≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Ušli smo u najstariji šop Formule 1 na svetu u Monaku: Čudesna priča o Ferariju, ljubavi i tajni zlatne knjige

Vreme čitanja: oko 8 min.

Trgovanje, biznis, bogatstvo, kolekcionarstvo i biznis samo su jedan deo onoga što auto-moto sport nosi sa sobom, jer pored novca, ipak, postoji i nešto što se zove ljubav prema automobilima, trkanju i Formuli 1. Ovo je baš takva priča...

  • 0
Formula 1 prodavnica Foto: Telegraf.rs

Monako. Prestonica luksuza, kocke i Formule 1. Jedna od najmanjih država sveta, posle Vatikana, i poreski raj i svojevrsno je igralište za poznate, slavne i bogate. Ujedno, to je i mesto na kojem se ove nedelje od 15 sati održava legendarna trka za Veliku nagradu Monaka, ali i mesto gde su nastale brojne legende. Jedna od njih je i priča o jednoj od prvih prodavnici Formule 1 i gospođi Ani Kavalari.  

Kada je reč o samoj Kneževini, dinastija Grimaldi je ovde na vlasti od 1297. godine, a danas je sa 17.500 stanovnika po metru kvadratnom to najgušće naseljena država sveta. I pored toga, više od 2.000 milionera koliko ih danas ovde živi, sigurno se ne osećaja ni malo skučeno. Ovde se živi u proseku oko 90 godina, a dobro situirani "meštani" imaju sasvim dovoljno prostora da uživaju u svom luksuzu, kao i mnogobrojnim dešavanjima koje se nude. Ove nedelje u kalendaru je jedna od najatraktivnijih uličnih trka sveta.

I dok Lakler sa pol pozicije, svoje treće na domaćem terenu, a jubilarne 250. za Ferari, čeka start trke, navijači se pripremaju, traže najbolje mesto i "opremaju se " suvenirima i neophodnim rekvizitima.

U međuvremenu, pre svog trkačkog ludila, Telegraf je imao priliku da poseti jednu od prvih prodavnica navijačkih rekvizita Formule 1 na svetu.

Na samo nekoliko koraka od startno-ciljnog pravca staze u Monaku, negde između statue čuvenog Fanđa i državnog Univerziteta, nailazimo na prodavnicu suvenira, opreme i svega onogo što je potrebno pravim navijačima. Samo naizgled sve deluje obično. Sa prvim korakom shvatamo da je ovo "Alibabina pećina" za ljubitelje trkanja. Male i velike kacige sa originalnim potpisima, magneti, majice, rukavice, delovi motora, pneumatici, makete u različitim razmerama bolida...Sve na jednom mestu.

Kako je sve počelo?

Posle par rečenica sa ljubaznim prodavcem otkrivamo da se iza svega krije priča o posvećenosti, viziji i ljubavi jedne dame prema auto-moto sportu.

- Ani Bri, Ana Kavalari, ona je zaslužna za sve ovo što ovde imate priliku da vidite - kaže nam on i na našu molbu da nam ispriča nešto više, poziva sadašnju vlasnicu ovog butika.

Formula 1 prodavnica Foto: Telegraf.rs

- Ja nisam Ani, ali sam njena rođaka - osmehuje se gospođa u ranim pedesetim godinama. Objašnjava nam da ova prodavnica ima višedecenijsku istoriju, da je jedna od prvih u svetu i da su svi potpisi originalni, baš kao i lični predmeti vozača koji su izloženi.

- Ani je gospođa koja je došla na ideju da otvori ovu prodavnicu. To je moja svekrva. Njen muž je bio Kavalari, trgovac Ferari automobilima, tu dole, niz ulicu. Sve to se dešavalo pre skoro tridest i pet godina. Prodavnica je otvorena 1989. godine. Bila je jako pametna. Došla je na ideju da prodaje sve ono što je povezano sa Ferarijem. Tako, počela je sa nekim replikama, kapama vozača, majicama i mnogim stvarima o kojima tada mnogi nisu razmišljali ni da proizvedu, ni da prodaju.

Ovako je prodavnica nekada izgledala:

Formula 1 prodavnica Foto: Telegraf.rs

Satovi koji su istorija

Zanimljivo, tada je malo navijača razmišljalo o rekvizitima i nosilo ih na trke. To nam potvrđuje i ljubazna sagovornica. Objašnjava nam da je Ani, s obzirom na to daje živela u Monaku, imala pristup i poznavala lično mnoge od tadašnjih vozača.

- Niko tada nije razmišljao da za sve te proizvode postoji tržište. Znam da je postojala jedna prodavnica, u Parizu, i to, u isto vreme. Ne znam koja je prva otvorena, ta ili naša, ali njihova delatnost je dosta drugačija.

- Ani je počela malo po malo, a onda su mnoge prodavnice širom sveta probale da iskopiraju ovo, ali nisu opstale. Kroz vreme, mi smo opstali. Imamo put koji je najbolji za ovaj tip prodavnice. Ne bih rekla da je ovo najbolja prodavnica, jer svi rade dobar posao. Ali imamo neke proizvode koji su jedinstveni.

I zaista, od potpisanih kačeta, do ličnih predmeta i maketa. Sve je tu. Sagovornica nastavlja:

- Objasniću, pogledajte ovu kolekciju - okreće se ka vitrini i pokazuje na satove, koji na prvi pogled, ne privlače toliko pažnje. Ipak, zaista jesu jedinstveni i predstavljaju pravi komad istorije:

- Ovo više ne postoji. Tokom osamdesetih, Ferari je imao partnerstvo sa Kartijeom. Proizvodili su satove, penkala i "asesoare", novčanike, putne torbe. Sve za ljubitelje Ferarija. Te stvari su danas deo mnogih kolekcija i svake godine sve ove stvari su sve vrednije. U kojoj prodavnici možete pronaći potpuno novu i nenošenu stvar, kolekcionarsku, iz tog vremena? - postavlja pitanje i tera na razmišljanje.

Cena? Prava sitnica.

- Rekla bih samo da bi ovako nešto, pre 35 godina koštalo oko 600 evra današnjeg novca. Ali, sa svakom godinom, predmet je sve vredniji. Ovako očuvanih predmeta, skoro da nema nigde. Star je toliko godina, a opet je nov, potpuno nekorišćen, nikada stavljen na ruku - ističe ona i pokazuje nam sat koji deluje kao pravi unikat i malo umetničko delo.

Formula 1 prodavnica Foto: Telegraf.rs

Unikatni predmeti

Za one prave kolekcionare, a takvih u Monaku ima mnogo, ovakav "komad" istorije je neprocenljiv. Iskreno, nisam ni smeo da pitam koliko nešto iz ovog dela vitrine košta. Ipak, usledilo je pitanje o tome, šta je za nju lično najvrednije.

- Sve je jedinstveno - odgovara kao iz topa, a onda pokazuje na jednu tablicu, koju običan čovek ne bi ni primetio pored svega što "šljašti".

- Ovo je iz Modene. Tamo su sve ulice, a tamo je Ferari rođen, po ulicama vozača nazvane. Na ovoj tablici je ispisano ime legendarnog Žila Vilneva.

- Ja volim ono što je starije i retro. Ali, sada je Lakler prvi vozač Ferarija. Ovde je njegovo odelo sa trke u monaku iz 2023. godine. Zaista je jedinstveno. Ne mogu da kažem da niko ne može da ga ima, ali...teško je doći do ovako nečega. Svi predmeti koje vidite, i svi potpisi su origanlni, potpisani od strane vozača. Imamo tu sreću da najveći broj vozača živi ovde.

Mnoge poznate ličnosti "navraćale"

Ovu prodavnicu posetili su brojni vozači, kao i poznate ličnosti. Od čuvenog Mike Hakinena, Fernanda Alonsa, Patrika Tambea, Mihaela Šumahera, pa sve do Žana Alezija, fudbalera Fabijena Barteza i glumca Silvestera Stalonea. Ipak, "omiljeni" Šarl Lekler nije dolazio, što je poseban žal sa ljude u ovoj prodavnici i pored toga što imaju njegov lični i poptisani trkački kombinezon, kao i ostale rekvizite.

- Lakler nije nikada došao. Hakinen, Alonso, Šumaher, da, ali Lakler nikada nije došao. Ali hoće... - uverena je ona.

Zlatna knjige Ani Kavalari

Kako je razgovor odmicao, ljubazna sagovornica sa sve više pažnje i detalja opisuje neverovatnu priču svoje svekrve. Po svemu sudeći, shvatila je koliko i mi želimo da je čujemo a onda je otišla do pulta i iz fioke izvukla najvredniji predmet koji poseduje. Zlatna knjida Ane Kavalari...

- Kada je moja svekrva otvorila prodavnicu, počela je da vodi i svojevrsni dnevnik - "Zlatnu knjigu". Ovo je njeno ime, Ani Kavalari. Kada je počela, nije bilo telefona. Morao si da imaš spreman fotoaparat ili kameru, u slučaju da neko od vozača, ili neko poznat dođe ovde. Nije bilo tako lako kao danas. Ona je počela..

Pravo bogatstvo ukazalo se ispred nas. Ogromna knjiga sa crvenim tvrdim povezom, logom Ferarija i imenom Ane Kavalari, ispisano zlatnim slovima, delovalo je impozantno. Svaka nova okrenuta stranica donosila je sve veće iznenađenje. Potpisane fotografije Mihaela Šumahera, lične fotografije sa Žanom Alezijem, Bartezom, kao i posvete lično ispisane u knjizi od strane legendi poput Huana Manuela Fanđa, Nikija Laude, ali i legendarnog Enca Ferarija, samo su deo onoga što knjiga krije. 

- Ovo ovde je potpis legendarnog Huana Manuela Fanđoa. Potom, 1994. došao je Žan Alezi, onda Alboreto, Patrik Tambe, Migel Andreti, Klej Ragaconi....Oni su bili ovde i uneli svoje posvete i potpise u knjigu.

I Mihael Šumaher "navraćao"

Usledilo je i pitanje o Mihaelu Šumaheru.

- Da - kaže najmirnijim glasom kao da je reč o lokalnom komšiji.

- Bio je. Čak je i poklonio mom suprugu svoju kacigu.

Na konstataciju da to verovatno nije na prodaju, odgovara jednako odsečno.

- Znate, stvari za prodaju su one koje morate da prodate - još jedna životna lekcija, pomislio sam.

Formula 1 prodavnica Foto: Telegraf.rs

Legedarni Lauda i Enco Ferari

Nastavlja se listanje knjige. Jedna fotografija je posebno vredna u jedinstvena.

- Ovo je bilo u "Laguna Seki". Ovo je Piero Ferari i Luka di Montecemolo, ovde je sa Nikijem Laudom. Ovde su Lauda i Klej Ragaconi uslikani pre velike nesreće koju je imao Niki Lauda. Ani  je napravila lično ovu fotografiju - kaže sa puno ponosa.

Ani Bris ima fotografije sa brojnim vozačima i poznatim ličnostima, ali jedna joj nedostaje, sa Encom Ferarijem, Iako ga je poznavala i bila u njegovom društvu, fotografija je izostala. Razlog je taj što je Enco u šali objšanjavao da: "On nije Sofija Loren da bi se fotografisao". Ipak, tu je njegova lična posveta za Ani.

- Enco Ferari, ovo je njegov lični rukopis i posveta.

Formula 1 prodavnica Foto: Telegraf.rs

Novak Đoković i Formula 1

Pred sam kraj razgovora upitali smo i za Novaka koji stanuje nedaleko odavde.

- Nije bio u ovoj prodavnici. On živi ovde. Znam to. Jako je dobar momak, ali nisam imala priliku da ga vidim i nije dolazio - kaže nam iskreno. 

Cene u prodavnici

Kada je reč o cenama u samoj prodavnici

Na primer, potpisan kačket sa ličnim potpisom Šarla Leklera iznosi 550 evra. Poptisana fotografija Mihaela Šumahera je 450 evra, dok njegov kačket iz Ferarija košta 750 evra, a kačket koji je Šumaher nosio kada je prvi put bio šampion sa Ferarijem 1.850 evra. Najmanje kacige su mnogo pristupačnije i koštaju 40 evra, dok one u razmeri 1/2 iznose od 1200 evra do 2700 evra. naravno, sa potpisom. Makete Ferarijeve formule 150 evra., dok je jedna od vrednijih maketa bolida iz 1952. godine i iznosi 3.000 evra.

Uz obostrane pozdrave zatvaramo vrata ovog istorijskog mesta. Ljubaznoj sagoovrnici poželeli smo još mnogo decenija poslovanja, kao i to, da Lekler konačno navrati sa još nekim aktuelnim vozačima u radnju. A, Ani Bris, koja je zazlužna za sve ovo?

Poslednje što smo čuli jeste da se pre koju godinu penzionisala i prepustila posao i ljubav prema Formuli 1 mlađima. Nismo želeli da saznamo gde je danas. Neka čudesna priča ostane sa najlepšim krajem....

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA