kraju domogao podijuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • خاصة

    10. jul 2022 | 21:41

    Nije u saudijskoj arbiji vec australiji no hate samo ispravka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA