• 0

Naš legendarni košarkaš bio počasni gost prvog čoveka UEFA na utakmici Eura

Pored Tomaševića, gost je bio i počasni konzul Mađarske u Srbiji Nemanja Milutinović

  • 0
Dejan Tomasevic, Aleksandar Ceferin, Euro

Foto: Privatna arhiva

Na poziv Aleksandra Čeferina, predsednika UEFA, naš legendarni košarkaš Dejan Tomašević i počasni konzul Mađarske u Srbiji i direktor kancelarije HEPA za Zapadni Balkan, Nemanja Milutinović bili su specijalni gosti na utakmici Eura između Francuske i Portugalije koja se igrala u Budimpešti.

Osim susreta sa prvim čovekom Evropske fudbalske unije, sa kojim ga povezuje dugogodišnje prijateljstvo, Tomašević je bio u prilici da prisustvuje brojnim sastancima sa uglednim poslovnim ljudima iz cele Evrope, kao predstavnicima vlade Mađarske, na kojoj se govorilo o sadašnjosti i budućnosti sporta u našem regionu.

Jedna od najvažnijih tema se odnosila na mogućnost bliže saradnje Mađarske i Srbije na sportskom planu, posebno u sportovima u kojima naši severni susedi nisu toliko uspešni, kao što je košarka.

- Jedna od ideja je da organizujemo sistem u kom će mađarski košarkaši biti u prilici redovno da dolaze u Srbiju i da učestvuju na našim košarkaškim kampovima, koje odlikuje izuzetan kvalitet i tradicija. Imamo izvanredne košarkaške stručnjake, trenere koji mogu da prenesu znanje kolegama iz Mađarske i njihovim mlađim selekcijama.

- Verujem da bi to mogao da bude dobar poslovni model, koji bi privukao goste iz inostranstva, a nama doneo dodatnu afirmaciju - izjavio je Tomašević.

Dejan Tomasevic, Aleksandar Ceferin, Euro

Foto: Privatna arhiva

Državni sekretar u ministarstvu finansija i predsednik Upravnog odbora PVSK Pečuj, Balaš Rakoci, istakao je da postoji ozbiljna zainteresovanost za ovakav vid saradnje.

- Voljni su da ulože u juniorske kategorije, a mi smo tu da im pomognemo kroz naše kampove. Osim košarke, postoji mogućnost da se saradnja proširi i na organizovanje jednog događaja u kom bi dve zemlje odigrale nekoliko utakmica u košarci, fudbalu, rukometu i vaterpolu, uz podršku nacionalnih olimpijskih komiteta.

- Bila bi to dobra prilika za dodatno unapređenje dobrih političko-ekonomskih odnosa, kroz sport, kulturu i turizam - dodao je Milutinović, direktor Mađarske agencije za promociju izvoza (HEPA).

Dejan Tomasevic, Aleksandar Ceferin, Euro

Foto: Privatna arhiva

U Budimpešti su organizovani formalni i neformalni susreti sa proslavljenim fudbalskim asovima Luisom Figom i Zvonimirom Bobanom, kao i sa Zoranom Lakovićem, direktorom Nacionalnih asocijacija UEFA.

- Zaključak je bio da je potrebna bolja saradnja na prostorima bivše Jugoslavije, ako želimo da održimo visok kvalitet u sportovima kojima se ponosimo. Ipak, primarni uslov za bilo kakve rezultate i napredak je unapređenje infrastrukture koja je u regionu na niskom nivou, osim fudbalskog stadiona u Skoplju.

- Ukoliko bismo imali moderne objekte, bili bismo u prilici da se prijavimo za domaćinstvo nekog od evropskih takmičenja, počevši od juniorskih ili kadetskih šampionata, gde bismo pokazali da smo spremni i za mnogo veće stvari - navodi Tomašević.

Važnost moderne sportske infrastukture videla se i na primeru Budimpešte koja je bila jedan od gradova domaćina EURO 2020.

- Velika je stvar što su napravili nacionalni stadion. Tribine su bile pune, bio je to pravi praznik sporta, a Mađarska je posle dugo vremena opet na mapi Evrope. A do skoro to nije bilo tako. Decenijama unazad su se mučili da povrate slavu nekadašnjih generacija. Tek po izgradnji infrastrukture, uz posvećenost ljudi kao što su premijer Viktor Orban i Šandor Čanji, prvi čovek njihovog saveza i predsednik OTP Banke, stvari su krenule da se odvijaju po planu.

- Srećom, naš predsednik Aleksandar Vučić je prepoznao tu važnost i pokrenuo je akciju izgradnje stadiona za koju tvrdim da predstavlja spas srpskog fudbala i sporta. Sa takvim objektima Srbija će moći da podiže kvalitet fudbala i da pravi planove daljeg razvoja. To je jedini put, jer Evropa i druge zemlje ne čekaju - zaključio je naš proslavljeni košarkaš.

Dejan Tomasevic, Aleksandar Ceferin, Euro

Foto: Privatna arhiva

Video: Da li ste zaboravili prsatu Albanku sa EURO 2016?! Probila se neviđeno, a tek da joj vidite snimke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima