Vreme čitanja: oko 5 min.

Šta se dogodilo sa Partizanom i Zvezdom? Večiti poručuju: "Trebaju nam novac i sponzori za uspeh"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Neke stvari su bile i pomalo očekivane

  • 11
Crvena zvezda, esport i  Esport Partizan Foto-kolaž: Esport Crvena zvezda, Leaguepedia, Esport Partizan

Još jedan split u EBL ligi je došao do kraja, tačnije, knjiga se svela na dva slova - na Spike i BeFive, koji će u finalu odlučiti i ko će postati novi šampion Balkana u LoL-u. Reklo bi se da se radi i o dve ekipe koje su najviše pokazale, ali, ostaje pitanje - šta se dogodilo sa Zvezdom i Partizanom?

Večiti su u ovom splitu totalno podbacili, Zvezda je još jednom ostala bez plejofa, dok je Partizan upisao samo jedan trijumf u ligaškom delu, što je i najgori rezultat u istoriji kluba, a kada se na to doda činjenica da su pre samo godinu dana postali i šampioni, sve dodatno dobija na težini.

Partizan je u ovu sezonu ušao sa znatno slabijim rosterom, dosta neiskusnih igrača koji su se po prvi put i oprobali u takvoj ulozi i jednostavno to nije dalo rezultate.

O tome je za Telegraf govorio i Jovan Mijailović, predsednik esport Partizana, on je pokušao da objasni razloge za ovako slabiji rsoter.

- Od samog ulaska u EBL, Partizan je sklapao šampionske rostere koji su bili kompetativni za uspehe čak i na evropskoj sceni, sve je to bilo finansirano iz privatnih izvora. Medjutim, posle tri investiciono intezivne sezone, Partizan Esports nije video nikakav povratak investicije kada su u pitanju sponzori, donacije, ili bilo koja vrsta prihoda. U želji da se konsolidujemo i razmislimo o novim načinima finansiranja, odlučili smo da u trenutni split udjemo sa srpskom ekipom, koja je bila izmešana kako mladim, tako i iskusnim igračima. Iako smo znali da ekipa nije na papiru najdominantnija, verovali smo da vremenom mogu da pruže zadovoljavajuće rezultate, za šta nažalost nismo bili u pravu. Ostale ekipe u ligi su jednostavno bile mnogo bolje individualno i nismo imali nikakve šanse - istakao je Mijailović.

Mijailović je i objasnio zbog čega su jednostavno morali da pređu na neiskusniji tim.

- Jednostavno nismo mogli da priuštimo veći budžet u datom momentu. Psihologija našeg kluba jeste da je mnogo poštenije ići sa ekipom koju možete priuštiti i zaista ih plaćati na vreme, nego potpisivati igrače visokih cena, sa novcem koji nemate. Esports industrija na globalnom nivou poznata je po tome kako klubovi ne znaju da budžetiraju rostere i kako se stalno duguje. Želimo da budemo izuzetak kada je u pitanju pomenuta tema

Na kraju, on je otkrio i kada će Partizan ponovo biti konkurentni.

- Iskreno, mislim da postoje samo dva scenarija kako Partizan Esports i Crvena zvezda Esports mogu doći u situaciju da konstantno prave šampionske rostere i uspevaju na evropskoj esports sceni. Prvi scenario jeste da državni organi prepozanaju esports industriju kao važnu i konačno krenu da učestvuju u finansiranju večitih, a drugi scenario jeste da se dozvoli privatizacija naših klubova kako bismo na konto potencijala industrije mogli da pronadjemo ozbiljne investitore, što je mnogo lakši zadatak od sponzora. Za sada postoje indikacije da smo bliži prvom scenariju, kako je nedavno osnovan Nacionalni Esports Savez. Voleo bih da napomenem da i bez ispunjenja bilo kog od pomenutih scenarija, Partizan Esports će nastaviti da radi i da ulaže u domaću esports scenu, mogu već sada najaviti da očekujemo povratak u velikom stilu za sledeći split!

Jovan Mijailović Foto: Instagram - @mijailovic.jovan

Sličnu temu je Telegraf pomenuo i Pavlu Kovačeviću, generalnom menadžeru u Esport Crvenoj zvezdi, koji je takođe ukazao na probleme kroz koje je prošla crveno-bela ekipa. Zvezda je ove sezone dovela četiri bugarska igrača, a uz mladog srpskog, pokušali su da dođu do uspeha, ali...

Zvezda je ponovo ostala bez plejofa, što je i najgori period u istoriji ove organizacije, a popularni "Paxini" je pokušao da objasni i zbog čega se to dogodilo.

- Ono što nam je u prethodnom periodu falilo jeste konstantnost timova. Igrači su se usled jačih ponuda drugih organizacija kraće zadržavali kod nas zbog čega nismo uspeli da uspostavimo tzv."kor roster" koji će nam donositi uspehe na duže staze. Za sledeću sezonu nam je cilj da zadržimo nosioce igre i unapredimo sam tim, u čemu verujem da ćemo uspeti.

Paxini je takođe otkrio i "koliko je Zvezda daleko od šampionske titule".

- Da bismo uspeli na takmičarskom planu, moramo da se borimo protiv poprilično nelojalne konkurencije. Čast izuzecima, ali istorija je pokazala da igrači pre biraju platežno dosta moćnije projekte koji će se usled neprofitabilnosti ugasiti poprilično brzo, ali će njihovo mesto zauzeti neki drugi instant-projekat i tako u krug. Mi imamo tu čast da budemo deo većeg kolektiva i nemamo luksuz da trošimo novac koji će dovesti klub u egzistencijalnu opasnost. Imamo navijačku bazu prema kojoj osećamo odgovornost i bez koje ne bi bilo nas i ovog kluba. Dokaz toga jeste činjenica da smo najdugovečnija esports organizacija u Srbiji. Jaffa, Sport Vision i Umbro su firme kojima smo jako zahvalni na dugogodišnjim partnerstvima, ali činjenica je da su oni među retkim firmama koje su prepoznale eksponencijalni razvoj esporta kod nas. Da bi šampionski timovi sa održivom strukturom bili standard, potrebno je da više domaćih kompanija vidi profitabilnost u ovoj industriji.

Zvezda je u prošlosti imala i neke velike zvezde poput Tastelessa i Farfetch, a Paxini je rekao i kada će biti ponovo u situaciji da neko takav dođe u klub.

- Velika je želja svih u klubu da vratimo nekog od nosilaca prethodnih timova, ali tu opet dolazimo do ekonomskog faktora - neverovatno je da neki npr. slovenački tim bez navijača ima višestruko jače sponzorske ugovore od "Večitih", od kojih su neki sa njihovim državnim kompanijama. Mi smo dobili pozitivne signale da će se tako nešto desiti u budućnosti i kod na kroz osnivanje Nacionalnog Esports Saveza, ali do tada neće biti održivo dovođenje zvezda na duge staze. Mi imamo veliku želju da afirmišemo grad i državu preko dovođenja jakih timova i poznatih igrača, ali za sada je to neodrživo.

Pavle Kovačević Paxini, Crvena zvezda esport Foto: Crvena zvezda esport

(Telegraf.rs)

Video: Aleksa DoubleAiM o Zvezdi, BeFive-u, eSportu na Olimpijskim igrama...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран ловћенац

    16. mart 2024 | 21:49

    Како вас више није срамота.Општенародни устанак,.И кука и мотика да се дигну. По државе гладно а ви да банчите,море марш више...

  • lemi

    17. mart 2024 | 00:05

    Sipaaaaaaaaj!!!!!! Drzavo pomozi titovim blizancimaaaaaaaa!!!

  • VRECA bez dna

    16. mart 2024 | 23:39

    Ona je razmazena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA